Kevin vaak broer van Chantal

De zusjes en broertjes van Kevin heten vaak Chantal, Kelly, Melissa, Dennis, Jeffrey of Patrick. Het zijn slechts zeven van de 176.800 verschillende voornamen die ouders hun kinderen de afgelopen twintig jaar hebben gegeven in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van dr. Gerrit Bloothooft, werkzaam aan de universiteit van Utrecht.

De oorzaken van de vele verschillende namen zijn vooral de naamgeving door en van allochtonen en de variatie in spelling (Niels en Nils bijvoorbeeld). Bij het geven van namen zijn inkomen, geloof en de regionale cultuur belangrijke factoren. Zo zijn traditionele Nederlandse namen als Jan, Evert en Gerrit vooral te vinden op de Veluwe en in Noord-West-Overijssel.

Zogenaamde chique namen kom je vooral tegen in rijkere buurten. In het Gooi wonen bijvoorbeeld meer Joosten, Emma's en Charlottes dan in de rest van Nederland. In armere wijken zijn allochtone namen weer meer in trek. In de Indische buurt in Amsterdam bijvoorbeeld heten meisjes vooral Fatima, Khadija en Hajar en zijn bij de jongens namen als Mohammed, Bilal en Mohamed het populairst.