Medaillewinnaars ontvangen in Den Haag

De Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Spelen 2004 zijn vanmiddag onder grote belangstelling ontvangen in Den Haag. De sporters kwamen eerst samen voor een informele bijeenkomst, gevolgd door een bezoek aan Paleis Noordeinde waar koningin Beatrix hen ontving. Hierna vertrokken ze naar de Ridderzaal. De dag werd afgesloten met een rijtoer door Den Haag.

Koningin Beatrix had op Paleis Noordeinde korte gesprekjes met alle sporters. "Ze was weer tot in de puntjes verzorgd", zo was Inge de Bruijn opgevallen. "Tot aan de oorbellen en de make-up toe. Dat vind ik toch wel toppie."

De gouden medaille-winnaars (Inge de Bruijn, Leontien van Moorsel, Anky van Grunsven en Pieter van den Hoogenband) kregen deze keer niet het gebruikelijke lintje, omdat zij die allen vier jaar geleden na de Olympische Spelen van Sydney al hadden ontvangen. Anky van Grunsven kreeg wel een leuk presentje: de zwangere dressuurrijdster kreeg een houten hobbelpaard aangeboden.

In de Ridderzaal werd de ploeg toegeproken door premier Jan-Peter Balkenende, staatssecretaris Clemence Ros-Van Dorp en NOC-NSF-voorzitster Erica Terpstra. Zij bedankten en loofden de sporters voor hun prestaties. Na de toespraak van Erica Terpstra kregen de medaillewinnaars de bij de medailles behorende bonus in de vorm van een cheque overhandigd.

Vervolgens vertrokken de atleten voor een rijtoer door Den Haag. Op dit spektakel waren naar schatting zo'n 100.000 mensen afgekomen.


Medaillewinnaars en koningin op het bordes van Paleis Noordeinde (foto: NOS)