Lichtgevende wolk gezien in oosten van VS

In het oostelijk deel van de VS en Canada verscheen dinsdagavond een merkwaardige lichtgevende bol in de west-noordwestelijke lucht. De ronde zilverkleurige wolk was 25 minuten zichtbaar, en was zo groot en helder als de maan. Dit meldt Space.com.

John Bortle, amateur astronoom uit Stormville, zag het merkwaardige verschijnsel om 21:03. In de eerste instantie had de wolk een helderheid van 0 magnitude, en rond 21:30 verdween het. Getuigen uit North Fork zeggen dat het een rond object was, ter grootte van de maan wat langzaam hun richting op zweefde.

Bogardus en zijn vrouw die het object door een 8-inch telescoop bekeken, zagen twee heldere lichten, zoals een satelliet eruit ziet, waaruit de wolk leek te komen. Andere getuigen uit Toronto zeggen dat ze dachten dat het de maan was die achter de wolken scheen, maar ze ineens realiseerden dat de maan in het oosten stond.

De NASA verklaart dat zij het waren. NASA zegt dat ze voor onderzoek wel vaker exotische chemicaliŰn als trimethylaluminum en barium met onder andere raketten in de atmosfeer sproeien. Deze experimenten zijn van te voren gepland.

De chemische wolk die ze dit keer over het gebied gesproeid hebben, was volgens de NASA afkomstig van een brandstofdump van de Centaur raket die dinsdagmiddag gelanceerd is. De raket droeg de NRO-1 satelliet.