Bulgarije en Roemenië mogen bij de EU

Op de top van de Europese Unie in Brussel is vrijdag niet alleen besloten dat volgend jaar met Turkije de toetredingsonderhandelingen over een EU-lidmaatschap van start kunnen gaan. Er is door de 25 regeringsleiders ook het groene licht gegeven aan Bulgarije en Roemenië om op 1 januari 2007 tot de EU toe te treden. Tevens kunnen in maart 2005 de onderhandelingen met Kroatië beginnen over toekomstige aansluiting bij de Unie.

Kroatië moet van de EU echter wel voluit tegemoetkomen aan de verzoeken van het Joegoslavië-tribunaal wat betreft de uitlevering van oorlogsmisdadigers. Anders mogen de onderhandelingen niet van start gaan.

De besprekingen met Turkije zullen zijn gericht op het tot stand brengen van een volwaardig lidmaatschap. De EU garandeert echter niet dat de gesprekken eindigen met een geslaagde afronding. Loopt het mis, dan zal Turkije in ieder geval wel op een andere wijze ''hecht worden verankerd'' in de Europese structuren.

Op dit moment bestaat de EU uit 25 landen: België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Griekenland, Frankrijk, Finland, Groot-Brittanië, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, de Tsjechische Republiek, en Zweden.
Twaalf daarvan behoren tot de landen die de nationale munt hebben vervangen voor de euro: Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en Spanje.