Guinness erkent snelheidsrecord vliegtuig

Icoon Wetenschappelijk nieuwsHet Guinness Book of Records heeft een nieuw snelheidsrecord erkend dat een vliegtuig van de NASA op 27 maart vestigde. De onbemande X-43A vloog Mach 6,83, oftewel bijna achtduizend kilometer per uur. De vlucht werd uitgevoerd boven de Stille Oceaan. Een normaal vliegtuig gaat niet harder dan zo'n 1100 kilometer per uur.

De 3,6 meter lange X-43A is half vliegtuig, half ruimteschip. Het vliegtuig werd door een B-52 meegenomen, en vervolgens met een Pegasus-raket naar een hoogte van 29 km gekatapulteerd. De aandrijving wordt geregeld door een zogenaamde scramjet, die zuurstof uit de atmosfeer haalt en het met vloeibare waterstof aan boord mengt om aan brandstof te komen. Deze technologie moet er in de toekomst voor zorgen dat raketten in een stuk de ruimte in kunnen.

Het vorige record was 37 jaar oud en bedroeg 6,7 Mach. Dit record werd ook door een NASA-vliegtuig gevestigd. Het nieuwe record zal in de volgende editie van het Guinness Book of Records worden opgenomen. Voordat die editie uitkomt hoopt NASA overigens het record al weer verbeterd te hebben. In oktober zal een poging worden gedaan Mach 10 te halen; zo'n 11.600 km per uur.

X-43A
De X-43A van de NASA haalde een nieuw snelheidsrecord