Laagvliegende F16 doet dorp schrikken

Een F16-straaljager die in problemen leek te verkeren zorgde vrijdagochtend voor schrik in het Noordhollandse dorp Warmenhuizen. Het toestel maakte op lage hoogte twee volle cirkels boven de kerk in het dorp, waarbij de piloot zijn vliegtuig om de lengteas liet rollen. Vervolgens verdween het in zuidelijke richting.

Volgens een ooggetuige leek het alsof het toestel in problemen verkeerde en tollend dreigde neer te storten. Het leek er daarbij sterk op dat het toestel onder de 'minimumlaagvliegdrempel' van 75 meter vloog. Navraag bij verschillende instanties leverde aanvankelijk echter geen informatie op over de identiteit van het vliegtuig. De Luchtmacht verklaarde via een woordvoerster dat er volgens de radartape geen toestel van de Koninklijke Luchtmacht zichtbaar was rond de bewuste tijd. De Luchtverkeersleiding bevestigde wel dat er een militair toestel is waargenomen, maar verwees voor uitgebreide informatie door naar Defensie. Defensie hield echter vast aan de lezing van de luchtmachtwoordvoerster; op de radar was niets waargenomen, dus er was geen vliegtuig.

'Piloot wilde zijn vader groeten'
Een verslaggever van RTV Noord-Holland nam geen genoegen met de officiële verklaringen en ging in Warmenhuizen op onderzoek uit. Daar achterhaalde hij dat de vlieger in het dorp woont en met de duikvlucht zijn vader wilde groeten. De vader zou de stunt van zijn zoon zelfs met video hebben vastgelegd. Defensie stelt na deze onthulling een onderzoek in naar het voorval.

Radioverslag RTV Noord-Holland

Dit bericht is om 23.59 uur geupdate.