Meerderheid A'dammers voor komst Spelen

Een meerderheid van de Amsterdammers is voor het proberen om de Olympische Spelen van 2016 naar de hoofdstad te halen. Dit blijkt uit een onderzoek van O+S, in opdracht van AT5, onder 324 Amsterdammers. Tijdens de afgelopen Spelen in Athene wakkerde de discussie over het mogelijk kandidaat stellen van Amsterdam weer aan.

Vooral premier Jan-Peter Balkenende en kroonprins (en tevens IOC-lid) Willem-Alexander zijn grote voorstanders van een kandidaatstelling van Amsterdam voor de Spelen van over 12 jaar. Twee weken geleden verklaarde de premier te gaan onderzoeken in hoeverre de Spelen haalbaar zijn voor de hoofdstad.

Een meerderheid van de Amsterdammers steunt deze gedachte dus. Op de vraag "Moet Amsterdam de Olympische Spelen van 2016 proberen binnen te halen?" antwoordde 59 procent met "ja". 27 procent van de mensen is tegen het het voorstel, 14 procent zei dat het hem of haar niet veel uit maakt.

In 1928 vonden de Spelen voor de eerste en enige keer plaats in Amsterdam. Jaren later, in 1986, stelde Amsterdam zich ook kandidaat, voor de Spelen van 1992. Dit liep uit op een grote teleurstelling. Er was veel tegenstand van actievoerders, die zelfs IOC-leden bespuugden en marihuana in hotelkamers van afgevaardigden van het Olympisch ComitÚ legden. Amsterdam eindigde als laatste in de stemming, de Spelen gingen naar Barcelona.