Dokkumer jeugd draagt bewust Lonsdale

Afgelopen week haalde het Dockinga College in het Friese stadje Dokkum de pers met de mededeling dat leerlingen die dreigend overkomende kleding dragen de toegang zal worden ontzegd. Het ANP bericht sprak over Lonsdale-kleding gecombineerd met zwarte schoenen met witte veters. Echter ook het merk Karl Kani, populair bij allochtone jongeren, gaat in de ban. Lonsdale is een berucht merk omdat racistische jongeren het vaak als uniform gebruiken.

Telegraaf-journalist Bart Olmer maakte een rondgang door Dokkum, en het viel hem op dat de blanke jeugd daar en masse in Lonsdale-kleding loopt. Uit gesprekken met hen blijkt dat dit een reactie is op de al anderhalf jaar durende, keiharde strijd tussen de blanke jongeren en allochtone jeugd uit onder meer het plaatselijke asielzoekerscentrum. Veel van de Lonsdale-jongeren lopen gewapend op straat. Messen en knuppels zijn de voornaamste wapens. ''Bij deze strijd gaan doden vallen. Ik voel me bedreigd, daarom heb ik dit wapen. Regelmatig worden we opgewacht door groepen buitenlanders'', zo tekende Olmer op.

Schooldirecteur Tjitte Wierdsma zegt de kledingcode ingevoerd te hebben om de dreigende sfeer op school de kop in te drukken. Tot grote woede overigens van de Lonsdale-jongeren. ''Ik weiger mijn Lonsdalekleding uit te doen. Dan schorst de school mij maar'', aldus een jonge blondine. ''Laten ze ook verbieden dat andere groepen rondlopen in hun ’gangsta-look’, met van die hoofddoekjes en petjes. Maar nee hoor, dáár doen ze niets aan'', zegt een jonge mannelijke Lonsdaledrager. De Friese jongeren erkennen ruitelijk dat ze Lonsdale bewust dragen als onderdeel van de plaatselijke jeugdoorlog. De termen waarmee ze over hun tegenstanders spreken zouden, als ze gehoord werden door politie of discriminatiebestrijders, goed zijn voor een regen van aanklachten. Opmerkelijk is de openheid van de jongeren. ''Er is nog nóóit één agent geweest die écht naar ons heeft geluisterd. Waarom we deze kleding dragen.''

Racistisch imago
Lonsdale zelf is op zijn zachtst gezegd niet blij met het racistische imago dat het kledingmerk in Nederland, maar ook in België en Duitsland, heeft. Het merk komt uit Engeland en is een boksmerk. Niet alleen de bokshandschoenen, maar ook truien, broeken en schoenen van het merk werden in de jaren zestig populair onder de arbeidersklasse in Londen. Onder meer bokslegende Muhammad Ali droeg de kleding.

Licentiehouder, producent en distributeur G. Schotsman: "Het is een moreel tragisch lot dat ons treft. Lonsdale is van oudsher populair onder Engelse jeugd die van skamuziek houdt. Onder hen zijn van oorpsrong ook veel skinheads, die niet per se ook racistisch waren. Later hebben rechtsradicalen zich afgesplitst, ze bleven het merk dragen."

Waarom Lonsdale door ultra-rechtse jeugd gedragen wordt is niet geheel duidelijk. Met een bomberjack halfopen zijn alleen de letters NSDA zichtbaar. Het zou in Duitsland een verwijzing vormen naar de nazipartij NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) van Adolf Hitler. In Nederland circuleren gezochte afkortingen als Laat Ons Nederlandse Skinheads De Allochtonen Langzaam Elimineren danwel Laat Ons Nederlanders Samen De Allochtonen Langzaam Elimineren.

Radio 538-dj Rick van Velthuysen, die onlangs een stel Hitlergroet brengende Lonsdale-jongeren van een party liet verwijderen, noemt een verbod op alleen het merk Lonsdale ronduit belachelijk. Het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) ziet ook weinig heil in een verbod. ''Een verbod op merkkleding heeft geen zin. Daarmee onderschat je de creativiteit van de jeugd'', aldus een LBR-woordvoerder.

Lonsdale zelf doet er alles aan om van het slechte imago af te komen. Duitse winkeliers die bijvoorbeeld ook nazipropaganda verkopen worden niet meer bevoorraad. Zowel hier als in Duitsland en België verkoopt Lonsdale kleurrijke shirts met de slagzin 'Lonsdale loves all colours'. De Nederlandse distributeur verspreidt buttons met naast het merk de tekst 'Say no to racism' onder instellingen die werken met probleemjeugd.


-
Site van Rick van Velthuysen (met artikelen over Lonsdale)
Lonsdale news, site van onder meer het MDI.
LBR, info over Lonsdale en groepsvorming.