Open brief aan Louis van Gaal

Column door Willy Baatenburg, niet geregistreerd

Beste meneer van Gaal,

De afgelopen dagen waren roerige dagen voor voetbalclub Ajax. Logisch, Ajax-voetballers zijn nou eenmaal zeer gewild op de internationale transfermarkt. Terecht, naar mijn weten, als je naar de kwaliteiten van de spelers kijkt uit het verleden en heden.

Zo ook dit jaar. Verregaande -Italiaanse- interesse voor spits Zlatan Ibrahimovic is/ was natuurlijk begrijpelijk. Daarom heb ik als Ajax supporter de afgelopen dagen internet en andere media nauwlettend in de gaten gehouden. Na twee dagen digitale media kom ik tot een één-enkel-woordig conclusie: "Ongeloof". Hoe kan het toch weer gebeuren dat voetbalclub Ajax wederom een grote verliezer op de internationale transfermarkt blijkt te zijn. Via de digitale snelweg wil ik u graag om enige vorm van uitleg vragen betreffende de meest in het oog springende, en nu al meest omstreden transfer van Nederlandse bodem dit jaar, de transfer van Zlatan Ibrahimovic.

Ik denk dat u het ongetwijfeld met mijn betiteling eens zult zijn. Zlatan; een arrogante uitstraling, niet altijd even geliefd bij publiek en bij medespelers. Anderzijds een jong, wervelend, voetbaltechnisch talent, met het vermogen er te staan op momenten dat het er echt om gaat. Een speler die past in het profiel wat voetbalclub Ajax qua spelersmateriaal voor ogen heeft.

Natuurlijk is er veel te zeggen voor de betreffende transfer:
A: Ajax zal altijd belangrijker zijn dan welke speler ook, dus ook dan Zlatan Ibrahimovic.
B: De onenigheden met Van der Vaart en de overige selectieleden stapelden zich op. Dit zal ook nooit meer helemaal goed komen. Daarvoor is er in de kleedkamers ongetwijfeld teveel gebeurd. Misschien was zijn positie binnen de selectie zo langzamerhand wel bijna onhoudbaar geworden.
C: Zlatan "na" volgend seizoen transfervrij zou zijn, dus een wel degelijk aanwezig risico is op kapitaalvernietiging.
D: 16 miljoen een mooi bedrag is. De kosten zijn gedekt, en Ajax pakt in deze financieel roemruchte tijden een mooie winst op een voetballer.

Maar is het anderzijds niet zo dat:
A: Zlatan op dit moment van spreken de kwalitatief moeilijkst vervangbare positie heeft binnen de Ajax-selectie.
B: Onenigheden binnens/buitens kleedkamers tot nu toe niet zichtbaar zijn op het veld. Waar prestaties zijn, wordt een hoop vergeven en vergeten.
C: Ajax een maand of twee geleden met Zlatan en zaakwaarnemer een aangepast contract is overeengekomen met een opwaardering en een afspraak dat hij dit jaar zou blijven. Waarom heeft Ajax niet een jaar aan de huidige contractduur vastgeplakt met als tegenprestatie een halvering van zijn huidige transfersom (iets van 50 miljoen als ik juist ben geïnformeerd).
D: Transfervergelijkingen zijn in de voetbalwereld moeilijk te maken. Natuurlijk, binnenlandse transfers leveren in verhouding vaak meer op (37 miljoen voor Wayne Rooney) dan buitenlandse. Maar Ajax had natuurlijk een veel hoger bedrag voor één van de meest gewilde spelers van Europa in de wacht kunnen slepen. Vooral nu, zoals vaak gebruikelijk is, het transferbedrag over meerdere jaren is uitgesmeerd(4 als ik het goed heb). Stel dat Ajax dit jaar, onverhoopt de financieel o zo belangrijke Champions Leugua misloopt (die kans zonder Zlatan is groter dan met), had dit bedrag wat u misloopt, laten we zeggen een 3 a 4 miljoen, dan niet in het transferbedrag verwerkt moeten zijn? Mijn voetbal/ transfer-kennis zegt mij dat Ajax eerder een bedrag in de orde van 25 miljoen euro aan Zlatan had moeten vastplakken. Dit schrikt clubs af, laat duidelijk merken, dat er op financieel cq. transfergebied niet met Ajax te spotten valt.
E: Eigenlijk op dit moment niet meer beschikt over een spits waar we internationaal goed mee voor de dag kunnen komen. Roda spits Koné is inmiddels niet meer aan de orde, maar had sowieso nog niet de gewilde ervaring. Onze topschutter uit België ligt voorlopig nog steeds meer met zichzelf (en de bal) in de clinch dan dat hij laat zien waar hij voor gekomen is. Had Ajax niet veel slimmer, uitgekookter, tactischer te werk moeten gaan? Bijvoorbeeld een vroegtijdig afgesloten voorcontract met Boca Juniors? (Jammer alleen dat Boca waarschijnlijk net iets meer dan 16 miljoen vraagt.)

Beste meneer Van Gaal (en directie), zie het bovenstaande verhaal niet als een aanval. Maar als de verontrustende woorden van een groot voetballiefhebber die Ajax een zeer warm hart toedraagt. Hoop dat u mij, en natuurlijk de miljoenen supporters die voetbalclub Ajax wereldwijd rijk is, enige vorm van geruststelling wilt/kunt geven.

met een vriendelijke groet,
Willy Baatenburg

ps. De felicitaties met het (hopelijk) binnenhalen van (Finidi-kloon) Mauro Rosales. Uitstekende speler met veel spelinzicht en voetbalvernuft.