Snelheidsrecord voor Amerikaans vliegtuig

the-russian en trustlover hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het onbemande Amerikaanse vliegtuig X-43A heeft gisteren een snelheidsrecord gevestigd. Het supersonische vliegtuig behaalde gedurende korte tijd Mach 7, ruwweg 7700 kilometer per uur. Het prototype was 3,6 meter lang en werd door een groter vliegtuig op grote hoogte losgelaten. De recordvlucht van de X-43A duurde overigens niet lang; na zes minuten stortte het vliegtuigje al in zee. In die tijd was echter wel een record neergezet.


De X-43A onder een B52 bommenwerper. Het witte gedeelte
is de raket, op de neus van de raket zit de zwarte X-43A

De X-43A is een combinatie van een vliegtuig en van een raket. Het vliegt ook niet op de reguliere vliegtuidbrandstof kerosine, maar op het veel lichtere en uiterst brandbare waterstof. De zuurstof die nodig is om de verbranding tot stand te laten komen, wordt met enorm hoge snelheid uit de lucht in de verbrandingscapsule geperst.

Deze manier van voortstuwing brengt echter ook ongemakken met zich mee. De verbranding op gang houden is zeer moeilijk. De NASA spreekt van "het in een wervelstorm brandende houden van een lucifer". Opvallend is dat het vorige snelheidsrecord 37 jaar heeft standgehouden. In 1967 bereikte de X-15 een snelheid van Mach 6,7. Ook toen werd er gebruik gemaakt van rakettechnologie.