FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 1 september 2004

Guinness erkent snelheidsrecord vliegtuig

Icoon Wetenschappelijk nieuwsHet Guinness Book of Records heeft een nieuw snelheidsrecord erkend dat een vliegtuig van de NASA op 27 maart vestigde. De onbemande X-43A vloog Mach 6,83, oftewel bijna achtduizend kilometer per uur. De vlucht werd uitgevoerd boven de Stille Oceaan. Een normaal vliegtuig gaat niet harder dan zo'n 1100 kilometer per uur.

De 3,6 meter lange X-43A is half vliegtuig, half ruimteschip. Het vliegtuig werd door een B-52 meegenomen, en vervolgens met een Pegasus-raket naar een hoogte van 29 km gekatapulteerd. De aandrijving wordt geregeld door een zogenaamde scramjet, die zuurstof uit de atmosfeer haalt en het met vloeibare waterstof aan boord mengt om aan brandstof te komen. Deze technologie moet er in de toekomst voor zorgen dat raketten in een stuk de ruimte in kunnen.

Het vorige record was 37 jaar oud en bedroeg 6,7 Mach. Dit record werd ook door een NASA-vliegtuig gevestigd. Het nieuwe record zal in de volgende editie van het Guinness Book of Records worden opgenomen. Voordat die editie uitkomt hoopt NASA overigens het record al weer verbeterd te hebben. In oktober zal een poging worden gedaan Mach 10 te halen; zo'n 11.600 km per uur.

X-43A
De X-43A van de NASA haalde een nieuw snelheidsrecord

Nieuwe Outlaw Golf 2 screens.

Hypnotix komt met een bizarre golfgame genaamd Outlaw Golf 2. Dit spel is een mix van de meest maffe personages en golf. Outlaw Golf 2 komt tegen het einde van het jaar uit voor de budgetprijs van 19,99 euro! Vandaag zijn er een paar nieuwe (soms bizarre) screens uitgekomen.

Bij dit golfspel is het wel mogelijk om Live te gaan met de Xbox; met 4 spelers. Maar Outlaw Golf zou Outlaw Golf niet zijn als je alleen moest golfen; je kan namelijk ook in golfkarretjes crossen en je tegenstanders in elkaar meppen.

Tapwave Zodiac vanaf de herfst in Europa verkrijgbaar

Tapwave heeft vandaag op de eerste dag van het 2004 evenement European Games Network bekend gemaakt dat ze hun handheld, de Zodiac, in Engeland gaan verkopen. De launch zal nog voor de kerst plaats vinden. Tapwave heeft het bedrijf Barrington Harvey in de hand genomen om te zorgen dat alles soepel loopt tijdens de launch in Engeland. De Zodiac 1 en de Zodiac 2 zullen verkocht worden, samen met de internationale adapter.

Tapwave zal de basis in Engeland gebruiken om zich verder uit te breiden over Europa in de toekomst. Maar naar het is op deze manier wel een stuk makkelijker om de handheld naar Nederland te importeren. Aangezien Engeland bij de EU hoort hoeft er geen import belasting betaald te worden.

De Tapwave Zodiac

De Tapwave Zodiac is een multimedia handheld, gebaseerd op Palm OS. Binnenin de Zodiac zit een Motorolaģ i.MX1ô ARM9 processor (200 MHz), een ATI Imageon W4200 grafische kaart met 8 mb geheugen, een Yamaha soundchip, bluetooth en een 3.8-inch (480*320) TFT scherm. Er zijn 2 versies en het enige verschil is de hoeveelheid geheugen: 32 Mb (Zodiac 1) en 128 Mb (Zodiac 2). Samen met de analoge controller zorgt dit voor een goede basis voor een games-handheld. Ook is het mogelijk om er films, mp-3's en foto's mee af te spelen, ook vanaf een SD-kaart. Een aantal beschikbare spellen op dit moment zijn: Tony Hawk Pro Skater, Doom II en Duke Nukem Mobile. De aankomende topspellen zijn o.a.: Tomb Raider, MTX Mototrax en Neverwinter Nights.

[update] Verdachte helikopter onderschept

Icoon Binnenlands nieuwsDe politie heeft bij Wassenaar een verdachte helikopter onderschept, nadat boven een landgoed een pakketje uit de helikopter was gegooid. De helikopter wordt naar Schiphol begeleid.

Meer details ontbreken op dit moment.

Update 22.50
De politie meldt dat het incident met de helikopter boven Wassenaar niets met terreur heeft te maken. Het pakketje dat uit de helikopter is gegooid, is niet terechtgekomen in landgoed De Horsten, waar prins Willem-Alexander en prinses MŠxima wonen. Het is niet bekend waar het pakketje wel is terechtgekomen.

De helikopter is onder begeleiding van een politiehelikopter op luchthaven Schiphol geland. Volgens een getuige zaten in de helikopter twee personen, waaronder een man met een televisiecamera.

Eerder vanavond werd boven paleis Huis ten Bosch en de bebouwde kom in de directe omgeving een parapente, een soort bestuurbare parachute, waargenomen. De bestuurder, een 34-jarige Hagenaar, is aangehouden en met een proces-verbaal naar huis gestuurd. Het is niet toegestaan om met een parapente boven de bebouwde kom te vliegen. Ook geldt boven Huis ten Bosch en landgoed De Horsten een verbod om laag over te vliegen.

Truckers vrijgelaten na betaling losgeld

Zeven truckchauffeurs zijn vrijgelaten in Irak nadat hun werkgever een half miljoen dollar losgeld voor hen betaald heeft. De zeven, drie Kenianen, drie IndiŽrs en een Egyptenaar, werknemers van een Koeweits transportbedrijf werden enkele weken geleden gegijzeld.

De baas van de truckers vertelde dat de gijzelnemers in eerste instantie zes ŗ zeven miljoen losgeld eisten. Volgens hem zou het de islamitische groepering puur om het geld gaan, politieke motieven speelden geen rol. De truckers zijn inmiddels weer terug in Koeweit.

Subheader
De ontvoerde truckers

Politie geweld in games in VS opnieuw toegestaan

Een rechter in Seattle heeft vandaag besloten dat games, waarin geweld tegen politie-agenten wordt gebruikt weer door minderjarigen mogen worden gekocht. De game-industrie zag in de wet een schending van vrijheid van meningsuiting, en besloot naar de rechter te stappen.

De Interactive Digital Software Association was in 2003 al naar de rechter gestapt omdat verschillende gameproducenten het niet eens waren met de visie van bepaalde politici. Deze dachten dat het geweld tegen de politie in games zich om zou zetten in fysiek geweld. De rechter vond dit echter onzin omdat nu ook games als 'The Simpsons' als gewelddadig zouden worden beschouwd.

Mogelijk een film over Area 51

De nieuwste game van Midway: Area 51 gaat mogelijk op het witte doek verschijnen. Dit is opmerkelijk nieuws omdat de game zelf nog niet eens gereleased is. Toch heeft Paramount Pictures bekend gemaakt de rechten voor een film te hebben gekocht. De film zou geproduceerd worden door Christine Peters van 'How to Lose a Guy in 10 Days'.

Ook in de game komen al vrij bekende personen voor zoals David Duchovny en Marilyn Manson, al heeft Paramount al bekend gemaakt dat ze deze personen mogelijk niet in de film gaan gebruiken.

HHGTTG spel nieuw leven ingeblazen

Goed nieuws voor fans van Douglas Adams: BBC Radio 4 gaat in september een nieuwe serie hoorspelen van The Hitchhiker's Guide To The Galaxy (HHGTTG) uitzenden. Eveneens zal de tekstadventure die Douglas Adams naar aanleiding van de vijfdelige trilogie schreef op de website van de radiozender verschijnen, met illustraties van Rod Lord, die eerder een BAFTA won voor zijn illustraties voor de televisieserie HHGTTG. Luisteraars kunnen ook hun eigen illustraties opsturen.

Douglas Adams omschreef het spel zelf als "het eerste spel dat absoluut niet 'gebruikersvriendelijk' is. Het is zelfs 'gebruikersbeledigend' en omdat het tegen je liegt is het ook 'gebruikersleugenachtig'." Het spel, dat in 1984 door Infocom gepubliceerd werd, zit volgens Adams "vol bijzondere manieren om dood te gaan." Spelers kunnen een aantal karakters uit de boeken spelen, meer dan 40 voorwerpen verzamelen en tientallen bladzijden uit de Guide lezen.

De drie bewerkingen van de laatste drie boeken uit de serie, Life, The Universe And Everything, So Long And Thanks For All The Fish en Mostly Harmless worden vanaf 21 september in zes delen uitgezonden. Omdat Douglas Adams voor zijn dood in 2001 al de stem van het karakter Agrajag had opgenomen, zal hij zelf ook te horen zijn in de radioserie. Een aantal acteurs uit de BBC televisie-serie zal te horen zijn, waaronder Simon Jones als Arthur Dent en Mark Wing-Davey als Zaphod Beeblebrox.

In juni 2005 zal er een filmversie van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy verschijnen met John Malkovich, Bill Nighy en Martin Freeman.

Het oorspronkelijke spel is overigens ook op de website van Douglas Adams te spelen.

Meerderheid A'dammers voor komst Spelen

Een meerderheid van de Amsterdammers is voor het proberen om de Olympische Spelen van 2016 naar de hoofdstad te halen. Dit blijkt uit een onderzoek van O+S, in opdracht van AT5, onder 324 Amsterdammers. Tijdens de afgelopen Spelen in Athene wakkerde de discussie over het mogelijk kandidaat stellen van Amsterdam weer aan.

Vooral premier Jan-Peter Balkenende en kroonprins (en tevens IOC-lid) Willem-Alexander zijn grote voorstanders van een kandidaatstelling van Amsterdam voor de Spelen van over 12 jaar. Twee weken geleden verklaarde de premier te gaan onderzoeken in hoeverre de Spelen haalbaar zijn voor de hoofdstad.

Een meerderheid van de Amsterdammers steunt deze gedachte dus. Op de vraag "Moet Amsterdam de Olympische Spelen van 2016 proberen binnen te halen?" antwoordde 59 procent met "ja". 27 procent van de mensen is tegen het het voorstel, 14 procent zei dat het hem of haar niet veel uit maakt.

In 1928 vonden de Spelen voor de eerste en enige keer plaats in Amsterdam. Jaren later, in 1986, stelde Amsterdam zich ook kandidaat, voor de Spelen van 1992. Dit liep uit op een grote teleurstelling. Er was veel tegenstand van actievoerders, die zelfs IOC-leden bespuugden en marihuana in hotelkamers van afgevaardigden van het Olympisch Comitť legden. Amsterdam eindigde als laatste in de stemming, de Spelen gingen naar Barcelona.

Man zat 17 jaar onterecht in de cel

Paka had ons via de nieuws-submit te melden:

Opnieuw heeft DNA-analyse er voor gezorgd dat een Amerikaan werd vrijgepleit van een verkrachting, waarvoor hij reeds zeventien jaar in de cel had gezeten.

De nu 44-jarige Clarence Harrison werd in 1987 tot levenslang veroordeeld wegens verkrachting. Die veroordeling kwam destijds voornamelijk tot stand op grond van verklaringen van het toen 25-jarige slachtoffer, dat hem vanaf politiefoto's en tijdens het proces aanwees als de dader. Harrison zelf beweerde echter onschuldig te zijn en zocht daarvoor de steun van het Georgia Innocence Project. Dit project is twee jaar geleden opgestart met als doel mensen die vermoedelijk onterecht zijn veroordeeld in strafzaken, vrij te krijgen.

De rechtspraak in de Verenigde Staten staat de laatste jaren in toenemende mate onder druk, vanwege het feit dat er regelmatig verdachten door een lekenjury, ondeskundige advokaten en een soms vooringenomen rechterlijke macht, onschuldig achter de tralies zijn verdwenen. Zo werd er vorige maand nog een man op vrije voeten gesteld, nadat deze reeds 22 jaar in de cel had doorgebracht. Ook hij werd vrijgepleit nadat een DNA-test werd afgenomen.

In de afgelopen jaren zijn er zo reeds vele mensen vrijgekomen die onterecht in de cel zaten, of soms zelfs de doodstraf 'uit'zittend, wat vooral de anti-doodstraf lobby heeft gesterkt in hun voornemen er naar te streven om deze strafmaatregel te laten verdwijnen.

Gameplay video Prince of Persia 2: vrijgegeven

Na eerder vandaag Splintercell: Chaos Theory screenshots te hebben vrijgegeven, doet Ubisoft er nog een schepje bovenop, namelijk door een gameplay video van Prince of Persia 2: Warrior Within vrij te geven.

In dit deel heeft de prins te horen gekregen dat hij zal sterven en hij doet er natuurlijk alles aan om dit tegen te gaan. Hij zal door het land der dood moeten reizen om in een grimmige sfeer alle vijanden neer te hakken.

Ook het hele vechtsyteem is omgegooid, en je hebt nu meer dan 60 wapens waarmee combinaties kunnen worden gemaakt.

Download het filmpje hier

Brandt 'gewoon' terug naar Lotto-Domo

Het kan gek lopen in de wielerwereld. Dat kan Christophe Brandt na de afgelopen twee maanden volledig beamen.

Brandt werd uit de Tour de France gezet nadat in de dopingtest sporen van Methadon bij hem waren aangetroffen. Vorige week werd Brandt echter vrijgesproken.

Nadat Brandt uit de Tour was gezet en de contra-expertise ook positief bleek, ontsloeg zijn ploeg Lotto - Domo hem. Nu hij is vrijgesproken krijgt hij echter meteen een aanbieding voor een nieuw contract. Het is te hopen voor de renner dat ook netjes excuses worden aangeboden.

Vuelta experiment voor Hamilton

Tyler Hamilton zal deelnemen aan de Vuelta. Hij waarschuwt wel dat hij niet de grote favoriet moet worden gemaakt. Het is een soort experiment voor hem.

De afgelopen jaren zat Hamilton in september al weer in Amerika om wat rust te pakken. Na een tegenvallende Tour de France heeft hij nu besloten aan de Vuelta deel te nemen. Hij weet echter niet in hoeverre zijn lichaam de traditionele septemberrust gaat missen. Daarnaast is het de vraag of zijn rug volledig hersteld is.

In de Tour de France moest hij afstappen, omdat hij tijdens het klimmen veel last had van zijn spieren in zijn oderrug. In de trainingen heeft hij er geen last van, maar hij vreest de zware bergetappes in de Vuelta. Daarom noemt hij voorlopig voorzichtig zijn deelname een experiment.

Zijn teamgenoot Oscar Sevilla neemt ook deel van de Vuelta en komt ook net terug van een blessure. Binnen Phonak is afgesproken dat men voor de beste van de twee gaat rijden. Als Sevilla beter in vorm is dan Hamilton zelf dan zal Hamilton volledig voor Sevilla gaan rijden.

Kevin vaak broer van Chantal

De zusjes en broertjes van Kevin heten vaak Chantal, Kelly, Melissa, Dennis, Jeffrey of Patrick. Het zijn slechts zeven van de 176.800 verschillende voornamen die ouders hun kinderen de afgelopen twintig jaar hebben gegeven in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van dr. Gerrit Bloothooft, werkzaam aan de universiteit van Utrecht.

De oorzaken van de vele verschillende namen zijn vooral de naamgeving door en van allochtonen en de variatie in spelling (Niels en Nils bijvoorbeeld). Bij het geven van namen zijn inkomen, geloof en de regionale cultuur belangrijke factoren. Zo zijn traditionele Nederlandse namen als Jan, Evert en Gerrit vooral te vinden op de Veluwe en in Noord-West-Overijssel.

Zogenaamde chique namen kom je vooral tegen in rijkere buurten. In het Gooi wonen bijvoorbeeld meer Joosten, Emma's en Charlottes dan in de rest van Nederland. In armere wijken zijn allochtone namen weer meer in trek. In de Indische buurt in Amsterdam bijvoorbeeld heten meisjes vooral Fatima, Khadija en Hajar en zijn bij de jongens namen als Mohammed, Bilal en Mohamed het populairst.

Keroppi in de rij

Keroppi in de rij

Iedereen kent ze wel, de pubermeisjes die een dag van te voren met hun slaapzak ten strijde trekken naar het postkantoor. Daar slaan ze met hun mede gil/giebel collegae hun kamp op, met slechts een gezamenlijk doel: kaartjes voor hun favoriete boyband bemachtigen. En als dit doel behaald werd dan werd er gegild (uit blijdschap), waren ze net enige minuten te laat dan werd er eveneens gegild, maar nu uit frustratie.
Lachwekkend voor de omstanders natuurlijk, maar stiekem vind ik het toch een hiaat in mijn puberteit dat de boybands compleet aan mij voorbij gegaan zijn. Voor mij geen hysterisch gegil, geen kusjes op een compleet beposterde wand van het idool naar keuze en dus ook niet kamperen voor het postkantoor.

Maar soms krijg je in je leven herkansingen. Een soort van herkansing in dit geval.
En in dit geval was dat het kaartjes bemachtigen voor een van mijn favoriete bands: Rammstein. Okee, het is geenszins een boyband, en ik heb ook niet uren in een slaapzak voor de deur gelegen, maar ik nam er genoegen mee.

Dus zo kwam het dat mijn broertje en ik in de vroege ochtend op de fiets stapte om koers te zetten naar een van de grotere postkantoren'. Daar aangekomen sloten we ons aan bij de menigte die zich al op het trapje had genesteld. Een beetje een losse groep mensen, zonder duidelijke hiŽrarchie. Net of je bij de snackbar staat en geen idee hebt na wie jij aan de beurt bent. Op de gok besloot ik maar dat ik na een ietwat stevige (nee, laten we het beestje bij zijn naam noemen: een dikke) vrouw aan de beurt was. Ik zeeg neer op het stoepje naast mijn broertje en haalde een tijdschrift uit mijn tas.
Net op het moment dat ik me helemaal aan het verdiepen was in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van foundation, begon de dame naast mij te tetteren naar haar vriendin die net kwam aanlopen. In haar omvangrijke lichaam zaten waarschijnlijk een stel evenredig grote longen want qua volume blies ze me bijna omver. Ik probeerde nog een wanhopige blik van verstandhouding met mijn broertje ui te wisselen, maar die propte de oordopjes van zijn mp3 speler nog dieper in zijn oren en schroefde het volume nog eens op.
Omdat ik niet met goed fatsoen met mijn vingers in mijn oren gestopt daar kon gaan zitten, was ik gedwongen om hun conversatie lijdzaam aan te horen.

En soms is het best leuk hoor, een gesprek afluisteren, terwijl je zelf uit alle macht doet alsof je ab-so-luut niet luistert. Maar deze dames waren niet echt een genot om mee mee te luisteren.
Een mooi begin van een gesprek was natuurlijk de ontstane rij voor het postkantoor. "Ja gelukkig zitten er niet zoveel voor Rammstein bij, die pik je er zo uit. De rest is vast voor Phil Collins of Faithless!' Verstoord keek ik, gekleed in een krijtstreep colbertjasje en lieve tuttige ballerina's, op van mijn glossy mode magazine. PARDON! Moest ik er net zo uitzien als die conformistische puber 2 meter verderop, die een kwartier eerder op heeft moeten staan om de perfecte uitgelopen zwarte oogschaduw aan te brengen? Mag je niet naar Rammstein als je er dertien-in-een-dozijn uitziet? Mag je je dan niet verdiepen in tijdschriften die elke maand andere modetrends dicteren?

Omdat mijn broertje het pas sinds kort aandurft om zich met mij in het openbaar te vertonen (het eind van zijn puberteit is in zicht! Hoezee!) besloot ik mijn frustratie in te slikken en niet openlijk de confrontatie aan te gaan. Want wat had ik DAT graag gedaan.
De dames gingen gelukkig op een ander onderwerp over, computers. De ene na de andere term vloog over en weer en ik kon het niet na laten om heimelijk te denken: "als je dan zo goed bent in computer, had dan kaartje gekocht via internet!".

Maar de tijd verstreek ondanks mijn toenemende frustraties wat betreft deze dames toch meer en meer. En opeens was het 5 voor 10. De deur werd door de medewerkers van het postkantoor opengegooid en de menigte wierp zich naar binnen. Even ontstond er een verwarring of er nou wel of niet een nummertje getrokken diende te worden waardoor de hele rangorde (zover die dan aanwezig was) werd verstoord. Ik duwde mijn broertje richting de rij en ging zelf vechten voor een nummertje.
Na een paar momenten bleken die niet nodig te zijn dus ik voegde me bij mijn broertje in de rij. En wat schetste mijn verbazing?

De twee dames stonden gezellig doorkwebbelend bijna vooraan in de rij. Was die ene nog voorgekropen ook!

Iraanse vrouw ontvoert dochter terug

Icoon Binnenlands nieuwsEen 4-jarig meisje dat twee jaar geleden door haar Iraanse vader werd ontvoerd en meegenomen naar Iran, is door de moeder zelf weer teruggehaald. Via Turkije wist de vrouw met haar dochter weer naar Nederland te komen.

De 35-jarige Iraanse vrouw, al vijftien jaar werkende in Amsterdam en tevens in het bezit van een Nederlands paspoort, scheidde ruim twee jaar geleden van haar man. Het meisje werd aan de vrouw toegewezen, waarna de vader haar ontvoerde en meenam naar Iran. Een Iraanse rechtbank bepaalde destijds dat het meisje bij de vader mocht blijven.

Enige tijd geleden ontvoerde de moeder haar dochter. Via Irak wist ze in Turkije te belanden, waar ze werd aangehouden en door de Turkse rechter werd uitgewezen naar Nederland.

[Update] Logitech muis maakt gebruik van laser

Zonder een persverklaring uit te brengen heeft hardware fabrikant Logitech 's werelds eerste muis gebruik makend van een laser geintroduceerd. Waarschijnlijk is deze muis bedoeld als opvolger voor de MX700. Volgens Logitech is de laser sensor 20x precieser dan een optische sensor. De MX1000 is bovendien uitgerust me een "Tilt Wheel" Dit is een scrollwheel dat ook zijwaarts kan scrollen ipv enkel omhoog en omlaag.

Evenals de MX700 is de muis draadloos en kan hij opgeladen worden in een zogeheten cradle. De batterijduur van de MX1000 is langer dan die van zijn voorgangers dankzij een ingebouwde Lithium-Ion batterij. Via een metertje op de muis kan de status van deze afgelezen worden.

Logitech heeft de muis een adviesprijs meegegeven van 79.99 euro, enkele (web)winkels verkopen de muis echter al voor 2 tientjes minder.


Update
Inmiddels is ook een review verschenen van de muis, deze is hier te vinden. In deze review concludeert de reviewer dat de MX1000 een zeer goede muis is, voor elke gebruiker die het geld er voor over heeft.

Party: Decibel Outdoor 2004

Afgelopen zaterdag was het zover. De Binnenmaas in de buurt van Rotterdam was ook dit jaar weer compleet omgetoverd voor Decibel Outdoor. Na het regenachtige weer van vorig jaar zou het toch wel erg fijn zijn als het dit jaar droog zou blijven. De dagen voor het evenement regende het pijpenstelen en de voorspellingen waren niet echt gunstig. Bleef het droog? Werd het dit jaar minder blubberig? Lees verder...

Foto's in de review met dank aan Carlos Groen en Floris Diemel.

Werkstraf voor doodrijden krantenbezorger

Icoon Binnenlands nieuws De rechtbank in Breda heeft een 21-jarige Bredanaar veroordeeld tot werkstraf van 240 uur en zes maanden gevangenisstraf voorwaardelijk voor het doodrijden van een man uit Sierra Leone. De man reed op 19 februari van dit jaar de man dood, die bezig was met kranten bezorgen, terwijl de Bredanaar onder invloed was van alcohol.

Naast de werkstraf is de Bredanaar zijn rijbewijs voor twee jaar kwijt en dient hij een 28 uur durende alcoholcursus te volgen. Het pleidooi om zijn rijbewijs te houden voor zijn werk en hobby (musiceren) vond geen gehoor bij de rechter.

De opgelegde straf is aanzienlijk lager dan de eis van de officier van justitie. Twee weken eerder werd een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar geŽist plus een rijontzegging van drie jaar. De Bredanaar werd roekeloos rijgedrag verweten. Hij reed met zes glazen drank op achter het stuur in combinatie met een rijsnelheid van tussen de 93 en 108 kilometer per uur, waar vijftig mag worden gereden.

De man uit Siera Leone verbleef legaal in Nederland. Hij was in afwachting van een werkvergunning.

2 minuten gameplay in nieuw Fifa 2005 filmpje

Zoals iedereen weet heb je een aantal zekerheden in het leven. Een hiervan is dat je er vrijwel zeker vanuit kan gaan dat EA games wel weer met een niewe FIFA game komt. Dit jaar is het niet anders en krijgen we weer een nieuw deel, namelijk Fifa 2005.
Om je alvast een goede warming up te geven heeft EA een filmpje van dik twee minuten vrijgegeven, waarin de nieuwe features aan het licht komen.
De speleranimaties zijn compleet vernieuwd, en de "Off the ball control" is verfijnd.

Benieuwd? Je kan het filmpje hier bekijken.

Fifa 2005 ligt vanaf eind oktober in de winkels voor de PC, Gamecube, Xbox, en Playstation 2.

Ubisoft geeft nieuwe screens Splinter Cell 3 vrij

Ubisoft heeft nieuwe screens vrijgegeven van de aankomende game Splinter Cell: Chaos Theory. Het is duidelijk dat we ook van het 3e deel veel mogen verwachten, want de screens zitten weer boordevol details.

Ook deze keer kruip je in de huid van Sam Fischer, geheim agent voor de Amerikaanse overheid. Over het verhaal is nog weinig vrijgegeven, al is het wel duidelijk dat hij dit keer ook in Noord-Korea mag rond sneaken, en bad guy's ontwijken dan wel killen .
Great!

Wel heeft Sam nieuwe moves geleerd, is de AI van de tegenstanders een stuk verbeterd en zijn nieuwe wapens toegevoegd.
We kunnen deze game begin 2005 in de winkels verwachten.Nieuwe babe in NFSU2 bekend

Electronic Arts heeft vanmorgen aangekondigd dat er nog een andere knappe jonge actrice een rol zal gaan spelen in het vervolg op de racehit Need for Speed Underground. Kelly Brook, onderandere bekend uit haar rollen in de films Ripper en The Italian Job, heeft haar karakter geleend aan de sexy straatracer Nikki die zich meer bezig houdt met winnen dan met het hele tunegebeuren.

"Het is verbazend om jezelf omgetoverd te zien worden tot karakter in een videogame. EA heeft zeer goed werk afgeleverd om Nikki zoveel mogelijk op mij te laten lijken. Ik vind het heel leuk om deel uit te mogen maken van NFSU2 en ik kan nauwelijks geloven hoe realistisch het spel is; de spanning van snelheid en graphics zijn zo goed dat het bijna eng is", aldus Brook.

EA Games manager Stuart Lang voegde hier nog aan toe: "Kelly was onze eerste keus voor de rol van Nikki en we zijn vereerd om met haar samen te mogen werken in deze niet te missen racegame die met kerst het daglicht zal zien".

EA kondigde eerder al aan dat ook tv-persoonlijkheid Brooke Burke een rol krijgt in het spel. Dit maakt Need for Speed Underground 2 waarschijnlijk een van de meest aantrekkelijke games voor de heteroseksuele man dit jaar.

IsraŽl dreigt meer Hamas leiders te doden

Zero2Nine had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Israel / PalestinaIn een reactie op de aanslagen van dinsdag heeft IsraŽl gedreigd met het elimineren van meer voormannen van de militante Palestijnse beweging Hamas. Hamas-voormannen in zowel de bezette gebieden als het buitenland zijn niet meer veilig volgens een IsraŽlische topfunctionaris.

Bij de twee bomaanslagen op stadsbussen kwamen dinsdag zestien mensen om het leven. Volgens Hamas waren de daden een vergelding voor de moorden op de twee politieke leiders van Hamas. In maart vermoordden de IsraŽli's de invalide sjeik Ahmed Yassin en in april zijn opvolger Abdel Aziz al-Rantissi.

4 jaar cel voor seksueel misbruik jongen (11)

Galamagalam en GoingStrong hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De man die de 11-jarig Jeffrey W. uit Heenvliet zwaar seksueel misbruikte, is vandaag door de rechter veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en tbs. De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die eiste 2 jaar cel en tbs.

De woorden van de president van de rechtbank waren duidelijk. Hij noemde het misdrijf van van M.G. 'onzegbaar gruwelijk'. Dergelijke feiten veroorzaken op grote schaal gevoelens van angst en onveiligheid in het algemeen. Het is immers de vrees van iedere ouder dat zijn of haar kind zoiets overkomt", aldus de president van de rechtbank mr. Van der Groen.

De 11-jarige Jeffrey werd vorig jaar september meer dood dan levend aangetroffen bij een zandafgraving in Zwartewaal. Daar bleek hij door G. van zijn fiets getrokken te zijn. De 42-jarige man uit Hellevoetsluis dwong Jeffrey zijn geslachtsdeel te laten zien en het jochie moest zichzelf masturberen. Vervolgens sloeg de man met een steen meerdere malen op zijn hoofd. Jeffrey lag uiteindelijk twee weken in coma in het ziekenhuis.

De zaak zorgde voor veel beroering. Om de onrust weg te nemen opperde Burgemeester Corstiaan Kleijwegt van Hellevoetsluis het opstellen van een zogenaamde pedofielenlijst, waarmee elke inwoner van elke gemeente kan zien wie er pedofiel is. De burgemeester vond eveneens dat ook sportclubs en instellingen waar veel kinderen verblijven het recht moeten krijgen om zich te wapenen tegen pedoseksuelen.

Lijfwachten vergeten Sharon

aboeAbdullah had ons via de nieuws-submit te melden:

De IsraŽlische radio maakte woensdag bekend dat de lijfwachten van de IsraŽlische premier Ariel Sharon hun baas zijn vergeten en zonder hem zijn weggereden toen ze hem thuis kwamen ophalen.

Het streng bewaakte konvooi arriveerde bij Sharons woning om hem naar het parlement te brengen. Nadat men dacht dat Sharon was ingestapt, vertrok het konvooi richting het parlement. Daar aangekomen ontdekten de agenten van Shin Bet dat de premier nog met zijn persoonlijke lijfwacht thuis zat.

Inmiddels heeft de Shin Bet, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de premier, een onderzoek ingesteld. Sharon zou een van de best beschermde personen ter wereld zijn.

Duitser heeft in openbaar seks met opblaaspop

macromarkt.nl, Thorical, aboeAbdullah, Knip, robina en keetar hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 38-jarige Duitser is in Stuttgart helemaal los gegaan met zijn opblaaspop. In een drukke winkelstraat had hij in het openbaar seks met de pop. Dat maakte een politiewoordvoerster woensdag bekend.

Winkelend publiek schakelde de politie in. Het kostte de agenten de nodige moeite om de man, die dronken was, los te maken van zijn rubberen minnares.

Nederlander op #1 in Turkse hitparade

De Nederlander Danny Vera staat momenteel op nummer 1 in de Turkse hitparade. Met zijn nummer Innocence voert hij de Top 40 van Radio Mydonose aan. In Nederland kwam vorige week een andere single uit, namelijk de Kiss-cover I Was Made for Loving You.

Het nummer Innocence is een country/rock-ballad en werd zelf geschreven door de 25-jarige inwoner van Middelburg. Vera schrijft commercieel klinkende nummers, al schaamt hij zich daar niet voor. 'Ik heb totaal geen moeite om songs voor een breed publiek te maken', aldus de zanger.

Het is overigens al de tweede maal dat de Nederlander op ťťn staat in Turkije. Vorig jaar scoorde hij een hit met My Confession. In Nederland heeft de zanger nog geen hit gehad.


De top 10 van Radio Mydonose met Danny Vera op #1.

Lichtgevende wolk gezien in oosten van VS

In het oostelijk deel van de VS en Canada verscheen dinsdagavond een merkwaardige lichtgevende bol in de west-noordwestelijke lucht. De ronde zilverkleurige wolk was 25 minuten zichtbaar, en was zo groot en helder als de maan. Dit meldt Space.com.

John Bortle, amateur astronoom uit Stormville, zag het merkwaardige verschijnsel om 21:03. In de eerste instantie had de wolk een helderheid van 0 magnitude, en rond 21:30 verdween het. Getuigen uit North Fork zeggen dat het een rond object was, ter grootte van de maan wat langzaam hun richting op zweefde.

Bogardus en zijn vrouw die het object door een 8-inch telescoop bekeken, zagen twee heldere lichten, zoals een satelliet eruit ziet, waaruit de wolk leek te komen. Andere getuigen uit Toronto zeggen dat ze dachten dat het de maan was die achter de wolken scheen, maar ze ineens realiseerden dat de maan in het oosten stond.

De NASA verklaart dat zij het waren. NASA zegt dat ze voor onderzoek wel vaker exotische chemicaliŽn als trimethylaluminum en barium met onder andere raketten in de atmosfeer sproeien. Deze experimenten zijn van te voren gepland.

De chemische wolk die ze dit keer over het gebied gesproeid hebben, was volgens de NASA afkomstig van een brandstofdump van de Centaur raket die dinsdagmiddag gelanceerd is. De raket droeg de NRO-1 satelliet.

Nokia verkoopt 1 miljoenste N-Gage

De verkoop van de N-Gage en later de N-Gage QD kende een trage start, maar inmiddels zijn er ťťn miljoen van de mobiele telefoons verkocht.

"We zijn trots, dat we de 1 miljoen gehaald hebben. Dankzij de enthousiaste consumenten en onze nieuwste titels zijn we er van overtuigd, dat we onze positie in de mobiele game wereld kunnen behouden", aldus Ikka Raiskinen, Nokia's Senior Vice President of Games.

Verder is Raiskinen trots op de meer dan honderdduizend aangemelde gebruikers van de N-Gage Arena'; De wereldwijde N-Gage community waarin leden het tegen elkaar kunnen opnemen in de diverse spellen.

"N-Gage Arena geeft ons mogelijkheden voor nieuwe gameplay voor bijvoorbeeld The Sims of Tiger Woods PGA op je N-Gage", sprak Nancy Smith, Executive Vice President, General Manager, North America Publishing bij Electronic Arts.


Nokia N-Gage

Rayman 3 op de N-Gage

FIA vraagt Ferrari om hulp

De FIA heeft Ferrari gisteren een test laten uitvoeren op Monza om de technische voorstellen voor volgend jaar in werking te zien.

Luca Badoer en Andrea Bertolini hebben beiden plaats genomen in een F2004 en daarmee in totaal 300 kilometer, een race-afstand, afgelegd. Tijdens de test is er met een constante snelheid vlak achter elkaar gereden om de voorgestelde veranderingen in het reglement te toetsen. Het idee achter de aanpassing is om het inhalen makkelijker te maken en daarmee de race extra spanning te geven.

"Deze test werd aangevraagd door de FIA en wij wilden ons licht wel laten schijnen over de reglementen van volgend jaar. Als er onenigheid over komt, dan zou dat niet de eerste keer zijn, maar het zou oneerlijk zijn", aldus Ferrari directeur Jean Todt.

[Upd] Persconferentie M Schumacher

Michael Schumacher leek aardig koel na het behalen van zijn wereldtitel waardoor men speculeerde over stoppen. De vandaag aangekondigde speciale persconferentie zal deze geruchten alleen maar versterken.

De persconferentie zal woensdag in Monza plaatsvinden. Tijdens de bijeenkomst (waar alle teams aanwezig zullen zijn) zal de kersverse zevenvoudig wereldkampioen zijn plannen voor de toekomst duidelijk maken. Het houden van een persconferentie na het behalen van een kampioenschap is niets bijzonders, maar de Duitser doet dit zeer zelden.

Ferrari teambaas Jean Todt verwacht niet dat de Duitser stopt: "Ik denk dat hij geniet van deze ervaringen en dat hij daar nog geen einde aan wil maken. Michael heeft geen reden om te stoppen. Hij is nog jong, heel gemotiveerd en in zeer goede conditie. Michael voelt zich nog uitstekend. Hij bevindt zich in een omgeving, waarin hij zich gelukkig, rustig en prettig voelt."

"De samenwerking tussen Michael en Ferrari is uitzonderlijk te noemen. We gaan voor hetzelfde eindresultaat en voelen ons tevreden en gelukkig wanneer we dat resultaat behalen. Soms is het moeilijk om te geloven wat we de afgelopen jaren hebben gepresteerd. Wat Ferrari laat zien en wat Michael voor Ferrari betekent: het is uniek in de geschiedenis van de motorsport. Het is geweldig. We hebben 216 punten gescoord van de mogelijke 252 punten", aldus Jean Todt, algemeen directeur bij Ferrari.

Update:
Vanwege alle geruchten die gingen over een mogelijk vertrek van Michael Schumacher uit de Formule 1 heeft zijn persdame benadrukt dat het daarover niet zal gaan. Ze vertelde: "Ik heb de geruchten gehoord maar ze zijn niet waar.Dit is een doodnormale persconferentie."

Update 2: (met dank aan submitter -Hans-)
Ondanks de wilde geruchten gaat Schumacher voorlopig nog gewoon door met Formule 1, aldus de Duitser tijdens de persconferentie. De pers was bijeengeroepen om journalisten de mogelijkheid te geven vragen te stellen aan Schumacher.

Schumi is duidelijk over zijn ambities: "Ik ga door zolang ik competitief ben. Misschien is jullie werk als journalist niet zo leuk meer, maar mijn baan is nog steeds fantastisch. Ik zie geen enkele reden om te stoppen. Ik heb het nog heel erg naar mijn zin."

Over zijn koele reactie wist hij het volgende te melden: "Ik wist gewoon niet zo goed hoe ik moest reageren. Het was een raar gevoel, ik had de race niet gewonnen en was wel wereldkampioen. Het moest even tot me doordringen. Toen ik in de fabriek alle mensen zag die zo hard gewerkt hebben voor mij, drong het tot me door. Ik ben heel erg blij, echt. En voor de laatste keer; ik ga voorlopig gewoon door."

Championship Manager gaat online

Eidos kwam vandaag naar buiten met het bericht dat de nieuwe game uit de populaire Championship Manager-serie een online game zal zijn, genaamd "Championship Manager Online".

Het spel, dat zal werken met een abonnement, laat spelers kiezen uit een club uit een van de zes mogelijke competities, namelijk die van Engeland, Schotland, Italie, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Deze spelers worden dan ingedeeld in verschillende "werelden", zodat in elke wereld een club maar door een enkel persoon geleid wordt. Na verloop van tijd zullen er meer competities toegevoegd worden, evenals nieuwe features, om mee te kunnen groeien met het hedendaagse voetbal. Verder zullen spelers naast de PC ook via SMS op de hoogte gebracht worden van belangrijke gebeurtenissen binnen het spel.

Championship Manager Online is niet Championship Manager 5, deze wordt naast Championship Manager Online ontwikkeld. De verwachting is dat het spel begin 2005 af is, en zal dan op www.cm-online.com te downloaden zijn.

[update] Veel kinderen gegijzeld in Rusland

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsVanochtend zijn gewapende mannen een school in Noord-OssetiŽ in Rusland binnengevallen en hebben de kinderen, ouders en leerkrachten in gijzeling genomen. Mogelijk zijn er reeds doden gevallen. Onder de aanvallers bevinden zich volgens de politie mannen en vrouwen die riemen met explosieven dragen.

Vandaag zijn de leerlingen in Rusland aan het nieuwe schooljaar begonnen. Ook hierom zijn veel ouders onder de gegijzelden. Hoeveel mensen er in totaal worden vastgehouden is nog onduidelijk, verschillende bronnen zeggen dat er ongeveer vierhonderd mensen in de school aanwezig zijn.

De school ligt in Beslan en ligt vijftien kilometer van Vladikavkaz, de hoofdstad van het aan TsjetsjeniŽ grenzende Noord-OssetiŽ. Of de gijzelnemers ook eisen hebben gesteld is niet bekend. Wel zijn er vuurgevechten gemeld tussen de gijzelnemers en de agenten ter plaatse.

Update 15.43
NOS Teletekst meldt dat de gijzelnemers dreigen de school op te blazen als de politie het gebouw bestormt. Ze eisen de vrijlating van Tsjetsjeense rebellen die in het naburige IngoesjetiŽ vastzitten.

Verder hebben de gijzelnemers gezegd vijftig kinderen te zullen doden voor iedere gijzelnemer die sneuvelt. Per gewonde kameraad zouden twintig kinderen worden gedood, aldus het dreigement.

Volgens Reuters zijn tussen 120 en 150 personen gegijzeld. Eerder werd nog gesproken over vierhonderd gegijzelden.

Update 17.10
Het Russische persbureau Itar-Tass meldt dat zeven mensen die vanmorgen bij het begin van de gijzeling zijn gewond geraakt, zijn overleden. Ook zou ťťn van de gijzelnemers kort na het begin van de gijzeling bij een vuurgevecht met de politie zijn gedood.

Medaillewinnaars ontvangen in Den Haag

De Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Spelen 2004 zijn vanmiddag onder grote belangstelling ontvangen in Den Haag. De sporters kwamen eerst samen voor een informele bijeenkomst, gevolgd door een bezoek aan Paleis Noordeinde waar koningin Beatrix hen ontving. Hierna vertrokken ze naar de Ridderzaal. De dag werd afgesloten met een rijtoer door Den Haag.

Koningin Beatrix had op Paleis Noordeinde korte gesprekjes met alle sporters. "Ze was weer tot in de puntjes verzorgd", zo was Inge de Bruijn opgevallen. "Tot aan de oorbellen en de make-up toe. Dat vind ik toch wel toppie."

De gouden medaille-winnaars (Inge de Bruijn, Leontien van Moorsel, Anky van Grunsven en Pieter van den Hoogenband) kregen deze keer niet het gebruikelijke lintje, omdat zij die allen vier jaar geleden na de Olympische Spelen van Sydney al hadden ontvangen. Anky van Grunsven kreeg wel een leuk presentje: de zwangere dressuurrijdster kreeg een houten hobbelpaard aangeboden.

In de Ridderzaal werd de ploeg toegeproken door premier Jan-Peter Balkenende, staatssecretaris Clemence Ros-Van Dorp en NOC-NSF-voorzitster Erica Terpstra. Zij bedankten en loofden de sporters voor hun prestaties. Na de toespraak van Erica Terpstra kregen de medaillewinnaars de bij de medailles behorende bonus in de vorm van een cheque overhandigd.

Vervolgens vertrokken de atleten voor een rijtoer door Den Haag. Op dit spektakel waren naar schatting zo'n 100.000 mensen afgekomen.


Medaillewinnaars en koningin op het bordes van Paleis Noordeinde (foto: NOS)

Doden door kortingsaktie Ikea

macromarkt.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsEen speciale actie bij een vestiging van meubelgigant Ikea in de Saudische stad Jidda leidde vandaag tot een enorme drukte, met drie doden tot gevolg.

Honderden mensen waren op een speciale aanbieding afgekomen, de eerste 250 bezoekers zouden een kortingsbon krijgen. Toen de deuren van het filiaal opengingen, ontstond er een enorme chaos waarin drie mensen werden doodgedrukt. Zeventien anderen raakten gewond. Een medewerker van Ikea meldde dat er zich zo'n 8.000 mensen voor de winkel hadden verzameld, sommigen hadden hier zelfs de nacht doorgebracht.

Halo 2 Limited Edition vanaf 11 November verkrijgbaar

Alle fans van Halo, opgelet! Ter ere van de langverwachte game release heeft Microsoft een speciale Limited Collector’s Edition of Halo 2 voor je. Dit coole collectors item is verpakt in een stijlvolle en exclusieve metalen doos en bevat een disc met de game en een tweede DVD met extra content, inclusief een documentaire over de Making of Halo 2, korte interviews met personen die bij de ontwikkeling van de game betrokken waren, scŤnes die zijn verwijderd, outtakes, commentaar van ontwikkelaars en nog veel meer.

De adviesprijs wordt waarschijnlijk 64.99 euro.

Screenshots
Inhoud Limited Edition

The Making of Halo 2
Verwijderde scŤnes en outtakes.
Art Gallery: van concept tot game.
Commentaar van de ontwikkelaars.

Uitslag Develop Industry Excellence Awards

Gisteravond zijn voor de tweede keer de jaarlijkse Develop Industry Excellence Awards uitgereikt in Londen. Grote winnaar was Sony, maar ook Ubisoft en Crytek mogen blij zijn. Meer dan 300 van Europa's beste developers en andere talenten uit de gameswereld waren aanwezig in het Royal Garden Hotel.

De jury bestond uit een geheime groep van 50 onafhankelijke experts uit de games-industrie. De prijsuitreiking werd georganiseerd door Develop Magazine, een internationaal maandblad voor games programmeurs, artiesten, muzikanten en producenten.

De volledige uitslag
STUDIO TALENT CATEGORY
NEW UK STUDIO
Swordfish Studios

NEW EURO STUDIO
Crytek

MOBILE/HANDHELD STUDIO
IOMO

IN-HOUSE DEVELOPMENT
Ubisoft

INDEPENDENT DEVELOPER
Crytek

MOST IMPROVED STUDIO
Starbreeze Studios

BUSINESS DEVELOPMENT
Creative Assembly

INNOVATION & TECHNOLOGY CATEGORY
NEW CONSOLE IP
Eye Toy (Sony Computer Entertainment Europe)

NEW PC IP
Far Cry (Crytek)

USE OF ONLINE
Bizarre Creations (Project Gotham Racing 2)

ART AND SOUND
Ubisoft (Beyond Good & Evil/XIII)

INNOVATION
Sony Computer Entertainment Europe (Eye Toy)

TOOLS PROVIDER
Criterion Software

SERVICES AND OUTSOURCING
Audiomotion

PEOPLE CATEGORY
RECRUITMENT
Aardvark Swift

DEVELOPMENT TEAM
EyeToy team (Sony Computer Entertainment Europe)

PUBLISHING HERO
Microsoft

DEVELOPMENT LEGEND
Peter Molyneux

GRAND PRIX
Sony London Studios, SCEE

De genomineerden zijn hier na te lezen.

Inschrijven voor een nieuwe opleiding

Praatpaal.net stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Ieder jaar zijn er weer duizenden studenten die een diploma achter hun naam mogen schrijven en veel van hen, inclusief ik zelf, gaan na deze opleiding nog verder met een vervolgstudie of slaan zelfs een geheel nieuwe studierichting in. En om te mogen beginnen met een nieuwe studie zal natuurlijk wel eerst een inschrijving plaats moeten vinden.

Liberatedgames.com opent haar deuren

Twee LinuxGames stafleden hebben LiberatedGames.com gelanceerd, een site bedoeld voor het catalogiseren van commerciŽle pc spellen, die nu door de ontwikkelaar of uitgever vrijgegeven zijn. De lijst bevat nog niet veel spellen, maar het begin is er:

Abuse
Aliens vs. Predator
Allegiance
Beneath a Steel Sky
Beyond Castle Wolfenstein
Descent
Descent II
Doom
Doom 2
Duke Nukem 3D
Elite
Enemy Engaged: Comanche Hokum
Flight of the Amazon Queen
Freespace 2
Golgotha
Grand Theft Auto
Ground Control
Heretic
Hexen
Hexen II
Hidden & Dangerous
Homeworld
Lure of the Temptress
Maelstrom
Marathon 2
Marathon Infinity
One Must Fall: 2097
Quake
Quake II
Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory
Rise of the Triad
Spear of Destiny
Starsiege: Tribes
The Elder Scrolls: Arena
Tribes 2
Ur-Quan Masters, The (Star Control 2)
Wild Metal
Wolfenstein 3D

Ook de licenties zijn in te zien op:
http://www.liberatedgames.com/license.php

De softwaremakers leggen op hun website uit dat het hier niet gaat om zogenaamde 'abandonwares'. Abandonware is namelijk software die niet meer uitgegeven wordt maar waar nog wel rechten op zitten. Bij bovenstaande games zijn de games echter expliciet vrijgegeven.

Rosales en Filipe ingeschreven voor CL

Woedende uitvallen van fans op diverse fora ten spijt is Ajax er wel degelijk in geslaagd om de nieuwe aankopen Mauro Rosales en Luis Filipe Kasmirski tijdig aan te melden voor deelname in de Champions League.

De Ajax-fans zijn overwegend niet te spreken over de op de valreep verkoop van spits Zlatan Ibrahimovic aan concurrent Juventus. Toen daar nog eens het afblazen van de transfer van Arouna Kone bijkwam ontstond onvrede. De vrees bestond als zou Ajax met een 'uitgeklede' selectie aan de Champions League moeten deelnemen.

In het transfergeweld van de afgelopen dagen was het ook maar zeer de vraag welke spelers wel en welke niet op de uiteindelijke lijst naar KNVB en UEFA zouden staan. Het Parool meldt het nieuws een beetje tussen neus en lippen door. "Rosales en Luis Filipe Kasmirski zijn beiden door Ajax op de lijst gezet die de club vanmorgen ingediend heeft bij de KNVB en de Uefa. Daarmee kunnen deze aankopen voor Ajax in de Champions League uitkomen". Over rugnummers is geen verdere informatie bekend.

Ook de naam van Hatem Trabelsi prijkt op de lijst. De verdediger zag een transfer naar Engeland bij gebrek aan een werkvergunning stranden en zal zodoende bij Ajax dienen te blijven. Het is nog maar de vraag of hij zich daadwerkelijk bij de selectie voegt. De werkrelatie met de club ligt moeilijk.

[Update] Prijsverlaging GBA SP?

Bronnen bij Americaanse winkelketens als Electronics Boutique and Gamestop geven aan dat er een prijsverlaging van de GBA SP van $99,99 naar $79,99 zal plaatsvinden in de komende weken.

Waarschijnlijk zet Nintendo deze stap omdat ze zich aan het voorbereiden zijn op de Launch van de DS. Een prijs hiervan is nog niet bekend, maar schattingen gaan uit van $150. Het is zeer waarschijnlijk dat men de prijs gaat verlagen om te voorkomen dat de launch van de DS de doodsteek wordt voor de GBA SP. Door de prijsverlaging wil men beide systemen aantrekkelijk houden voor de consument.

Over een prijsdaling van de klassieke GBA die momenteel verkocht wordt voor $69,99 is niets bekend. Er is ook nog niets bekend over een eventuele prijsverlaging in Europa.

update: 1 september 14.33
De prijsverlaging is bevestigd door Perrin Kaplan, de vice president marketing van Nintendo of Amerika. De GBA SP ligt vanaf vandaag in de winkels voor $79 dollar. Dezelfde prijsverlagingen zijn ook op komst voor Canada en Japan maar over Europa is nog niets bekend.

Overigens werd ook gemeld dat de prijzen niet verlaagd zijn wegens de komst van de Nintendo DS, maar om de toenemende concurrentie tegen te werken.

Heerenveen strikt Arnold Bruggink

SC Heerenveen heeft verrassend Arnold Bruggink (27)vastgelegd. De aanvaller speelt voor twee seizoenen in het haagje.

Bruggink was bij zijn club op een zijspoor geraakt en haalde weinig publiciteit de laatste tijd. Hij was echter transfervrij en kon zodoende vrij onderhandelen. Heerenveen sloeg daarop toe. Hij zal de centrumpositie in de aanval moeten gaan invullen. Trainer Gert-Jan Verbeek beschikt op die positie enkel over de onervaren Klaas-Jan Huntelaar en Georgios Samaras.

Bruggink speelde ťťn seizoen voor Real Mallorca. In 26 competitiewedstrijden was hij zevenmaal trefzeker. Daarvoor speelde hij zes jaar bij PSV en vier jaar bij FC Twente. Samen goed voor 251 eredivisieduels en 93 doelpunten.

Ook Capcom maakt line up TGS 2004 bekend

Net als Microsoft en tientallen andere bedrijven zal ook het immens populaire Capcom aanwezig zijn op de Tokyo Game Show 2004 beurs in Japan. De beurs die ieder jaar duizenden Japanse bezoekers trekt zal ook dit jaar weer, in tegenstelling tot de E3, open staan voor het gewoon publiek. Grote afwezige zal net als vorig jaar Nintendo zijn. Blijkbaar vindt Nintendo het niet nodig hun eigen games te promoten op de grootste gamebeurs van de wereld. Capcom zal een zevental games aan het publiek laten zien waaronder het huiveringwekkende 4e vervolg in de Resident Evil serie. De complete lijst met games, en het speelbare platform, staat hieronder:

- Biohazard 4 (GC)
- Devil May Cry 3 (PS2)
- Viewtiful Joe 2 (PS2)
- Megaman Power Battle Fighters (PS2)
- Megaman X8 (PS2)
- Tim Burton's The Nightmare Before Christmas: Oogie's Revenge (PS2)
- Capcom Fighting Jam (Arcade)

Dynasty Warriors 4: Empires naar de winkels.

KOEI heeft gister bekend gemaakt dat de PS2 actie/strategie game Dynasty Warriors 4: Empires, ontwikkeld door Omega Force, naar de winkels is verstuurd.

Dynasty Warriors 4: Empires introduceert een nieuw strategiesysteem voor de lange reeks spellen van Dynasty Warriors. Het spel begint met een oude kaart van China onderverdeeld in 24 verschillende regionen. Elke speler heeft een eigen regio en kiest om een andere aan te vallen of te verdedigen. De overwinning gaat naar die persoon die alle 24 regio's onder ťťn koninkrijk laat vallen.

Het spel combineert ook multiplayer actie van Dynasty Warriors 4's Versus and Challenge Modus. Ook is het mogelijk om nu met een karakter-editor een eigen warrior aan te maken door middel van verschillende modellen.

Filmpje Hirsi Ali zou plagiaat zijn

Volgens internetjournalist en TROS radio-online presentator Francisco van Jole hebben Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh met hun choquerende filmpje Submission plagiaat gepleegd. Onder de kop 'De apen apen na' stelt Van jole op zijn onlangs heropende weblog 2525, dat de twee wel heel goed gekeken hebben naar het werk van de Iraans-Amerikaanse videokunstenaar Shirin Neshat.

Van Jole: ''Als zelfverklaarde islam-emancipeerders moeten ze het werk van Shirin Neshat wel kennen. Neshat heeft ook in Nederland geŽxposeerd: in 1997 en 2000.''Neshat maakte tien jaar geleden ook al afbeeldingen van in chadors geklede vrouwen, wier handen, voeten en gezicht met Arabische letters waren beschreven. In het filmpje van Hirsi Ali en Van Gogh worden Arabische teksten uit de koran gekalligrafeerd op deels ontblote vrouwenlijven gehuld in sluiers.

Ook de Marokkaanse website Maghreb.nl doet een duit in het zakje. De site stelt in een redactionele column dat Hirsi Ali en Van Gogh mogen hopen dat tv-zender Al Jazeera, waaraan ze het filmpje willen aanbieden, de beelden niet doorsluist naar Iran. ''Ze riskeren dan te worden aangeklaagd door Neshat''

''Geen plagiaat''
Hoogleraar strafrecht Afhin Ellian, afkomstig uit Iran, noemt de beweringen van plagiaat nonsens. ''Het kalligraferen van voeten en handen met henna wordt mooi gevonden in de moslim-wereld. Zoiets doet Neshat. Haar teksten hebben geen betrekking op Allah. Submisson is nieuw, absoluut geen plagiaat.''

Hirsi Ali zelf vindt de beschuldigingen van plagiaat ook vergezocht. ''Ik wilde koranteksten op poppen aanbrengen, vond ordinaire mannequin- en pornomodellen ongeschikt en kwam uit bij levende actrices en Van Gogh. Bovendien toont Neshat geen naakte lichamen en gebruikt ze ook geen koranteksten, maar Perzische gedichten.''

-
De apen apen na
Zomergasten met rechtsboven link naar filmpje.

Roddick met nieuwe record naar tweede ronde

Andy Roddick heeft zich vrij makkelijk weten te plaatsen voor de tweede ronde van de US Open.

De Amerikaanse nummer twee van de wereld versloeg zijn jonge landgenoot Scoville Jenkins in drie sets ; 6-0, 6-2 en 6-2.

De titelverdediger sloeg in de wedstrijd de hardste service in de geschiedenis van de US Open, Jenkins kreeg in zijn debuut op de ATP-tour een bal met een snelheid van 244 kilometer per uur om zijn oren.

"Pro Evolution Soccer 4 op Xbox Live"

Er gaat een gerucht rond dat het nieuwste deel van de bekende voetbalreeks Pro Evolution Soccer gebuik gaat maken van de mogelijkheden van Xbox Live.

Een forummer van Pro Evolution Soccer Insight heeft een antwoord op een mailtje gehad waaruit blijkt dat dit daadwerkelijk zo zal zijn.

Het betreffende mailtje is als volgt:

quote
Beste Han,

Ik mag je inmiddels al wel vertellen dat de nieuwe PES 4 voor de Xbox in ieder geval live gespeeld kan worden. Verdere informatie heb ik helaas niet.


Of dit bericht echt waar is, is nog niet bekend. Hiervoor is het afwachten op de officiŽle reactie van Konami.

Rushinkoop bij Lazio Roma

Lazio Roma kwam er blijkbaar gisteren achter dat ze hun selectie te klein vonden. Nog net voor de transferdeadline haalde de club negen nieuwe spelers.

Lazio had er gisteren zin in. Sebastiano Siviglia, Anthony Seric, Tommaso Rocchi, Antonio en Emanuele Filippini, Esteban Gonzalez, Miguel Mea Vitali, Leonardo Talamonti en Bryan Robert werden door de club binnengehengeld. Gisteren was de laatste dag dat de club zijn slag kon slaan en daar hebben ze goed gebruik van gemaakt.

Verdedigers Sebastiano Siviglia en Anthony Seric komen van Parma en worden gehuurd. De tweelingbroers Antonio en Emanuele Filippini komen van Serie B-kampioen Palermo en Tomasso Rocchi komt van Empoli. De overige spelers komen uit Latijns-Amerika. Esteban Gonzalez en Bryan Robert zijn Argentijnen van Gimnasia y Esgrima La Plata en Leonardo Talamonti is een Argentijn van Rosario. De Venezolaan Miguel Mea Vitali completeert het negental en komt van Caracas FC.

Gratis bonusdisc bij Second Sight?

Het langverwachte spel Second Sight staat gepland om op 21 september in Amerika verscheept te worden. Om dit te vieren biedt Codemasters een leuke extra.

Codemasters biedt alle gamers die het spel pre-orderen een gratis exclusieve Second Sight DVD waarop beelden staan van de making of Second Sight, interviews met de ontwikkelaars en informatie over de gebruikte technieken. Of deze bonusdisc ook in Europa zal verschijnen is nog niet bekend.

Het spel verschijnt op 3 september in Europa.

Gizmondo wordt gefabriceerd door Flextronics

Tiger Telematics Inc. heeft een fabrikant gevonden om hun games-handheld genaamd Gizmondo te produceren. Deze fabrikant is Flextronics en het is hun taak om het apparaat zo efficiŽnt en goedkoop mogelijk te produceren, alsmede het ondersteunen van Tiger Telematics Inc. tijdens de launch van hun handheld apparaat. De Gizmondo komt eind dit jaar uit in Engeland en begin 2005 in de USA. Door dit contract zullen er waarschijnlijk meer apparaten beschikbaar zijn voor de consument dan oorspronkelijk gepland. Steve Caroll, CTO van Tiger Telematics Inc. heeft over de samenwerking het volgende te vertellen:

"We selected Flextronics as a partner for its experience, efficiency, consumer quality and global manufacturing capacity. Flextronics' strong history and reputation made this partnership a logical choice. By working with them, we will increase our capacity to meet the immediate anticipated demand for Gizmondo, while securing and maintaining our leadership role within the category. We see this far-reaching agreement as the first in a long line of many and look forward to working with Flextronics on this and future products."

Een concurrent voor de PSP en de DS?

De Gizmondo is een multimedia handheld, dat Windows CE als Operating System heeft. Het 2.8-inch grote TFT-kleuren scherm, de Samsung ARM900 400MHz processor en de 64-bit grafische kaart moeten zorgen voor de goede graphics van de games. Ook is de handheld te gebruiken als mobiele telefoon, mp-3 speler, fotocamera en met behulp van de ingebouwde GPS kan je zelfs een routeplanner gebruiken. Of de Gizmondo het van de Nintendo DS en de PSP kan winnen is de vraag, want ze komen alledrie ongeveer tegelijk uit. De concurrentie is dus groot en de tijd zal het ons leren.

Klik hier voor meer info over de Gizmondo

Republikeinen jouwen filmmaker Moore uit

Icoon US verkiezingen 2Rumoer op de Republikeinse conventie in New York gisteren. Toen senator John McCain in een speech de controversiŽle regisseur Michael Moore uitmaakte voor een 'achterbakse filmmaker die ons probeert wijs te maken dat Irak onder Saddam Hussein een oase van vrede was', explodeerde de zaal bijkans. McCain kreeg een staande ovatie. Voor Moore, die als journalist in de zaal aanwezig was, klonk minutenlang een oorverdovend boegeroep.

Toen de zaal vervolgens 'Four More Years' begon te scanderen stond de maker van Fahrenheit 9/11 lachend op om met twee vingers aan te geven dat president Bush volgens hem over twee maanden uit het Witte Huis zal worden gestemd. Met duim en wijsvinger maakte hij vervolgens een beledigend gebaar richting McCain, de gevormde L zou voor 'loser' staan.

Michael Moore
Moore maakt met een handgebaar John McCain uit voor loser

Dat was tegen het zere been van een aantal aanwezigen. Een gedelegeerde uit Massachusetts brieste: "Wat een gore klootzak, die Moore. Hoe durft hij onze president te beledigen en belachelijk te maken." Oud-president Bush, vader van de huidige president, en zijn vrouw Barbara stonden in de VIP-sectie enthousiast te applaudisseren voor de uithaal van senator McCain. Deze was zelf ook opgetogen over zijn oneliner. "Deze zin was zo goed, die ga ik vaker gebruiken", aldus de senator, die in 2000 nog streed met Bush om de Republikeinse nominatie voor het presidentsschap.

In zijn column voor USA Today gaat Moore in op het incident. Volgens de filmmaker zou McCain later tegen een journalist hebben gezegd Fahrenheit 9/11 niet te hebben gezien. In een eerder commentaar sprak Moore sarcastisch de hoop uit dat de Republikeinen een goede conventie hebben. "Na 2 november zal er voor hen niet veel meer te feesten zijn", zo verwacht hij.

-
Video van het incident en commentaren op de aanwezigheid van Moore (RealPlayer)

Wijzigingen in de FP-crew (augustus)

Ieder begin van de maand geven we jullie een overzicht van de wijzigingen in de FP-crew van de maand daarvoor. Deze keer de wijzigingen van augustus.

Afscheid
We hebben vorige maand afscheid genomen van columnisten Kim Holland, on_air en deurmat en van de nieuwsposters lr817086, weetnie en DePresident. We willen hen allen danken voor hun werkzaamheden!

Welkom!
Gelukkig zijn er ook een aantal nieuwe crewleden bijgekomen. Zo heeft Francesca het columnistenteam versterkt, is detulp50 tegenwoordig werkzaam als reviewer (hij was eerst nieuwsposter) en is mrmiddel teruggekeerd als nieuwsposter. Allen welkom en succes!

[Upd] Lurling naar Vitesse

Nadat ze eerder Peter van den Berg overnamen van Feyenoord, heeft Vitesse nu ook overeenstemming bereikt over Anthony Lurling, de linkerspits zal de rest van het seizoen op huurbasis uitkomen voor de Arnhemmers.

Evenals van den Berg, kon ook Lurling niet meer op een basisplaats rekenen bij de Rotterdammers. De aanvaller, die ook in de interesse stond van NAC Breda en FC Twente, miste de voorbereiding op het nieuwe seizoen door een knieblessure, maar is imiddels weer helemaal fit.

Update:
Vitesse heeft laten weten dat het aantrekken van Lurling niet in het financiŽle plaatje past en heeft de transfer alsnog afgeblazen. Lurling blijft derhalve bij Feyenoord.

Nederland onveranderd zesde in de wereld

Het Nederlandse elftal is op de zesde plaats van de wereldranglijst blijven staan.

Er werd maar weinig gespeeld de afgelopen periode. Komende vrijdag komt daar echter verandering in als Nederland tegen Liechtenstein (152e) speelt. De WK kwalificatie interland van aanstaande woensdag zal echter zwaarder tellen, dan is nummer vijf TsjechiŽ de tegenstander.

Amerika meldt zich wederom in de top tien, ten koste van Turkije. BelgiŽ is terug in de top 30.

Wereldranglijst 1 september 2004


1BraziliŽ848 (0)
2Frankrijk802 (0)
3Spanje788(0)
4ArgentiniŽ775(0)
5TsjechiŽ760(0)
6Nederland746(0)
7Engeland732(0)
8Mexico728(0)
9ItaliŽ722 (0)
10Verenigde Staten717(0)
11Duitsland714(1)
11Portugal714(1)
13Turkije711(-3)
14Griekenland709(0)
15Denemarken707(0)
16Ierland697(0)
16Kameroen697(0)
18Japan695 (2)
19Uruguay693(0)
20Nigeria691(-2)
29BelgiŽ647(2)
146Suriname291(1)
166Nederlandse Antillen213(2)

Chello gaat grootverbruikers aanpakken

bird666 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuws Internetaanbieder Chello is sinds kort weer begonnen met een campagne waarin abonnees gewaarschuwd worden voor hun downloadgedrag. De aanbieder van kabelinternet maakt, net als veel andere aanbieders in Nederland, gebruik van een 'fair use policy' zonder vastgestelde datalimiet.

Bij Chello betekent dit echter niet dat je ongelimiteerd kunt downloaden. Onlangs is de internetaanbieder namelijk begonnen met het e-mailen van klanten die veel dataverkeer veroorzaken, waarin een duidelijke bovengrens van de datalimiet wordt genoemd. Abonnees die te ver boven de limiet komen, zullen hun snelheid afgeknepen zien worden tot 64 kbps.

Het gemiddelde verbruik van een Chello Plus-abonnee is volgens Chello 27 GB per maand. Veroorzaakt iemand drie keer zo veel dataverkeer, dus 81 GB per maand, wordt zijn snelheid de rest van de maand drastisch verminderd. Bij goedkopere pakketten ligt de limiet nog lager. Het gemiddelde verbruik van Chello Classic-abonnees is 8 GB per maand, en mensen die daar vijf maal overheen gaan (dus 40 GB) kunnen ook maatregelen verwachten.

Volgens een woordvoerder heeft minder dan ťťn procent van de abonnees last van de maatregel. "Zij verbruiken zoveel dat anderen er last van krijgen."

Dokkumer jeugd draagt bewust Lonsdale

Afgelopen week haalde het Dockinga College in het Friese stadje Dokkum de pers met de mededeling dat leerlingen die dreigend overkomende kleding dragen de toegang zal worden ontzegd. Het ANP bericht sprak over Lonsdale-kleding gecombineerd met zwarte schoenen met witte veters. Echter ook het merk Karl Kani, populair bij allochtone jongeren, gaat in de ban. Lonsdale is een berucht merk omdat racistische jongeren het vaak als uniform gebruiken.

Telegraaf-journalist Bart Olmer maakte een rondgang door Dokkum, en het viel hem op dat de blanke jeugd daar en masse in Lonsdale-kleding loopt. Uit gesprekken met hen blijkt dat dit een reactie is op de al anderhalf jaar durende, keiharde strijd tussen de blanke jongeren en allochtone jeugd uit onder meer het plaatselijke asielzoekerscentrum. Veel van de Lonsdale-jongeren lopen gewapend op straat. Messen en knuppels zijn de voornaamste wapens. ''Bij deze strijd gaan doden vallen. Ik voel me bedreigd, daarom heb ik dit wapen. Regelmatig worden we opgewacht door groepen buitenlanders'', zo tekende Olmer op.

Schooldirecteur Tjitte Wierdsma zegt de kledingcode ingevoerd te hebben om de dreigende sfeer op school de kop in te drukken. Tot grote woede overigens van de Lonsdale-jongeren. ''Ik weiger mijn Lonsdalekleding uit te doen. Dan schorst de school mij maar'', aldus een jonge blondine. ''Laten ze ook verbieden dat andere groepen rondlopen in hun ’gangsta-look’, met van die hoofddoekjes en petjes. Maar nee hoor, dŠŠr doen ze niets aan'', zegt een jonge mannelijke Lonsdaledrager. De Friese jongeren erkennen ruitelijk dat ze Lonsdale bewust dragen als onderdeel van de plaatselijke jeugdoorlog. De termen waarmee ze over hun tegenstanders spreken zouden, als ze gehoord werden door politie of discriminatiebestrijders, goed zijn voor een regen van aanklachten. Opmerkelijk is de openheid van de jongeren. ''Er is nog nůůit ťťn agent geweest die ťcht naar ons heeft geluisterd. Waarom we deze kleding dragen.''

Racistisch imago
Lonsdale zelf is op zijn zachtst gezegd niet blij met het racistische imago dat het kledingmerk in Nederland, maar ook in BelgiŽ en Duitsland, heeft. Het merk komt uit Engeland en is een boksmerk. Niet alleen de bokshandschoenen, maar ook truien, broeken en schoenen van het merk werden in de jaren zestig populair onder de arbeidersklasse in Londen. Onder meer bokslegende Muhammad Ali droeg de kleding.

Licentiehouder, producent en distributeur G. Schotsman: "Het is een moreel tragisch lot dat ons treft. Lonsdale is van oudsher populair onder Engelse jeugd die van skamuziek houdt. Onder hen zijn van oorpsrong ook veel skinheads, die niet per se ook racistisch waren. Later hebben rechtsradicalen zich afgesplitst, ze bleven het merk dragen."

Waarom Lonsdale door ultra-rechtse jeugd gedragen wordt is niet geheel duidelijk. Met een bomberjack halfopen zijn alleen de letters NSDA zichtbaar. Het zou in Duitsland een verwijzing vormen naar de nazipartij NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) van Adolf Hitler. In Nederland circuleren gezochte afkortingen als Laat Ons Nederlandse Skinheads De Allochtonen Langzaam Elimineren danwel Laat Ons Nederlanders Samen De Allochtonen Langzaam Elimineren.

Radio 538-dj Rick van Velthuysen, die onlangs een stel Hitlergroet brengende Lonsdale-jongeren van een party liet verwijderen, noemt een verbod op alleen het merk Lonsdale ronduit belachelijk. Het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) ziet ook weinig heil in een verbod. ''Een verbod op merkkleding heeft geen zin. Daarmee onderschat je de creativiteit van de jeugd'', aldus een LBR-woordvoerder.

Lonsdale zelf doet er alles aan om van het slechte imago af te komen. Duitse winkeliers die bijvoorbeeld ook nazipropaganda verkopen worden niet meer bevoorraad. Zowel hier als in Duitsland en BelgiŽ verkoopt Lonsdale kleurrijke shirts met de slagzin 'Lonsdale loves all colours'. De Nederlandse distributeur verspreidt buttons met naast het merk de tekst 'Say no to racism' onder instellingen die werken met probleemjeugd.


-
Site van Rick van Velthuysen (met artikelen over Lonsdale)
Lonsdale news, site van onder meer het MDI.
LBR, info over Lonsdale en groepsvorming.

Weg met de soap

“Zes bier en een Spa blauw alsjeblieft”. Het barmeisje had zich net omgedraaid om mijn bestelling gereed te maken toen plotseling een mij totaal onbekende man alle aandacht voor zich opeiste. In een afschuwelijk Goois accent bestelde hij vier gele rakkers en het moest snel gebeuren. Het barmeisje keek vreemd op en ging verder met mijn bestelling. De kakker was kennelijk in zijn eer aangetast en op geŽrgerde toon vroeg hij: “Weet jij eigenlijk wel wie ik ben?” “Nee”, antwoorden wij in koor terwijl ik aanstalten maakte de door mij bestelde drankjes af te rekenen.

Woedende Nepalezen steken moskee in brand

Een anonieme FOK!ker, Neftizz, TopGunTom, Argenta, Ome.Fleer en macromarkt.nl tipten de nieuwsredactie van FOK! via de nieuws-submit, waarvoor dank.

Icoon Buitenlands nieuws In de Nepalese hoofdstad Kathmandu heeft een groep woedende Nepalezen de grootste moskee van de stad in brand gestoken. De brandstichting is een reactie op de wrede executie van twaalf ontvoerde Nepalese gijzelaars door moslimextremisten in Irak.

Bij de bestorming van de Jama Masjid-moskee werd eveneens al het meubilair en elektrische apparatuur geroofd, om vervolgens in brand gestoken te worden op straat. Dat meldden ooggetuigen. Met behulp van stokken poogde de oproerpolitie de menigte in het gareel te houden.

In Nepal zijn hindoes in de meerderheid. Moslims vormen een kleine minderheid.

Verlaat naar Sturm Graz

Frank Verlaat speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor Sturm Graz.

Austria Wien, waar de Nederlander nu voor speelt, verhuurt hem aan die club. De 36-jarige verdediger werd vorig jaar nog overgenomen van de Duitse club Werder Bremen, maar bij Austria kwam hij weinig aan spelen toe.

Verlaat begon zijn voetballoopbaan bij Ajax en speelde verder voor Lausanne Sports, AJ Auxerre en VfB Stuttgart.

RBC Roosendaal traint bij boer Mies

Icoon opmerkelijk nieuwsDe grootste zorg voor algemeen directeur Alex de Coninck van eredivisieclub RBC Roosendaal is niet de selectie, maar het officiŽle trainingsveld. RBC traint ieder jaar noodgedwongen bij 'boer Mies', daar het eigen trainingsveld niet voldoet.

'Boer Mies' heeft een boerencamping onder Rucphen met daarbij een stel grazige weiden. In tegenstelling tot het trainingsveld blijft het regenwater daar niet op staan en staat er altijd gras op. Voorzitter De Coninck heeft hoofdaannemer Oranjewoud, die het onderhoud van het eigen trainingsveld van RBC verzorgt, nu voor de laatste maal aangespoord de zaak speelklaar te krijgen. De selectie is het reizen van Roosendaal naar Rucphen spuugzat. Men kan er tevens niet douchen of verzorgd worden na elke training. Dat kan pas bij het stadion geschieden.

De oorzaak van de slechte staat van het veld zou een ondoordringbare bodemlaag zijn. Voordat er wat aan verandert zal er echter nog wel even moeten worden gevochten. De Coninck: "Het meest simpel is het veld af te graven en compleet te vernieuwen. Maar dan praat je over veel geld. Met een tonnetje in euro’s ben je er niet. Eťn ding is zeker: ik ga niet betalen, als RBC zijnde." De aannemer denkt daar echter heel anders over: "Afgraven en opnieuw aanleggen? Zo ver zijn we echt nog niet hoor. Dat lijkt me een ietwat voorbarige conclusie. De aanleg is goedgekeurd door NOCNSF. Verder wil ik er, zolang we in gesprek met RBC hierover zijn, liever weinig over zeggen."

De spelersselectie van RBC wacht af. Het probleem speelt reeds vier jaar.


Pius Ikedia bij 'boer Mies'

Vijf politiewagens in Deventer uitgebrand

HarmSmit en JunkieXXXL hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsAfgelopen nacht zijn bij een brand in een opslagplaats in Deventer vijf politiewagens totaal uitgebrand. De brand vond plaats in een opslagplaats aan de Boxbergerweg, die werd gebruikt als parkeergarage door het tegenovergelegen politiebureau.

De oorzaak van de brand is volgens een woordvoerder nog niet bekend, maar er wordt ernstig rekening gehouden met brandstichting. Het gebouw is door de brand volledig verwoest, volgens metingen is er tijdens de brand geen asbest vrijgekomen. Wel moesten enkele omwonenden uit voorzorg hun huis tijdelijk verlaten. Naast de vijf dienstauto's zijn bij de brand ook een privť-wagen en twee shovels van een nabijgelegen bouwbedrijf verloren gegaan.

Eerste Nintendo DS accessoires bekend

Intec heeft een aantal accessoires bekend gemaakt die ontwikkeld worden speciaal voor het Nintedo DS systeem. De accessoires zullen in de winkel liggen zodra het systeem zelf op de markt is. Hieronder vind je een lijst die Intec op de markt zal brengen.

Road Power Kit: Deze kit zal het mogelijk maken om je Nintendo DS op te laden in de auto.

Power Max: Een normale AC adapter van Intec

Dock It: Dit lijkt een been beetje op de bureau oplader voor je mobiele telefoon. Je kunt dan je Nintendo DS opladen als je niet speelt en in die houder plaatsen.

Safe Case: De safe case is een manier om je Nintendo DS veilig te vervoeren.

Leather Hipster: Wederom een manier om je Nintedo DS veilig te vervoeren alleen een luxer uitvoering dan de safe case. Deze kun je ook bevestigen aan je riem.

Stylus Pen Set: Een pennenset die je kunt gebruiken voor het touchscreen gedeelte.

Safe Screens: Deze kun je als een beschermlaag over je touchscreen doen zodat je hem niet beschadigt.

Game Buds: De Game Buds is een koptelefoon voor je Nintendo DS

Starter Kit: Deze kit zal de volgende accessoires bevatten: Game Buds, Safe Screens, and the Road Power adapter.

Bus stop oorzaak lekke banden

Bij Michelin denken ze het probleem van de lekke banden op Spa-Francorchamps al te hebben gevonden. Scherpe randen aan de kerbstones in de bus stop chicane zouden de oorzaak zijn.

Direct na de Grand Prix is Michelin aan een onderzoek begonnen. De gegevens van de verschillende Michelin-teams worden bekeken, videobanden van de verschillende camera's worden bekeken, banden worden geanalyseerd en er wordt gekeken naar de samenstelling van de band. Analyse van de banden die kapot waren gegaan leerde dat er iets scherps moet zijn geraakt waardoor er stukken waren uitgesneden. Het vele materiaal van gecrashte wagens was de eerste gedachte gedachte, maar verder analyse suggereert iets anders.

Vrijdag reed Briscoe zijn band ook al stuk. Toen lieten de gegevens zien dat na de kerbs in de Bus stop zijn band begon leeg te lopen. De organisatie heeft vervolgens de scherpe rand waar hij over was gereden afgevlakt.

De beelden laten nu zien dat iets eerder in de Bus stop een zelfde soort punt zat. Op de kerbs zijn de zwarte bandensporen nog terug te vinden, wat erop wijst dat meerdere coureurs er vaak overheen gingen. De zes centimeter opstaande rand zou een logische verklaring zijn voor het probleem. Het commentaar dat het gewoone bandenslijtage was, wordt door Michelin afgewezen aangezien de banden op verschillende momenten kapot gingen. Die van Montoya zaten er pas twee rondes onder, Button’s banden acht ronden en de banden van Coulthard zaten er twaalf ronden onder.

Toch blijft Michelin voorzichtig met het bekend maken van de oorzaak. Pascal Vasselon van Michelin vertelde: "Bij beschadigde banden kan je nooit met volledige zekerheid de oorzaak van de beschadiging aangeven. We hebben een kleine verhoging tussen de binnenkant van de kerb en het gras opgemerkt bij het begin van de Bus stop. De rand is zwart geworden, wat aantoont dat er een aantal keer banden overheen zijn gegaan."

BAR biedt Button meer geld

British American Tobacco, het bedrijf met een meerderheidsbelang in BAR, heeft aan Jenson Button een aanbod gedaan. Als hij in 2005 toch bij BAR blijft, dan krijgt hij meer salaris.

Het bedrijf wil alles op alles zetten om Jenson Button te behouden en is niet blij met hoe teambaas David Richards de zaak tot nu toe heeft aangepakt. Daarom hebben vertegenwoordigers van het bedrijf op Spa-Francorchamps Button een nieuw aanbod gedaan. Zo hopen ze buiten de rechtzaal de zaak nog te kunnen regelen en hopen dat Button van zijn Williams-contract afziet.

Ondertussen gaan de geruchten dat BAR voor het geval dat Button vertrekt David Coulthard achter de hand heeft. Extra brandstof werd er aan de geruchten gegeven doordat David Richards zich in een interview vergiste. Hij zei dat hij tevreden was met de coureurs voor volgend seizoen en noemde daarbij Sato en Coulthard.

Henin moeizaam naar tweede ronde

De Belgische Justine Henin heeft met moeite de tweede ronde van de US Open bereikt.

De nummer 1 van de wereld versloeg de slechts 15-jarige Tsjechische Nicole Vaidisova in twee sets, 6-1 en 6-4.

In de tweede set brak de jonge Tsjechische, die eerder deze maand haar eerste toernooi won, twee maal de service van de Belgische en kwam op een 4-1 voorsprong. Tot grote opluchting van Henin wist Vaidisova haar hoge niveau niet vast te houden. Met de setwinst in zicht verstijfde ze en maakte de ene fout na de andere, waardoor Henin alsnog de winst naar zich toe kon trekken.

'Spuugkitje' voor Londense buschauffeurs

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsIn Londen krijgen buschauffeurs binnenkort de beschikking over een zogenaamd 'spuugkitje'. Dat maakte de politie vandaag in de Britse hoofdstad bekend. De kit bestaat uit een zakje met daarin een wattenstaafje en een handschoen zit. Deze spullen kan de chauffeur gebruiken als hij door ongemanierde reizigers wordt bespuwd.

Het staafje moet gebruikt worden om wat vocht af te nemen. Van het monster kan dan een DNA-profiel worden gemaakt. De gegevens worden dan op hun beurt vergeleken met die van de nationale DNA-bank. Als er geen dader uit de nationale DNA-bank komt rollen, dan worden zijn gegevens erin opgenomen.

In Edinburgh werd het spuugkitje al eerder getest. In de Britse wet staat dat de politie er alles aan mag doen om DNA-materiaal te verzamelen.

Majstorovic naar FC Twente

FC Twente heeft zich versterkt met de Zweedse international DaniŽl Majstorovic.

De 27-jarige Majstorovic tekende, na de met succes doorstaande medische keuring, een vier-jarig contract bij de club uit Enschede.

De centrale verdediger is afkomstig van het Zweedse MalmŲ FF, waarvor hij sinds 2001 speelde. Eerder was hij actief bij onder meer VšsterŚs SK en Fortuna KŲln.

Technisch directeur Johan Plageman van de club uit het Arke Stadion is erg blij met de komst van Majstorovic. "Hij is een toegevoegde waarde voor ons elftal en zal ook onze mogelijkheden in de achterste linie vergroten," aldus Plageman.

Tiener steelt winnend kraslot

Icoon opmerkelijk nieuwsEen vijftienjarige jongen in Zweden kwam er achter dat misdaad niet loont. Hij had uit een supermarkt een kraslot gejat, en toen hij deze thuis openkraste bleek het lot maximaal 7.5 miljoen Zweedse kronen (zo'n 820.000 Euro) waard te zijn.

Inmiddels had de winkeleigenaar, Patrik Nygren, echter de diefstal gezien op de videoband van de beveiligingscamera. Hij herkende de jonge dief en ging naar diens huis om het kraslot op te eisen, vervolgens meldde hij de diefstal bij de politie. Patrik gaat een advocaat inschakelen om te proberen het gewonnen bedrag zelf te claimen. Volgens Svenska Spel, dat alle door de Zweedse staat georganiseerde lotterijen beheert, krijgt echter noch de jongen, noch de winkeleigenaar het geld.

"Volgens de wet is het lot van ons tot iemand het koopt, krast en wint," zo zegt Claes Tellman, een woordvoerder van Svenska Spel, "dat is in dit geval niet gebeurd." Op het kraslot, dat ongeveer 2 Euro 50 kostte, stonden drie klaversymbolen, wat inhoudt dat de koper mee zou mogen doen aan een loterijprogramma op televisie. De winnaar krijgt gegarandeerd 1000 Euro per maand gedurende 10 jaar, maar dat kan oplopen tot 2700 Euro per maand gedurende 25 jaar.

De kans om zo'n kraslot te krijgen is ongeveer ťťn op 3 miljoen. "Dit is echt ongelofelijk," zei Tellman, "de kans dat hij nou net dit kraslot zou stelen is extreem klein." Vanwege de leeftijd van de jonge dief heeft de politie zijn naam niet vrijgegeven. Ook is nog niet bekend of hij gestraft gaat worden.

Safin niet, Henman wel door in US Open

Marat Safin is er niet in geslaagd om de tweede ronde te bereiken van de US Open.

De als 13e geplaatste Rus verloor in vier sets van de Zweed Thomas Enqvist, setstanden waren 6-7(5), 4-6, 6-3 en 3-6. Safin won het toernooi in 2000, toen hij in de finale te sterk was voor Pete Sampras.

Tim Henman plaatste zich wel voor de tweede ronde. De als vijfde geplaatste Brit had wel ruim 3,5 uur en vijf sets nodig om de Kroaat Ivo Karlovic te verslaan, 7-6(3), 6-7(7), 4-6, 6-4 en 6-4.

Snoepverpakking leidt tot aanklacht

Het JezuÔten College in Bonn, Duitsland, heeft bij snoepfabrikant Haribo een klacht ingediend met betrekking op de verpakking van hun nieuwste snoepgoed, de Maoam Fruitsnoepjes. De reden: op de verpakking staan fruitfiguurtjes afgebeeld die 'seksueel actief' zouden zijn.

"Wij zijn geschokt dat een dergelijke verpakking seksuele activiteiten laten zien. En daarbij dan niet alleen de coÔtus, maar ook orale seks suggereren. Wij achten het dan ook onverantwoord om kinderen bloot te stellen aan dergelijke pornografische afbeeldingen", zo schrijft het College in de klacht.

Producent Haribo heeft nog niet gereageerd op de klacht.

Maoam. Fruity pleasure?
De gewraakte snoepjes van Haribo

Verkoop games stagneert

De Engelse onderzoeksgroep Screen Digest heeft onderzoek gedaan naar de wereldwijde verkoop van games. Na een enorme stijging vorig jaar lijken de verkoopcijfers nu te bevriezen. Volgens het onderzoeksbureau komt dat omdat potentiŽle kopers de nieuwe generatie consoles in 2005 en 2006 afwachten.

De onderzoekers verwachten wel een stijging in de tweede helft van 2004 door de recente prijsverlagingen van de Xbox en de PlayStation 2 in Europa plus de release van games die het altijd goed doen zoals Grand Theft Auto San Andreas, Halo 2 en Doom 3. Toch zullen de resultaten over het hele jaar tegenvallen ten opzichte van 2003, zo verwacht Screen Digest.

Volgens Screen Digest was die terugloop niet onverwacht omdat dit altijd gebeurt een jaar of drie na de release van een console. "2003 was een topjaar. Maar de afvlakking naar stabiele groei in 2004 is een positieve ontwikkeling. Er zijn gedurende deze cyclus veel meer consoles verkocht dan in de vorige," aldus Ben Keen, directeur van Screen Digest. In het jaarlijkse rapport van Screen Digest worden zowel spellen voor de PC als consolespellen voor bijvoorbeeld PlayStation 2, Xbox en GameCube meegenomen, alsmede "edutainment" titels (een combinatie van game en educatieve software).

De wereldwijde toename van de verkoop van games in 2003 was met name in Europa goed te merken, en dan vooral in Groot-BrittanniŽ. De Britse video game markt is de op-twee-na grootste markt in de wereld, na de Verenigde Staten en Japan. De markt in Groot-BrittanniŽ steeg in 2003 bijna 20 procent, de markt in geheel West-Europa met 21 procent. Screen Digest voorspelde tenslotte nog dat de wereldwijde verkopen met zo'n zestien procent zullen toenemen tot 2007.

"Nintendo DS zal gratis kunnen 'telefoneren'."

In haar 'Electronic Entertainment Industry Update' meldt het onderzoeksbureau TNI Securities dat de recentelijk onthulde headset voor de Nintendo DS gebruikt zal kunnen worden in combinatie met de WIFI-netwerkmogelijkheden, welke de gebruiker in staat stellen om een draadloze netwerkverbinding op te zetten. Dit betekent dat men met behulp van de headset met andere Nintendo DS-gebruikers zal kunnen praten over het draadloze netwerk, wat in feite betekent dat er - met flinke beperkingen - gratis met elkaar 'getelefoneerd' kan worden.

Het rapport, dat bedoeld is voor investeerders in de gamesindustrie, stelt dat deze functionaliteit de aanvaarding van de Nintendo DS bij haar steeds meer 'draadlozer' wordende doelgroep zal helpen vergroten.

Het valt echter nog te bezien of de functionaliteit op een zodanige wijze werkt dat het aanzienlijk veel jongeren zal aanmoedigen om wegens het gratis 'telefoneren' een DS aan te schaffen. In tegenstelling tot de GSM-netwerken heeft WIFI doorgaans geen landelijke dekking, waardoor 'even' iemand opbellen niet altijd zal lukken. Dit betekent effectief dat je alleen gegarandeerd 'gratis' contact met elkaar kunt opnemen als er van tevoren via een ander medium afgesproken is waar de andere partij zit. Voeg daaraan toe dat de meeste WIFI-hotspots door particulieren onderhouden worden die maling hebben aan 'Quality of Service'-afspraken en je merkt al snel dat aan de aanbiederskant nogal wat haken en ogen zitten.

Aan de gebruikerskant zal Nintendo naast de hardwarefunctionaliteit ook voor goede software moeten zorgen die de gebruikers in staat stelt om allereerst elkaar te kunnen 'bellen' en daarnaast om makkelijk (bijvoorbeeld via adresboeken) contact met elkaar op te kunnen nemen. Mocht Nintendo inderdaad uitgebreide software inbouwen welke de eerdergenoemde functionaliteiten bevat dan betekent dit een radicale breuk met een jarenlange traditie waarbij consoles slechts ontwikkeld werden voor ťťn ding: games afspelen.

Concluderend, TNI Securities stelt dat Nintendo met haar DS op basis van deze functionaliteit een goede kans heeft om veel DS-en te verkopen. Wij denken echter dat gezien de genoemde nadelen en onzekerheden eerst de kat maar eens uit de boom gekeken moet worden.

Nieuwe Mario Tennis screens

Gamespress.com meldt op haar site dat er nieuwe screenshots voor het GameCubespel Mario Tennis zijn opgedoken:

De tennisgame, welke met vier spelers tegelijk gespeeld zal kunnen worden, zal op 28 oktober in de Japanse winkels liggen en vervolgens op 8 november in de VS verschijnen. Een precieze datum voor Europa is nog niet bekend alhoewel bekend is dat dit pas in het voorjaar van 2005 zal zijn.

Verdacht pakketje op station Den Bosch

teroc had ons via de nieuws-submit te melden:

Het station van Den Bosch is afgelopen avond enige tijd afgesloten geweest. Een verdachte rode tas was hiervan de oorzaak. Een medewerker van de NS vond de reistas rond 19:00 uur. Het treinverkeer heeft geen last gehad van de actie van de politie.

Het station was aan de centrum-zijde afgezet met lint. Na onderzoek kon er geen explosief materiaal gevonden worden. Rond 22:30 uur ging het station dan ook weer volledig open. Om 23:00 uur meldde zich vervolgens een vrouw met de vraag of iemand haar rode tas had gevonden.

Column: Grand Prix van BelgiŽ

Zo, wat een geweldige race was dat! Hoewel we dit jaar achter de Ferrari van Schumacher toch best wel leuke races hebben gezien, herinnert dit soort races je eraan waarom je om het weekend een aantal uren voor de TV doorbrengt. En dat is niet alleen omdat Schumacher eens een keer niet gewonnen heeft, maar ook omdat een geweldig circuit zoals dit (ondanks de nieuwe Busstop), het beste in de coureurs naar boven brengt. En dat heeft blijkbaar leuke races tot gevolg.

We moeten echter niet vergeten dat Ferrari al eind juli bekend heeft gemaakt om geen verdere ontwikkeling aan de auto te doen, terwijl bijvoorbeeld McLaren nog volop bezig is de MP4/19B op snelheid en betrouwbaar te krijgen. Tel daarbij op dat het wisselachtige weer zorgde dat de set-ups en bandenkeus voor iedereen een gok waren, dan is het niet zo vreemd dat Ferrari niet zo dominant was als in andere races. Wat niet wil zeggen dat Kimi niet een fantastische race heeft gereden. Van 10e bij de start naar 5e in de eerste ronde, daarna op de baan Schumacher en Coulthard ingehaald, en op strategie Trulli voorbij voor de leiding.

Maar ook vooral achter de leiders gebeurden mooie dingen. Pizzonia liet zich van zijn beste kant zien, en nog wel op een circuit waar hij nog nooit een Formule 1 wagen bestuurd had. Hij wist Montoya verbazend goed te volgen, en dat Montoya daarna, waarschijnlijk overmoedig na zijn prachtige actie bij Schumacher, contact maakte met Trulli en daarmee de derde plaats aan zijn teamgenoot overhandigde, maakte het alleen maar mooier.

Massa had een aantal ronden daarvoor al laten zien totaal niet onder de indruk te zijn van Montoya. Zij aan zij richting de Eau Rouge, en gewoon laten staan die wagen, geen duimbreed toegeven in wat nog steeds ťťn van de heftigste bochten in de Formule 1 is. Als je een spelletje doet wie het meeste lef heeft met Montoya en je wint dat, dan heb je echt een stel ballen waar Mansell nog trots op zou zijn. Misschien gecombineerd met een ernstig gebrek aan respect voor je leven, maar dat is een andere zaak.

Een andere rijder die we vooral van de andere kant van het klassement kennen, Zonta, lag ook opeens even op een vierde plaats. In een Toyota nota bene. Geholpen door de vele uitvallers, dat wel, maar toch 4 posities voor zijn teamgenoot Panis, waar hij 11 plaatsen achter gestart was. Ondanks zijn ervaring verwacht ik Panis niet terug in een racestoeltje volgend jaar.

Maar toch blijft het een raadsel waarom de FIA de race niet stil legt na grote crashes in de eerste ronde. Zo groot is het startveld al niet, en we zagen zondag 20% van het veld uitvallen in de eerste ronde, op het gevaarlijkste punt van het circuit, en daar nog veel scherpe troep op de baan achterlaten ook. Volgens Michelin kwamen de lekke banden trouwens niet door brokstukjes carbon fiber, maar door een scherp randje aan de kerbs bij de ingang van de nieuwe Busstop chicane. Toevallig dat alledrie de banden precies aan de andere kant van het circuit knallen, maar wie ben ik om het onderzoek van Michelin in twijfel te trekken?

Ik vind de safety car een geweldige uitvinding, maar bij grote crashes in de eerste ronde lijkt mij een herstart met volledig startveld gewoon een veel betere optie dan een safety car. Maar ja, dat is dan weer niet zo handig in verband met televisie uitzendingen en de regels dat je moet starten met de auto waarin je je gekwalificeerd hebt.

En wat te denken van het feit dat de wereldkampioenschappen voor zowel rijders als constructeurs al beslist zijn, maar dat de regels voor volgend jaar nog steeds niet vastliggen? Soms denk ik dat wat de Formule 1 nodig heeft, niet nog meer regels zijn, maar juist minder regels en meer gezond verstand.

Oh ja, en natuurlijk meer circuits zoals Spa-Francorchamps.

RBC traint bij boer Mies

De grootste zorg voor algemeen directeur Alex de Coninck van RBC Roosendaal is niet de selectie, maar het officiŽle trainingsveld. RBC traint ieder jaar noodgedwongen bij ‘boer Mies’, daar het trainingsveld niet voldoet.

‘Boer Mies’ heeft een boerencamping onder Rucphen met daarbij een stel grazige weiden. In tegenstelling tot het trainingsveld blijft het regenwater daar niet op staan en staat er altijd gras op. Voorzitter De Coninck heeft hoofdaannemer Oranjewoud, die het onderhoud van het eigen trainingsveld van RBC verzorgt, nu voor de laatste maal aangespoord de zaak speelklaar te krijgen. De selectie is het reizen van Roosendaal naar Rucphen spuugzat. Men kan er tevens niet douchen of verzorgd worden na elke training. Dat kan pas bij het stadion geschieden.

De oorzaak van de slechte staat van het veld zou een ondoordringbare bodemlaag zijn. Voordat er wat aan verandert zal er echter nog wel even moeten worden gevochten. De Coninck: "Het meest simpel is het veld af te graven en compleet te vernieuwen. Maar dan praat je over veel geld. Met een tonnetje in euro’s ben je er niet. Eťn ding is zeker: ik ga niet betalen, als RBC zijnde." De aannemer denkt daar echter heel anders over: "Afgraven en opnieuw aanleggen? Zo ver zijn we echt nog niet hoor. Dat lijkt me een ietwat voorbarige conclusie. De aanleg is goedgekeurd door NOCNSF. Verder wil ik er, zolang we in gesprek met RBC hierover zijn, liever weinig over zeggen."

De spelersselectie van RBC wacht af. Het probleem speelt reeds vier jaar.


Ikedia bij 'boer Mies'

Laatste reviews en specials
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
special
Vijf gametips voor de maand augustus
©FOK.nl e.a.