Tiener steelt winnend kraslot

Icoon opmerkelijk nieuwsEen vijftienjarige jongen in Zweden kwam er achter dat misdaad niet loont. Hij had uit een supermarkt een kraslot gejat, en toen hij deze thuis openkraste bleek het lot maximaal 7.5 miljoen Zweedse kronen (zo'n 820.000 Euro) waard te zijn.

Inmiddels had de winkeleigenaar, Patrik Nygren, echter de diefstal gezien op de videoband van de beveiligingscamera. Hij herkende de jonge dief en ging naar diens huis om het kraslot op te eisen, vervolgens meldde hij de diefstal bij de politie. Patrik gaat een advocaat inschakelen om te proberen het gewonnen bedrag zelf te claimen. Volgens Svenska Spel, dat alle door de Zweedse staat georganiseerde lotterijen beheert, krijgt echter noch de jongen, noch de winkeleigenaar het geld.

"Volgens de wet is het lot van ons tot iemand het koopt, krast en wint," zo zegt Claes Tellman, een woordvoerder van Svenska Spel, "dat is in dit geval niet gebeurd." Op het kraslot, dat ongeveer 2 Euro 50 kostte, stonden drie klaversymbolen, wat inhoudt dat de koper mee zou mogen doen aan een loterijprogramma op televisie. De winnaar krijgt gegarandeerd 1000 Euro per maand gedurende 10 jaar, maar dat kan oplopen tot 2700 Euro per maand gedurende 25 jaar.

De kans om zo'n kraslot te krijgen is ongeveer één op 3 miljoen. "Dit is echt ongelofelijk," zei Tellman, "de kans dat hij nou net dit kraslot zou stelen is extreem klein." Vanwege de leeftijd van de jonge dief heeft de politie zijn naam niet vrijgegeven. Ook is nog niet bekend of hij gestraft gaat worden.