[update] Veel kinderen gegijzeld in Rusland

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsVanochtend zijn gewapende mannen een school in Noord-Ossetië in Rusland binnengevallen en hebben de kinderen, ouders en leerkrachten in gijzeling genomen. Mogelijk zijn er reeds doden gevallen. Onder de aanvallers bevinden zich volgens de politie mannen en vrouwen die riemen met explosieven dragen.

Vandaag zijn de leerlingen in Rusland aan het nieuwe schooljaar begonnen. Ook hierom zijn veel ouders onder de gegijzelden. Hoeveel mensen er in totaal worden vastgehouden is nog onduidelijk, verschillende bronnen zeggen dat er ongeveer vierhonderd mensen in de school aanwezig zijn.

De school ligt in Beslan en ligt vijftien kilometer van Vladikavkaz, de hoofdstad van het aan Tsjetsjenië grenzende Noord-Ossetië. Of de gijzelnemers ook eisen hebben gesteld is niet bekend. Wel zijn er vuurgevechten gemeld tussen de gijzelnemers en de agenten ter plaatse.

Update 15.43
NOS Teletekst meldt dat de gijzelnemers dreigen de school op te blazen als de politie het gebouw bestormt. Ze eisen de vrijlating van Tsjetsjeense rebellen die in het naburige Ingoesjetië vastzitten.

Verder hebben de gijzelnemers gezegd vijftig kinderen te zullen doden voor iedere gijzelnemer die sneuvelt. Per gewonde kameraad zouden twintig kinderen worden gedood, aldus het dreigement.

Volgens Reuters zijn tussen 120 en 150 personen gegijzeld. Eerder werd nog gesproken over vierhonderd gegijzelden.

Update 17.10
Het Russische persbureau Itar-Tass meldt dat zeven mensen die vanmorgen bij het begin van de gijzeling zijn gewond geraakt, zijn overleden. Ook zou één van de gijzelnemers kort na het begin van de gijzeling bij een vuurgevecht met de politie zijn gedood.