Republikeinen jouwen filmmaker Moore uit

Icoon US verkiezingen 2Rumoer op de Republikeinse conventie in New York gisteren. Toen senator John McCain in een speech de controversiŽle regisseur Michael Moore uitmaakte voor een 'achterbakse filmmaker die ons probeert wijs te maken dat Irak onder Saddam Hussein een oase van vrede was', explodeerde de zaal bijkans. McCain kreeg een staande ovatie. Voor Moore, die als journalist in de zaal aanwezig was, klonk minutenlang een oorverdovend boegeroep.

Toen de zaal vervolgens 'Four More Years' begon te scanderen stond de maker van Fahrenheit 9/11 lachend op om met twee vingers aan te geven dat president Bush volgens hem over twee maanden uit het Witte Huis zal worden gestemd. Met duim en wijsvinger maakte hij vervolgens een beledigend gebaar richting McCain, de gevormde L zou voor 'loser' staan.

Michael Moore
Moore maakt met een handgebaar John McCain uit voor loser

Dat was tegen het zere been van een aantal aanwezigen. Een gedelegeerde uit Massachusetts brieste: "Wat een gore klootzak, die Moore. Hoe durft hij onze president te beledigen en belachelijk te maken." Oud-president Bush, vader van de huidige president, en zijn vrouw Barbara stonden in de VIP-sectie enthousiast te applaudisseren voor de uithaal van senator McCain. Deze was zelf ook opgetogen over zijn oneliner. "Deze zin was zo goed, die ga ik vaker gebruiken", aldus de senator, die in 2000 nog streed met Bush om de Republikeinse nominatie voor het presidentsschap.

In zijn column voor USA Today gaat Moore in op het incident. Volgens de filmmaker zou McCain later tegen een journalist hebben gezegd Fahrenheit 9/11 niet te hebben gezien. In een eerder commentaar sprak Moore sarcastisch de hoop uit dat de Republikeinen een goede conventie hebben. "Na 2 november zal er voor hen niet veel meer te feesten zijn", zo verwacht hij.

-
Video van het incident en commentaren op de aanwezigheid van Moore (RealPlayer)