FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 juli 2004

[update] Veel doden bij treinongeluk in Turkije

Bij een treinongeluk in het noorden van Turkije zijn vandaag zeker zeventig mensen omgekomen. Ook zijn er tientallen gewonden. Dit heeft de gouverneur van de provincie Sakarya gemeld. Er wordt zelfs gevreesd voor meer dan honderd dodelijke slachtoffers.

"We weten niet precies hoeveel mensen bij het ongeluk zijn gestorven, maar wij schatten dat er meer dan honderd mensen zijn gedood", aldus Feridun Turan, burgemeester van Pamukova.

De trein, die op weg was van hoofdstad Ankara naar Istanbul, ontspoorde in de buurt van Pamukova in de provincie Sakarya, 125 kilometer ten oosten van Istanbul. Vier wagons sloegen over de kop. Het gaat om een nieuw soort trein, die pas sinds een maand in Turkije wordt gebruikt. Soldaten zijn ter plaatse om hulp te verlenen. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Er zaten circa 230 passagiers in het voertuig.

Door experts was van tevoren gewaarschuwd dat het spoor van dit traject niet geschikt was voor deze trein.

Update 22:03
Het aantal dodelijke slachtoffers is inmiddels opgelopen tot 128. Zeker 57 mensen zijn bij de treinramp gewond geraakt. Dit heeft het Turkse ministerie van Volksgezondheid bevestigd.


Televisiebeeld van de verongelukte trein


Update 23:17
Inmiddels is het dodental opgelopen tot zeker 139 doden. In de trein waren negen werknemers en 243 passagiers aanwezig.

Update 23:59
Het NOS journaal meldt dat het dodental door het Turkse ministerie wordt geschat op 36. Er heerst vooralsnog veel chaos. Meer informatie over het dodental volgt.

Record aantal zelfmoorden in Japan

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt in Japan heeft vorig jaar een recordhoogte bereikt. Het Japanse persbureau Kyodo meldt vandaag dat 34.427 mensen in 2003 een einde maakten aan hun leven. Nog nooit eerder werd zo'n hoog aantal gemeten.

Gezondheidsproblemen blijft de belangrijkste reden voor zelfmoord (45 procent). Maar nieuw is dat ruim een kwart van de zelfmoordenaars om economische redenen tot hun wanhoopsdaad besluit. Vooral mannen van middelbare leeftijd raken gedeprimeerd door ontslagen en schulden. Op nummer drie staan familieomstandigheden (9 procent).

Pianoleraar filmde leerlingen op toilet

Een 68-jarige pianoleraar uit de Amerikaanse staat New Jersey filmde jarenlang zijn leerlingen tijdens hun toiletbezoek. De leeftijd van zijn slachtoffers varieert van zes tot 72 jaar. Hij had minicamera's verstopt in het luchtrooster en een luchtverfrisser.

De politie deed na een tip huiszoeking bij de pianoleraar en vond naast de camera's ruim 1500 videobanden met opnames van mensen op het toilet. Inmiddels zijn vierenveertig slachtoffers geïdentificeerd. De man is aangehouden.

Nederlanders nog steeds langste volk

andromeda1968 had ons via de nieuws-submit te melden:

Met een lengte van gemiddeld 1 meter 85 zijn Nederlanders nog steeds het langste volk ter wereld. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft dat aangetoond, zo meldt het Belgische VTM.

Nederlanders zijn gemiddeld bijna tien centimeter langer dan de gemiddelde Brit of Amerikaan. De gemiddelde lengte van de Nederlandse bevolking is de afgelopen veertig jaar met bijna vijftien centimeter toegenomen. En de groei is er nog niet uit, zo melden experts. De lengte zou nog met zo'n tien centimeter kunnen toenemen. De groei zou ondermeer het gevolg zijn van goede voeding en hygiëne.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat bijna de helft van de Nederlanders te kampen heeft met overgewicht; in Amerika is dat twee op de drie.

Rivaldo tekent bij Olympiakos Piraeus

Na een maandenlange zoektocht heeft Rivaldo eindelijk een nieuwe club gevonden. Hij tekent een tweejarig contract met een optie voor nog een jaar bij het Griekse Olympiakos Piraeus.

De Braziliaan zit sinds zijn vertrek in februari bij Cruzeiro zonder club. Eerdere onderhandelingen met Bolton Wanderers, Palmeiras en Flamengo liepen op niets uit.

"Het Griekse voetbal zit in de lift, met het recente succes van de nationale ploeg als bewijs. Ik wil schitteren voor Olympiakos. Ik wil dat we de Griekse titel winnen en goed presteren in de Champions League, aldus Rivaldo."

Panathinaikos behaalde vorig jaar de titel, nadat Olympiakos daarvoor een periode van zeven jaar oppermachtig was.

Tour: Lance Armstrong wint koninginnerit

Tour de France 2004De 17de etappe van de Tour de France, de koninginnerit door de Franse Alpen, is gewonnen door Lance Armstrong. De Amerikaan eiste bij de finish weer de overwinning voor zichzelf op. Andréas Klöden werd tweede en Jan Ullrich derde.

Vanochtend om elf uur vertrokken de renners vanuit Bourg d'Oisans, aan de voet van de Alpe d'Huez, voor wat door velen als zwaarste rit van de Tour de France werd ingeschat. Vooraf had T-Mobile beloofd te gaan aanvallen. Michele Bartoli, Rolf Aldag, Filippo Simeoni, Gilberto Simoni en Ludovic Martin vallen in het begin van de etappe aan. Met de ploeg van US Postal voorop gaat het peloton rustig de eerste bergen op, al hebben genoeg renners moeite het tempo te volgen. Moreau en Virenque gaan na de eerste beklimming tezamen op jacht naar de kopgroep. Voor het eind van de tweede beklimming zijn ze bij een dan al uitgedunde kopgroep.

Op de volgende beklimmingen blijven Virenque, Simoni en Moreau tezamen voorop over. T-Mobile probeert even aan te vallen, maar blijkbaar zijn Klöden en Ullrich vandaag niet goed genoeg.

Op de laatste beklimming worden de koplopers teruggepakt door het kleine groepje rond Armstrong. Sastre valt aan, maar wordt teruggepakt en valt terug. Armstrong, Landis, Klöden, Ullrich en Basso komen gezamenlijk op de kop en gaan dalen richting de finish.

In de slotfase spelen T-Mobile en US Postal een spel om de etappewinst. Landis lijkt even een goede kans te hebben, maar wordt weer teruggepakt. Klöden gaat alleen op de finish af, maar in de sprint schiet Armstrong hem toch nog voorbij.

De volledige uitslag kun je hier terug vinden!

Gemiste bal Beckham levert 28.000 op

De bal waarmee David Beckham miste tijdens het EK in Portugal heeft uiteindelijk 28.000 euro opgebracht voor degene die hem opgevangen had.

Pablo Carral, die de vangbal maakt, had hem op EBay aangeboden en na meerdere fake boden tot 10.000.000 euro bleek uiteindelijk iemand die 28.000 euro geboden had wel een serieuze bieder te zijn. De bal werd tot nu toe goed bewaard in een kluis.

Angela Schijf bevalt van dochter

Icoon Showbiz nieuwsActrice Angela Schijf heeft afgelopen weekend het leven geschonken aan een dochter. Het meisje heeft de naam Bloem gekregen. Angela Schijf meldt dit op haar eigen website. Haar man, de Belgische acteur Tom van Landuyt is een supertrotse vader. Op zijn website kun je mama Angela en papa Tom feliciteren met Bloem.

In 1996 brak Angela Schijf door met haar rol als Kim Verduyn in Goede Tijden Slechte Tijden en speelde onder andere in de film Ik ook van jou. Zij speelde de hoofdrol in de musical 42nd street in 2000, waarvoor ze werd onderscheiden met een musical award.

Angela Schijf met haar man Tom van Landuyt
Angela Schijf met haar man Tom van Landuyt

Nieuwsgierige tieners steken zichzelf in brand

andromeda1968 had ons via de nieuws-submit te melden:

Drie vijftienjarige Amerikaanse jongens waren benieuwd hoe het zou zijn om in brand te staan. Toen het met aanstekers niet lukte kwam één van de drie op het idee om het met benzine te proberen. Het resultaat: één jongen ligt met derdegraads brandwonden aan zijn borstkas in kritieke toestand in het ziekenhuis, de andere twee zijn opgepakt.

"Ze wilden alle drie vrijwillig weten hoe het was om met brandende kleren rond te lopen", aldus een politiewoordvoerder van de gemeente Greenwood (Indiana), waar het voorval plaatsvond. Thomas Jefferson werd hier het slachtoffer van; momenteel wordt hij beademd en is het nog maar de vraag of hij het haalt. Als hij het overleeft wordt hij nog zeker drie weken in een kunstmatige coma gehouden.

Bejaarden beroofd op begraafplaats

Icoon Binnenlands nieuwsDat je spullen bij een bezoek aan een begraafplaats niet meer veilig kan achterlaten, hebben twee bejaarde vrouwen onlangs in Rotterdam ondervonden. De twee werden tijdens een bezoek aan een graf vlak op elkaar beroofd door een paar mannen.

Nadat een 79-jarige vrouw het graf van haar man had bezocht, bleek dat bij terugkomst bij haar fiets haar fietstas was meegenomen. Gelukkig zaten er geen waardevolle spullen in de tas. Een andere vrouw van 74 jaar had minder geluk, zij werd beroofd van haar handtas, waarin haar portemonnee zat. Beide vrouwen hebben de beheerder ingelicht over de berovingen, die meteen het hek dat rondom de begraafplaats ligt sloot. Bij het arriveren van de politie bleek dat de dieven zich al uit de voeten hadden gemaakt.

McLaren gaat weer voor winst

Bij McLaren durven ze de kaarten weer op winst te zetten. Het team zal op Hockenheim gaan meestrijden voor de winst volgens Ron Dennis.

Met een aantal verbeteringen aan de MP4-19B hopen ze bij McLaren weer een extra stap richting overwinningen te hebben gezet. Volgens Ron Dennis zal de auto in ieder geval alweer sneller zijn dan op Silverstone.

Toch twijfelt Ron Dennis nog wel een beetje: "Of de auto in staat zal zijn de Ferrari's te verslaan, zal moeten blijken. Maar gebaseerd op onze ervaring in de racerij, zal er iets nieuws uit de pijplijn van BAR, Renault of Ferrari moeten komen, willen we niet mee kunnen doen om de winst."

Hij vervolgde: "Als niemand iets revolutionairs nieuw heeft, en dat hebben we niet kunnen constateren tijdens de tests op Jerez en Silverstone, dan denk ik dat wij een stap vooruit zullen maken die niet wordt bijgebeend door onze concurrenten."

"We zullen uiteraard zeer blij zijn als het lukt op Hockenheim te winnen. Zeker als we terugdenken aan het dal waar we in hebben gezeten en hoe hard we hebben moeten werken om daar uit te komen."

Borstvergroting voor Amerikaanse militairen

ayse241073, ID-Tweak, andromeda1968 en ircle hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Amerikaanse militairen en hun familieleden kunnen gratis onder het mes gaan, indien ze ontevreden zijn over hun uiterlijk. Volgens het tijdschrift The New Yorker hebben legerartsen tussen 2000 en 2003 al 496 borstvergrotingen en 1361 liposucties uitgevoerd.

"Iedereen die een uniform draagt, komt in aanmerking", aldus Bob Lyons, het hoofd van de afdeling plastische chirurgie van het Brook Army Medical Center in San Antonio. De operaties zijn overigens niet alleen voordelig voor degenen die ze ondergaan; ook de legerartsen doen zo praktijkervaring op.

Pizzonia haalt uit naar Jaguar

Antonio Pizzonia heeft nu hij voor Williams op Hockenheim zal gaan rijden flink uitgehaald naar zijn vorige werkgever Jaguar. Hij beschuldigt het team van het voortrekken van Mark Webber.

Volgens Pizzonia heeft hij bij Jaguar nooit een eerlijke kans gekregen. Teamgenoot Webber kreeg altijd eerder het nieuwe materiaal en had ook standaard de betere voorzieningen. Jaguar ontkende de beschuldigingen van Pizzonia onmiddellijk.

Pizzonia vertelde over zijn ervaringen bij Jaguar: "Ik had vorig jaar waarschijnlijk te veel druk op mijn schouders. Nadat ik was vertrokken ontdekte ik dingen over de auto en over het team die ik niet wist. Ik kwam er achter dat ik op mijn auto niet de dingen had die de andere coureur wel had. We werden niet gelijk behandeld."

Pizzonia heeft niet het idee dat er veel is veranderd voor zijn opvolger Christian Klien: "Ze hadden niet veel geld, en ik denk dat ze dat nog steeds niet hebben, en het is een stuk makkelijker op één auto te ontwikkelen dan twee tegelijk. Ik kreeg onderdelen pas één of twee races later. Van sommigen wist ik dat, maar soms ook niet."

Jaguars managing director David Pitchforth verklaarde de uitspraken tot onzin: "De coureurs hebben vandaag de dag gelijk materiaal, zoals het ook altijd was en zoals het ook altijd zal zijn zolang ik hier de baas ben. Als we van iets er slechts één op de baan kunnen brengen doen we dat gewoon niet. Ik kan met zekerheid zeggen dat er geen favoriete coureur was. Er zijn veel hardwerkende mensen bij Jaguar, dat pijn wordt aangedaan door dit soort uitspraken."

De zeven levens van Mental Theo

Hoeveel levens heeft Mental Theo nog over? Blijkbaar erg veel. De afgelopen jaren is de presentator/zanger/entertainer/idool/superheld ruim driehonderd keer aan de dood ontsnapt. Deze week ontsnapte hij voor de zoveelste keer aan de dood, ditmaal tijdens een vlucht vanuit Spanje. Als er al een komkommertijd zou zijn, zou onze held er eigenhandig voor zorgen dat die in een keer is opgelost. Het is namelijk altijd lachen met Theo.

Interview: Jeroen Kijk in de Vegte

Na slechts één jaar op de School voor Journalistiek in Zwolle lonkte de televisie- en radiowereld. Hij begon z'n actieve carrière bij het TV-programma Club Veronica en presenteerde later samen met Robert Jensen een radioprogramma op Veronica FM. In 2000 maakte Kijk in de Vegte de overstap naar BNN waar hij onder meer co-host was van Ruud de Wild in het radioprogramma ruuddewild.nl. Ook presenteerde hij samen met Adam Curry op Radio 2. In februari 2004 keerde Jeroen terug bij Veronica waar hij onder meer Veronica Vibes presenteerde en inmiddels ook al diverse radio-programma's doet. Op FOK! kon je onlangs vragen insturen voor Jeroen. Hij beantwoordde ze uitgebreid voor onze lezers...

US Postal versterkt zich alweer

De Tour is nog niet afgelopen, maar US Postal is desondanks al actief op de transfermarkt. De ploeg die volgend jaar verder gaat met sponsor Discovery Channel heeft de Belg Leif Hoste gecontracteerd.

Hoste reed dit jaar een erg sterk voorseizoen en reed zich daarmee in de belangstelling. Hoste verkoos de Amerikaanse ploeg boven zijn huidige ploeg Lotto - Domo onder meer vanwege zijn goede relatie met ploegleider Dirk Demol. Hoste moet samen met Hincapie het kopmanschap in de klassiekers op zich nemen volgend seizoen.

US Postal zocht versterking vanwege de volgend jaar startende Pro Tour. Daardoor zal de ploeg in een flink aantal voorjaarswedstrijden moeten starten. Andere namen die nog op het wensenlijstje van Armstrong en zijn ploeg staan, zijn Axel Merckx en Levi Leipheimer.

Beloki naar Saunier Duval

Joseba Beloki zal voor Saunier Duval gaan rijden. Enkele weken geleden was Beloki bij zijn ploeg La Boulangère vertrokken.

Afgelopen week werd nog gemeld dat Beloki in gesprek was met Quick Step - Davitamon, maar hij blijkt toch voor Saunier Duval te hebben gekozen. Het is nog onbekend voor welke duur en vanaf wanneer Beloki voor de ploeg gaat rijden. In principe zou hij per direct de overstap kunnen maken en daardoor deel kunnen nemen aan de Vuelta.

Kennis parlementair journalisten mager

Onderzoekers van de Universiteit Groningen concluderen dat het met de kennis van parlementaire journalisten maar magertjes gesteld is. Jan Vis en Wijbrandt van Schuur van de universiteit onderzochten hoe het stond met het informatiezoekgedrag en de beroepsopvattingen onder het Nederlandse parlementair journaille.

De onderzoekers stelden de journalisten een reeks vragen over drie verschillende gebieden: recente parlementaire geschiedenis, politiek-staatsrechtelijke kennis en statistische kerncijfers. Omgerekend komen de heren journalisten tot een mager zesje. Vrouwelijke journalisten en net afgestudeerden van de school voor journalistiek scoorden een onvoldoende: een vijf.

Links
Uit het onderzoek blijkt ook wat velen al dachten: de parlementaire journalisten zijn politiek vooral links georiënteerd.

Overigens meent ruim 80% van de journalisten dat zij zelf net als politici te veel de waan van de dag volgen. Een kleine meerderheid spreekt daarnaast ook nog eens van een cultuur van napraten, een ''papegaaiencircuit''.

BREIN boos op Greenpeace

1750GTV had ons via de nieuws-submit te melden:

Greenpeace heeft de Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) tegen zich in het harnas gejaagd. De milieuorganisatie vertoonde deze week tijdens een protestactie volgens BREIN illegaal een bioscoopfilm. Greenpeace liet de rampenfilm 'The Day After Tomorrow' zien op de muur van de Hemwegcentrale in Amsterdam.

Daarmee heeft Greenpeace zich volgens BREIN ''schuldig gemaakt aan piraterij'', omdat er voor deze openbare voorstelling geen toestemming was gevraagd aan de rechthebbenden. Bovendien had Greenpeace de film illegaal gedownload van internet.


Ludieke actie tegen het zere been van BREIN


-
Meer info over de actie van Greenpeace.

Uitslag 17de etappe Tour de France

De 17de etappe van de Tour de France, de koninginnerit door de Alpen, is gewonnen door Lance Armstrong. Hij eiste bij de finish weer de overwinning voor zichzelf op.

Vanochtend om elf uur vertrokken de renners vanuit Bourg d'Oisans, aan de voet van de Alpe d'Huez, voor wat door velen als zwaarste rit van de Tour de France werd ingeschat. Vooraf had T-Mobile beloofd te gaan aanvallen.

Michele Bartoli, Rolf Aldag, Filippo Simeoni, Gilberto Simoni en Ludovic Martin vallen in het begin van de etappe aan. Met voorop US Postal gaat het peloton rustig de eerste bergen op, al hebben genoeg renners moeite het tempo te volgen. Moreau en Virenque gaan na de eerste beklimming tezamen op jacht naar de kopgroep. Voor het eind van de tweede beklimming zijn ze bij een dan al uitgedunde kopgroep.

Op de volgende beklimmingen blijven Virenque, Simoni en Moreau tezamen voorop over. T-Mobile probeert even aan te vallen, maar blijkbaar zijn Klöden en Ullrich vandaag niet goed genoeg.

Op de laatste beklimming worden de koplopers teruggepakt door het kleine groepje rond Armstrong. Sastre valt aan, maar wordt teruggepakt en valt terug. Armstrong, Landis, Klöden, Ullrich en Basso komen gezamenlijk op de kop en gaan dalen richting de finish.

In de afzink spelen T-Mobile en US Postal een spel om de etappewinst. Landis lijkt even een goede kans te hebben, maar wordt weer teruggepakt. Klöden gaat alleen op de finish af, maar in de sprint schiet Armstrong hem toch nog voorbij.

Uitslag:
1. Lance Armstrong (VS) 6.11.52
2. Andréas Klöden (Dui) z.t.
3. Jan Ullrich (Dui) + 0.01
4. Ivan Basso (Ita) z.t.
5. Floyd Landis (VS) + 0.13
6. Axel Merckx (Bel) + 1.01
7. Levi Leipheimer (VS) z.t.
8. Carlos Sastre (Spa) + 1.02
9. Michael Rasmussen (Den) z.t.
10. Georg Totschnig (Oos) z.t.
11. José Azevedo (Por) z.t.
12. Vladimir Karpets (Rus) + 2.00
13. Oscar Pereiro Sio (Spa) + 2.05
14. Giuseppe Guerini (Ita) z.t.
15. Francisco Mancebo (Spa) z.t.
16. Pietro Caucchioli (Ita) z.t.
17. Richard Virenque (Fra) z.t.
18. Juan Miguel Mercado (Spa) + 2.08
19. Christophe Moreau (Fra) + 2.16
20. Sandy Casar (Fra) + 2.20

Klassement:
1. Lance Armstrong (VS) 74.04.56
2. Ivan Basso (Ita) + 4.09
3. Andreas Klöden (Dui) + 5.11
4. Jan Ullrich (Dui) + 8.08
5. José Azevedo (Por) + 10.41
6. Francisco Mancebo (Spa) + 11.45
7. Georg Totschnig (Oos) + 12.56
8. Carlos Sastre (Spa) + 15.14
9. Levi Leipheimer (VS) + 16.25
10. Pietro Caucchioli (Ita) + 16.33
11. Oscar Pereiro Sio (Spa) + 17.52
12. Christophe Moreau (Fra) + 19.57
13. Michael Rasmussen (Den) + 20.20
14. Gilberto Simoni (Ita) + 20.41
15. Thomas Voeckler (Fra) + 21.12
16. Richard Virenque (Fra) + 21.53
17. Vladimir Karpets (Rus) + 21.57
18. Sandy Casar (Fra) + 23.08
19. José Luis Rubiera (Spa) + 29.10
20. Stephane Goubert (Fra) + 29.33

[update] 20 Jaar cel en tbs voor Paul S.

Icoon Binnenlands nieuwsDe rechtbank in Maastricht heeft Paul S. veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor viervoudige moord. Twee weken geleden werd tegen de 38-jarige ex-marinier nog levenslange gevangenisstraf geëist. De man schoot in oktober vorig jaar zijn ex-vriendin, haar ouders en haar broer in Kerkrade dood.

In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie, die Paul S. onbehandelbaar acht, is de rechter van mening dat de dader 'per definitie perspectief moet hebben op terugkeer in de maatschappij'. Ook nam de rechter het advies van het Pieter Baan Centrum (PBC) over om tbs op te leggen. Het PBC stelt dat Paul S. tijdens de vier moorden sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Tijdens de rechtszitting van twee weken geleden betuigde de voormalige marinier zijn spijt tegenover de rechters en werd hij herhaaldelijk door emoties overmand.

Paul S.
Paul S.


Update 16.22 uur
Een uur na de uitspraak heeft het Openbaar Ministerie aangekondigd dat het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. De familie van het gezin Vromen drong na de uitspraak bij de officier van justitie erop aan om in hoger beroep te gaan. Tijdens de uitspraak werd de familie bijgestaan door Slachtofferhulp.

Overigens waren bij de uitspraak strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Vijf parketwachters en drie bewakers in kogelvrije vesten waren paraat om in te grijpen als de emoties uit de hand zouden lopen. Paul S. zwaaide naar zijn familie op de publieke tribune, toen hij de rechtszaal werd binnengebracht en voordat hij weer werd afgevoerd. In een aparte zaal werd de uitspraak door de familie Vromen bijgewoond. Ook daarbij waren medewerkers van Slachtofferhulp aanwezig. Enkele tientallen mensen waren naar de rechtbank gekomen om de uitspraak te horen.
--

De volledige tekst van de uitspraak

Amerikaanse bijna verslonden door krokodil

Jerruh had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 54-jarige Amerikaanse vrouw is een deel van haar rechterarm kwijt geraakt nadat ze in de staat Florida werd gebeten door een ruim 3,5 meter lange alligator. Ze ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het dier kwam uit een meertje dat vlak achter het huis van de vrouw ligt. Toen ze een boom aan het snoeien was in haar tuin, beet het beest zich ineens in haar vast en sleepte haar mee het water in. Een buurman zag het gebeuren en schoot te hulp.

De politie kon de alligator doodschieten waarna de vrouw op het droge kon worden geholpen. Daar werd zij meteen door eerste-hulpartsen behandeld. De gedode alligator moest met zes mannen uit het water worden gesleept.

Biseksueel mishandeld door internetdate

Een biseksuele Amsterdammer blijkt op 29 juni door zijn internetdate dusdanig mishandeld te zijn dat een scheur in zijn schedel heeft opgelopen. De man had het contact gelegd via een internetsite voor biseksuelen.

De twee hadden al een paar keer seks gehad, toen de dader het slachtoffer plotseling op het hoofd begon te slaan met een hard voorwerp. Hij probeerde tevens zijn hoofd in een kussen te duwen. Het slachtoffer bleef zich echter fel verzetten waarna de dader de woning verliet.

De politie zoekt een negroïde man van 25 tot 30 jaar oud van 1.70 meter lang. Hij gebruikte de namen Brian, Joey en Jerry.

Konijntje misbruikt als voetbal

Een vrouw in Zeist heeft een konijntje gered dat door twee jongens werd gebruikt als voetbal. De twee hadden het knaagdier in een doek gewikkeld en schopten het beestje zo over.

De vrouw pakte het jonge diertje af en ging ermee naar de moeder van de knapen. Die haalde haar schouders op waarna de vrouw ermee naar een dierenarts ging en de Dierenbescherming opbelde. Het mishandelde konijntje zit inmiddels in een knaagdierenopvang waar het herstelt van de verwondingen.

De politie is door de Dierenbescherming ingeschakeld.

'Ik hou van je, maar ik moet je onthoofden'

Icoon Buitenlands nieuwsMeer dan twee weken duurde zijn gijzeling. Gisteren werd de 46-jarige Filipijn Angelo de la Cruz vrijgelaten, minder dan 24 uur nadat alle Filipijnse soldaten uit Irak waren vertrokken, conform de eis van zijn gijzelnemers. ''Het is alsof me een nieuw leven is gegeven'', aldus De la Cruz, die zich na de hereniging met zijn vrouw sterk genoeg voelde om de pers te woord te staan.

Subheader
Angelo de la Cruz is inmiddels weer thuis,
terug bij zijn vrouw en acht kinderen


De la Cruz werd op vier juli ontvoerd toen hij in een konvooi van vrachtwagens vanuit Saudi-Arabië de grens met Irak overstak. Daar werd het konvooi overvallen door opstandelingen, die De la Cruz met geweld ontvoerden en zijn bewaker doodschoten. Hij zat vervolgens de in vier verschillende huizen vast. Zijn handen en voeten werden vastgebonden. Zes jonge, gewapende mannen verplaatsten hem vervolgens in de achterbak van een auto naar verschillende locaties. In geen van de huizen waar hij werd vastgehouden zag hij gijzelaars. Wel lag er in één van de huizen bloed op de vloer.

Hij sliep bijna niet en was constant aan het denken over zijn mogelijke executie. Hij vroeg zich af of die met een kogel of een zwaard zou gebeuren. Hij hoopte op de kogel, omdat dat hem minder pijnlijk leek. Zijn ontvoerders begonnen op een gegeven moment echter, voor zijn ogen, een zwaard te slijpen. Ook onderzochten ze De la Cruz' hals, om te kijken waar zij moesten snijden.

Ze vertelden De la Cruz dat als de Filipijnse militairen niet uit Irak werden teruggetrokken, dat hij dan onthoofd zou worden. Toen het zover leek te komen, omhelsde één van de gijzelnemers De la Cruz met de woorden: ''Ik hou van je, ik hou van je, maar ik moet dit doen.'' Toch kwam het niet zover. De Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo ging akkoord met de eis van de ontvoerders en haalde de troepen terug.

Toen de gijzelnemers doorhadden dat de president het meende, barstten zij in juichen uit. ''Allah wil dat je leeft'', riepen ze tegen De la Cruz. Nadat de laatste Filipijnse soldaat uit Irak was vertrokken, zetten de ontvoerders hem bij de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Bagdad af. ''Wij zullen jou nog op de televisie zien, maar jij zult ons nooit meer zien.''

Subheader
Angelo de la Cruz verlaat de Filipijnse
ambassade op weg naar huis

Hoogendorp mag weg bij RKC

Rick Hoogendorp mag vertrekken bij RKC Waalwijk. De 29-jarige aanvaller heeft nog een contract tot 2007; doordat zijn salaris zwaar op de begroting drukt zal RKC meewerken bij een eventuele transfer.

RKC voorzitter Marcel Brands legt uit waarom de spits mag vertrekken: "We hebben op dit moment vier spitsen voor twee plaatsen. Tevens drukt zijn salaris zwaar op de begroting. Het contract met Rick is afgesloten in een andere periode, toen er meer financiële armslag was."

Mede door het plotseling opstappen van de shirtsponsor is RKC genoodzaakt flink te bezuinigen. Volgens Brands is er al genoeg belangstelling voor de spits. Maar door de hoge salariseisen is er nog geen concrete interesse. "Voor RKC zijn ze pittig, dus voor een andere club ook, legt Brands uit."

Hoogendorp speelde tot nu toe 167 duels voor RKC waarin hij 71 keer doel trof.

Beide sprintploegen naar Athene

Nederland komt tijdens de Olympische spelen in Athene uit met twee ploegen op de atletiek-estafette.

Zowel de mannen als de vrouwen zullen uitkomen op de 4x100 meter. Beide ploegen staan bij de beste 16 landen ter wereld. De heren staan tiende op de lijst en de vrouwen bezetten de veertiende plek. De beste 16 landen plaatsten zich voor de spelen.

De lijst van de 16 beste landen kwam voort uit een gemiddelde van de twee beste tijden in het afgelopen jaar. De mannen liepen tijden van 38,63 seconden en 38,73 seconden en staan daardoor tiende op de ranglijst. De vrouwen behaalden hun veertiende plaats met tijden van 43,69 seconden en 43,85 seconden.

Brandweerman stichtte brand "uit verveling"

andromeda1968 had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Duitse brandweerman heeft vandaag in Aken een levenslange gevangenisstraf gekregen omdat hij "uit verveling" brand had gesticht. Bij deze brand in november vorig jaar in een privéwoning in de Duitse stad Jülich kwamen een getrouwd koppel, drie kleine kinderen en hun 82-jarige grootvader om het leven. Ze stierven alle zes door rookvergiftiging.

De rechter vond het een duidelijke zaak. "Dit is een tragisch geval. Het gaat om een man, wiens persoonlijk leven bestaat uit verveling en frustratie. Branden blussen was het enige doel in zijn leven", verklaarde rechter Gerd Nohl tijdens zijn uitspraak.

Deuce Bigalow 2 wordt Nederlands onderonsje

Deuce Bigalow: European Gigolo, het vervolg op de succesvolle film over gigolo Deuce Bigalow uit 1999, wordt een Nederlands onderonsje. Hanna Verboom, momenteel presentatrice van Top of The Pops bij BNN, speelt de vrouwelijke hoofdrol. Als kunstenares brengt ze het hoofd op hol van Deuce Bigalow, wederom gespeeld door Rob Schneider. Jeroen Krabbé en Chantal Janzen maken ook hun opwachting in de film.

Hanna Verboom (21) is van oorsprong Belgische en groeide op in Afrika. Tijdens haar studie aan de middelbare school in Nederland was ze regelmatig te zien in spotjes van onder meer CNN en Vodafone. Verder won ze vorig jaar de publieksprijs tijdens Elite Model Look-modellenwedstrijd.

Jean – All Stars – Van der Velde was door de producenten gevraagd de regie op zich te nemen. Maar door de postproductie van Floris de Film moest hij voor deze eer bedanken. De film verschijnt 8 april 2005 in de Amerikaanse bioscopen.


Hanna Verboom brengt het hoofd op hol van Deuce Bigalow

XTC-pillen steeds zwaarder

Het Trimbos-instituut, het landelijk kenniscentrum voor onder meer verslavingszorg, concludeert na onderzoek van duizenden pillen dat XTC steeds zwaarder wordt in Nederland. De werkzame stof in de pillen is verdubbeld of zelfs verdriedubbeld. De onderzochte pillen komen uit 2003.

Volgens het Trimbos lopen steeds meer gebruikers het risico om een overdosis te krijgen, hetgeen weer kan leiden tot hersenschade. Het gestegen aanbod van krachtiger pillen heeft echter tot nu toe niet geleid tot een stijging van het aantal gezondheidsklachten.

Moslims gaan minder naar de moskee

Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat moslims zich in Nederland minder betrokken voelen bij hun godsdienst dan voorheen. In korte tijd is het moskeebezoek van Turkse moslims teruggelopen van 44 naar 35%. Van de Marokkanen had in 1998 38% een voorkeur voor een Islamitische school, nu is dat gedaald naar 23%.

Het zijn vooral de goed geïntegreerde jongeren en hoger opgeleide moslims die minder belang hechten aan de islam in het dagelijks leven. Ze identificeren zich nog wel met de islam, maar op een andere manier. Vooral moslims van de tweede generatie zien hun geloof als een privé-zaak. Bij Marokkanen in meedere mate dan bij Turken.

De islam moet van 31% van de Turken en 35% van de Marokkanen een rol spelen in de publieke sfeer. De overgrote meerderheid daarvan wil de godsdienst wél weghouden van de politiek.

Het rapport stelt verder dat maar een zéér klein percentage van de Marokkaanse en Turkse moslimjeugd exclusionistisch te noemen is (zich afzonderen van de maatschappij). Zij mengen religie en politiek met elkaar en nemen het niet zo nauw met de democratische rechten en vrijheden.

Het SCP stelt dat een kleine minderheid van Turken en Marokkanen de Nederlandse samenleving als vijandig en discriminerend zal blijven ervaren. Deze groep kan, als gevolg van oplopende etnische spanningen, hun toevlucht nemen tot illegale vormen van protest en actie. De secularisering onder de grote meerderheid van de moslims zal zich voortzetten verwacht het planbureau.

Het onderzoeksrapport, getiteld 'Moslim in Nederland', is vandaag aangeboden aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. De Tweede Kamer had om het onderzoek gevraagd op voorstel van het GroenLinks-Kamerlid Azough.

Verkoop van cd's daalt wederom fors

De verkoop van cd's is wederom flink gezakt. In het eerste halfjaar van 2004 zakte de omzet van albums en singles met ongeveer 18 procent tot iets meer dan 140 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging NVPI en onderzoeksbureau GfK Benelux. In totaal zakte de muziekomzet met 6 procent tot een bedrag van 184,2 miljoen euro.

Toch is er ook een lichtpuntje te melden. De verkoop van muziek-dvd's steeg met 76 procent tot een omzet van 44,2 miljoen euro. Ook het aantal schijfjes zakte niet zo hard. In stuks daalde de afzet met vier procent tot een aantal van 16,9 miljoen schijfjes. Doordat de prijs van de cd's daalde, loopt de omzet harder terug dan de afzet. De gemiddelde prijs van een cd'tje zakte van 11,01 euro naar 10,25 euro. Een muziek-dvd zakte in prijs van 19,30 euro naar 17 euro

De verkoop van singles daalde met bijna 30 procent. Daarmee was dit de hardst dalende cd-soort.

Dode vrouw gevonden bij flat in Amsterdam

Icoon Binnenlands nieuwsIn Amsterdam is vanochtend bij een flat in Amsterdam-West het stoffelijk overschot gevonden van een 34-jarige vrouw. Haar identiteit is inmiddels bekend.

De vrouw werd vanochtend rond 6.45 uur bij een flat op de hoek van de Postjesweg en de Nachtwachtlaan in stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld aangetroffen. De technische recherche is met veel mensen ter plaatse om sporen veilig te stellen en uitgebreid onderzoek te doen. Over de doodsoorzaak heeft de politie nog niets bekendgemaakt, wel wordt een misdrijf wordt voorlopig uitgesloten.

Ook Heras uit de ronde

De Tour verloor vanmorgen wederom een klimmer van formaat. Voor Roberto Heras gold echter dat hij dat deze ronde nog niet had laten zien. Hij ging vanmorgen niet meer van start.

Heras, kopman van de formatie van Liberty Seguros, pakte al snel zijn boeltje bij elkaar vanochtend. Met nog wat laatste zware cols voor de boeg hield hij het voor gezien. Geen moment kwam hij in de buurt van de kop van de koers. Met het opgeven van Heras wordt het afgeserveerde rijtje van Armstrong-uitdagers wederom langer. Eerder gingen Zubeldia, Hamilton en Mayo naar huis.

Naast Heras kwamen ook Laurent Lefevre (Brioches La Boulangère) en Alessandro Bertolini (Alessio - Bianchi) niet aan start.

Overzicht na etappe 16

Hieronder vind je een overzicht van de bijzonderheden en de klassementen in de Tour de France na etappe zestien.

Wedstrijdmededelingen
Davide Bramati (QuickStep-Davitamon): uit de koers wegens tijdsoverschrijding

Aart Vierhouten (Lotto Domo): uit de koers wegens tijdsoverschrijding (+0'44")

Etappe 16
1 Lance Armstrong - US Postal 4.40'30"
2 Jan Ullrich - T-Mobile 1'01"
3 Andreas Klöden - T-Mobile 1'41"

Geel
1 Lance Armstrong - US Postal 67.53'24"
2 Ivan Basso - CSC 3'48"
3 Andreas Klöden - T-Mobile 5'03"

Groen
1 Robbie McEwen - Lotto Domo 225 pnt
2 Thor Hushovd - Crédit Agricole 213
3 Erik Zabel - T-Mobile 212

Berg
1 Richard Virenque - QuickStep-Davitamon 177 pnt
2 Lance Armstrong - US Postal 142
3 Ivan Basso - CSC 101

Wit
1 Thomas Voeckler - Brioches la Boulangere 68.09'28"
2 Vladimir Karpets - Illes Balears 3'33"
3 Sandy Casar - Francaises des Jeux 4'24"

Alle uitvallers na etappe 16:
Gonzalez, Zubeldia, Mayo (Eus), Velo, Petacchi (FB), Bessy (Cof), Hary (Bri), McGee (FDJ), Gates, Brandt, Vierhouten (Lot), Fagnini, Cipollini, Marinangeli, Valoti (Dom), Seigneur (RAG), Haselbacher, Montgomery, Wegmann (Ger), Hvastija, Backstedt (Ale), Kirsipuu, Dumoulin (AG2), Casagranda, Celestino, Glomser (Sae), Vicioso (Lib), Hinault (Cre), Pradera, Mentsjov (Ill), Hamilton (Pho), Piil (CSC), Bramati (Qui)

"Hitler had een rekening bij de Postbank"

Snok had ons via de nieuws-submit te melden:

Adolf Hitler heeft waarschijnlijk een rekening gehad bij de voorloper van de Postbank. In een archief van de Britse geheime dienst zijn documenten gevonden waarin melding wordt gemaakt van de Nederlandse rekening. Ene Eber Nachfolger uit München was vlak voor de oorlog in het bezit van rekeningnummer 211846. Volgens een plaatselijke belastinginspecteur was dat Hitler.

De documenten zijn ontdekt door de Engelse schrijver Chris Whetton. Hij vond twee vertrouwelijke documenten waarin melding werd gemaakt van een rekening bij de Nederlandse Post-, Cheque- en Girodienst. De Postbank gaat nu archiefonderzoek doen. Duidelijk is al dat de rekening is opgeheven.

Milja van Tielhof, schrijver van een boek over banken in de bezettingstijd, noemt de vondst van Whetton in de Volkskrant opmerkelijk. Joden openden wel vaker rekeningen in Nederland, aangezien ons land neutraal was tijdens de oorlog voordat de Duitsers binnenvielen. Over nazi's die hun geld in Nederland onderbrachten is niets bekend.

Videobeelden tonen kapers 9/11

Athlon_2o0o had ons via de nieuws-submit te melden:

Op video-opnamen die zijn gemaakt door een beveiligingscamera op het vliegveld van Washington is te zien hoe op 11 september 2001 vier passagiers aan een nader onderzoek worden onderworpen. Deze personen zouden later samen met een vijfde passagier het vliegtuig kapen dat neerstortte op het Pentagon. De beelden werden gisteravond uitgezonden door CNN en ABC.

Hoewel de beelden wazig zijn, is toch te zien dat de mannen apart van elkaar op hun gemak door de veiligheidscontrole lopen en hun bagage op het röntgenapparaat leggen. In zeker twee gevallen ging het alarm bij de metaaldetector af, maar na controle met de handdetector mochten zij doorlopen. Bij zeker één van de kapers werd de handbagage doorzocht.

Twee van de kapers, in wit en blauw overhemd, zijn op dit beeld te zien

De mannen konden daarna aan boord gaan van American Airlines-vlucht 77, die zij op het Pentagon lieten neerstorten. Alle 64 passagiers en bemanningsleden en 125 mensen in het regeringsgebouw kwamen om het leven. De kapers gebruikten waarschijnlijk papiermessen om de bemanning te overmeesteren. Deze messen waren tot 11 september legaal.

Klinsmann nieuwe bondscoach Duitsland

Histocasa had ons via de nieuws-submit te melden:

Jürgen Klinsmann is de nieuwe bondscoach van het Duitse elftal. De oud-international volgt Rudi Völler op, die na het teleurstellend verlopen EK zijn ontslag indiende. Met de keuze van 'Klinsi' komt er een einde aan 4 weken van speculeren. De namen van Arsène Wenger, Otto Rehhagel, Morten Olsen, Ottmar Hitzfeld, Winfried Schäfer, Lothar Matthäus, Christoph Daum en Guus Hiddink passeerden de afgelopen weken veelvuldig de revue.

Met de aanstelling van Klinsmann volgt Duitsland het Nederlandse voorbeeld. Net als Van Basten heeft Klinsmann amper ervaring als trainer. Als voetballer speelde de spits voor onder meer Vfb Stuttgart, Bayern München, Internazionale en Tottenham Hotspurs.

Meer sportnieuws op Sport.fok.nl.

Man beschadigt verkeerde auto

Een 26-jarige man is gisteren in Raalte aangehouden voor het vernielen van een gloednieuwe Honda Civic. De inwoner van Zoetermeer dacht dat hij de auto van de ex van zijn vriendin beschadigde, maar het bleek de auto van een buurtbewoner te zijn.

De man was met zijn nieuwe vriendin naar Raalte gegaan om de ex-vriend van de vrouw te spreken. Het gesprek liep echter op een ruzie uit, waarna de Zoetermeerder verhit naar buiten stormde om de auto van de ex met een mes te bewerken. Hij maakte gaten in het dak en beschadigde de lak rondom. Pas na zijn daad kreeg de man door dat hij de auto van iemand anders had vernield; de buurtbewoner had toevallig hetzelfde type auto.

Klinsmann bonsdcoach Duitsland

Jürgen Klinsmann is de nieuwe bondscoach van Duitsland. De oud-international volgt Rudi Völler op, die na het teleurstellend verlopen EK zijn ontslag indiende.

Met de keuze van "Klinsi" komt er een einde aan 4 weken van speculeren. De namen van Arsène Wenger, Otto Rehhagel, Morten Olsen, Ottmar Hitzfeld, Winfried Schäfer, Lothar Matthäus, Christoph Daum en Guus Hiddink passeerden de afgelopen weken veelvuldig de revue.

Met de aanstelling van Klinsmann volgt Duitsland het Nederlandse voorbeeld. Net als Van Basten heeft Klinsmann amper ervaring als trainer. Als voetballer speelde de spits voor onder meer Vfb Stuttgart, Bayern München, Internazionale en Tottenham Hotspurs.

Thaise olifant krijgt prothese

ayse241073 had ons via de nieuws-submit te melden:

De 43-jarige olifant Motala krijgt binnenkort een prothese aangemeten. Het Thaise dier verloor vijf jaar geleden haar linker voorpoot toen ze op een mijn stapte.

Het incident kreeg veel media-aandacht en van over de hele wereld maakten mensen geld over naar een speciaal voor de olifant opgezet fonds. Met het ingezamelde geld kan de operatie betaald worden.

Vrouw doet gouden munt in parkeermeter

ayse241073 had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 55-jarige Zuid-Afrikaanse vrouw heeft een waardevolle gouden munt in een parkeermeter gestopt om 1 uur te parkeren. Doordat de vrouw haar bril niet op had zag ze niet dat het een kostbare Kruger-munt met een waarde van ongeveer 875 euro betrof.

Verder vreesde de onfortuinlijke vrouw dat ze met een gouden munt uit 1890 betaalde die zij verwarde met een muntje van twintig cent, meldde de Zuid-Afrikaanse krant Cape Argus woensdag. De munten waren erfstukken van haar moeder. Deze zaten in een doos met andere munten en raakten verwisseld.

3FM verlaagt haar reclametarieven

Logo van Radio 3FMReclame maken op Radio 3FM wordt een stuk goedkoper. Reclameverkoper STER moet de tarieven omlaag bijstellen omdat de zender het marktaandeel steeds verder ziet zakken. In het derde kwartaal van dit jaar worden de tarieven in de ochtend- en avondspits aangepast.

Uit de meest recente gegevens van Onderzoeksbureau Intomart GfK over de periode mei/juni bleek dat de zender nu 7,0 procent marktaandeel heeft. Dit is een diepterecord voor Radio 3FM. Een maand eerder was het marktaandeel nog 7,6 procent.

Rond het nieuws van 07:00 uur wordt het tarief voor een reclamespotje per seconde 28 euro. Dit was 35 euro. Rond 08:00 en 09:00 uur zal het tarief 55 euro worden. Dit is nu 69 euro. Adverteren om 17:00 uur zal 44 euro in plaats van 55 euro gaan kosten.

Een van de redenen dat het marktaandeel weg zakt is het vertrek van de dj's Ruud de Wild naar Radio 538 en Rob Stenders naar Yorin FM.

Illegale wapens vaak uit westen

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Jaarlijks komen er naar schatting tien- tot vijftienduizend illegale vuurwapens Nederland binnen. Het grootste deel komt uit Portugal, Duitsland en België. Ongeveer 80 procent van de illegale wapens komt uit deze landen. De overige twintig procent van de illegale vuurwapens komt uit het voormalige Oostblok. Dit is de conclusie van de onderzoekers A. Spapens en M.Y. Bruinsma van het onderzoeksinstituut IVA van de Universiteit van Tilburg.

De wapens worden vaak door individuen binnengesmokkeld in kleine partijen van vijf à dertig stuks. De illegale vuurwapens die in Nederland worden aangetroffen, zijn veelal gemaakt in officiële, legale, vuurwapenfabrieken. "De illegale wapenhandelaars blijken uiterst inventief bij het vinden van methoden om wapens in het criminele milieu te laten verdwijnen. Een methode om dit op grote schaal te doen is het zogenoemde zwartwassen. Met behulp van valse papieren worden partijen wapens aan fictieve buitenlandse afnemers geleverd. Die wapens bereiken hun vermeende bestemming echter nooit, maar worden in plaats daarvan illegaal verkocht."

Een andere methode is het ombouwen van alarmpistolen. Honderden alarmpistolen van het Italiaanse merk Tanfoglio zijn de afgelopen jaren in Portugal omgebouwd naar Nederland en andere Europese landen gesmokkeld. De criminelen betrekken ook veel wapens bij onze oosterburen. Duitsland kent een omvangrijke markt voor afgeschreven en tweedehands vuurwapens. Wapens worden daar onbruikbaar gemaakt en vervolgens als sierwapen of alarmwapen verkocht. "Criminele groeperingen blijken er in de loop der tijd telkens weer in te slagen partijen van dergelijke wapens op te kopen en ze vervolgens weer in bruikbare staat te brengen."

Verder stellen de onderzoekers dat het aantal vuurwapendeskundigen in Nederland te laag is. "Er zal op korte termijn nadrukkelijk moeten worden geïnvesteerd in de opleiding van nieuwe vuurwapendeskundigen. Ook het opsporingsonderzoek naar vuurwapensmokkel en -handel komt onvoldoende van de grond. De politie en het Openbaar Ministerie zien het belang daarvan nog altijd te weinig in", aldus Spapens en Bruinsma. "Vuurwapens worden nog steeds vooral als een bijproduct van andere criminele activiteiten beschouwd en niet als een probleem op zichzelf."

Honden volgestopt met cocaïnebolletjes

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

Een Brits koppel heeft een kilo cocaïne naar Engeland gesmokkeld door de drugs in hun labradors te verstoppen. De honden hadden 21 bolletjes in hun maag zitten. De rechter in het Engelse Norwich heeft de man en vrouw schuldig bevonden aan de smokkel.

Het stel werd in september al gearresteerd op het vliegveld Stansted bij Londen na een tip van een medewerker op Schiphol. Toen het vliegtuig met het koppel aan boord vanuit Colombia een tussenstop maakte op Schiphol, vond de vracht-medewerker van de Amsterdamse luchthaven dat de honden er slecht uitzagen. Hij waarschuwde een dierenarts die harde objecten in de magen van de honden constateerde met röntgenapparatuur.

Op de buiken van de dieren werden ook littekens ontdekt van ongeveer vier weken oud. De drugs bleken chirurgisch in de buikholte aangebracht. Een van de honden moest later worden afgemaakt.

Sauber wil Paffett

Sauber is in gesprek met de Britse DTM-coureur Gary Paffett. In het Engelse blad Autosport zegt teambaas Peter Sauber dat hij erg gecharmeerd is van de jonge Brit. Paffet is kanshebber voor de plek van Giancarlo Fisichella, die waarschijnlijk naar het team van Renault vertrekt.

"Gary is een vechter, wat belangrijk is, en hij heeft al een indrukwekkende carriere achter de rug en doet het prima in de DTM," aldus Peter Sauber.

Paffet staat nu derde in de stand om de DTM-titel, 17 punten achter leider Christijan Albers. Zelf zou hij graag willen doorstromen naar de Formule 1. "Het gaat dit seizoen goed met met me in de DTM en logischerwijs trekt dat de aandacht van veel mensen. Formule 1 is een droom van me, maar het blijft wel een kwestie van de juiste kansen krijgen," aldus de Brit.

Droomfinale bij Copa América

De Copa América heeft de finale gekregen, waarvan veel voetballiefhebbers dromen. In de finale staan Brazilië en Argentinië tegenover elkaar.

Argentinië bereikte de finale door in de halve finale titelverdediger Colombia te verslaan. Met een ruime zege van 3-0 bleek Argentinië heel sterk. De doelpunten kwamen van Carlos Tevez, Luis Gonzalez en Juan Pablo Sorín.

Brazilië had beduidend meer moeite met tegenstander Uruguay. Na een 1-1 gelijkspel in reguliere speeltijd en na strafschoppen ging Brazilië er toch met de winst vandoor. Keeper Julio Cesar werd de held van de dag door een strafschop te stoppen, terwijl de Brazilianen alle vijf de strafschoppen feilloos scoorden.

Armstrong rijdt in Stiphout

De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong zal na de Tour de France in Nederland alleen aan de start verschijnen van het criterium in Stiphout, dat op 27 juli verreden zal worden.

Verder zal Armstrong geen criteriums meer in ons land rijden. Hij zal nog wel een koppeltijdrit in het Duitse Buhl (31 juli) en een criterium in de Tsjechische hoofdstad Praag (1 augustus) verrijden.

In 2002 stond de renner van de US Postal ploeg ook al aan de start in Stiphout. Dit jaar verschijnt hij exclusief in de Brabantse plaats. Dit was een eis van de organisatie. Over de prijs wilde voorzitter Huub van de Voort niet veel zeggen. "Dat valt wel mee", was zijn enige commentaar.

Traksel moet weg bij Rabo

Bobbie Traksel zal moeten vertrekken bij Rabobank. De 22-jarige Traksel krijgt geen nieuw contract bij de ploeg van Theo de Rooij.

Traksel maakte op jonge leeftijd de overstap van het amateurteam van Rabobank naar de beroepsrenners. In 2001 debuteerde hij in het profpeloton, een jaar later won hij onder andere Veenendaal-Veenendaal.

Wij willen graag dat Bobbie prof blijft. Door hem nu al duidelijkheid te geven, willen we hem de kans geven bij een andere ploeg aan de bak te komen. Ik denk nog steeds dat Bobbie een goede renner is, maar bij ons kan hij niet het programma rijden dat bij hem past", aldus De Rooij.

Einde Tour Aart Vierhouten

Voor Aart Vierhouten is de Tour de France voorbij. In de klimtijdrit naar Alpe d'Huez kwam de coureur van Lotto - Domo buiten de tijdslimiet binnen.

De Nederlander gaf in de beruchte klim 13 minuten en 58 seconden op winnaar Lance Armstrong. Dit was meer dan de toegestaande 33 procent. Armstrong raffelde de 15,5 kilometer af in 39 minuten en 41 seconden.

Naast Vierhouten moest ook Davide Bramati van Quick Step - Davitamon de Tour verlaten. Ook de Italiaan kwam buiten de tijdslimiet binnen. Vierhouten geldt als belangrijkste knecht voor sprinter Robbie McEwen, die al twee etappes won.

Schalken geeft op in Indianapolis

Sjeng Schalken heeft in de tweede ronde van Indianapolis met maagklachten moeten opgeven.

Schalken, die in de eerste ronde een bye had, werd vooral uitgeschakeld door de hitte. De Limburger speelde tegen de Tsjech Jan Henrych, die de eerste set al had gewonnen met 5-7.

Bij een 0-1 achterstond gooide Schalken de handdoek in de ring. Vorig jaar haalde de Nederlander nog de halve finale, waar hij verloor van Andy Roddick. De tegenstander van Schalken, Jan Henrych, won in de eerste ronde ook al door een opgave, van de Amerikaan Jan-Michael Gambill.

Hoofd Amerikaanse gijzelaar verstopt in koelkast

Het hoofd van de vermoorde Amerikaanse gijzelaar Paul Johnson is door Saudische veiligheidskrachten gevonden in een villa in Riyad. Het hoofd werd gevonden in een koelkast.

Vorige maand werd de Amerikaan onthoofd door militante aanhangers van terroristenleider Osama Bin Laden. De onthoofding was een vergelding voor het niet vrij laten van gevangen islamitische militanten.

Na de bekendmaking van de onthoofding gingen Saudische en Amerikaanse experts op zoek naar de overblijfselen van de 49-jarige Johnson. Enkele dagen geleden meldde de Amerikaanse ambassade in Riyad dat de VS hun bijdrage zouden staken wegens gebrek aan succes.

'Countdown' keert terug op Veronica

VeronicaHet muziekprogramma 'Countdown' komt weer in een nieuwe versie terug op Veronica televisie. De zender, onderdeel van de SBS-groep, heeft een kwakkelend jaar achter de rug. Met een nieuwe programmering wil de zender vanaf september hogere kijkcijfers gaan scoren. "We willen wat meer kwaliteit gaan brengen dit seizoen", zo zegt programmaleider Alphons Martens op de zomerpresentatie van de zender.

Of 'Countdown' als naam ook weer terugkeert is nog onduidelijk. Wel is zeker dat oud radio-dj Jeroen Kijk in de Vegte één van de presentatoren zal zijn en dat hij het programma zal opnemen in discotheek Escape in Amsterdam.

Verder gaat de zender op zoek naar de lekkerste man en vrouw van Nederland in het programma 'Veronica's Lekkerste'. In Amerika is een show als deze al erg populair. In 'Veronica's Fight Master' selecteren deskundigen de beste vechtkunstenaar van Nederland.

Daarnaast moet Veronica een echte Science Fiction-zender gaan worden. De series 'Star Trek: Enterprise' en 'Stargate-SG1' worden daarvoor uit de kast getrokken.

Proefboren naar gas onder Tjeukemeer toegestaan

Er mogen door het olieconcern Total E&P proefboringen naar aardgas onder het Friese Tjeukemeer gedaan worden. In het broedseizoen tussen 15 maart en 15 juli moeten de activiteiten echter worden stilgelegd. Dit is gebleken uit een uitspraak van de Raad van State die woensdag werd gepubliceerd.

Stichting Tegengas Tjeukemeer is van mening dat de boorvergunning die door het ministerie van Economische Zaken is afgegeven, moet worden ingetrokken. Zij vrezen de komst van een permanente boortoren aan de randen van het meer bij Joure wanneer blijkt dat gaswinning rendabel is.

Edah wordt 'Lekker & Laag'

Supermarktconcern Laurus gaat 50 winkels van haar keten Edah ombouwen tot prijsvechter. Een proef bij onder andere een winkel in Leerdam is zo goed verlopen dat het bedrijf de ombouw aandurft. Met de actie wil het bedrijf uit het slop komen waar het al een tijdje in zit. Vandaag werd bekend dat de winst vorig jaar met tien procent daalde. Vooral de prijzenslag in de supermarktwereld is hier schuld aan. Vanwege de slechte resultaten werd er eerder al flink gesneden in het personeelsbestand van het supermarktbedrijf.

Met de nieuwe formule van Edah, 'Edah, Lekker & Laag', werd in de proefwinkels een flinke omzetstijging gehaald. "De zes pilotwinkels van de nieuwe formule laten omzetstijgingen van gemiddeld enkele tientallen procenten zien. Dit terwijl zij bewust zijn gesitueerd in marktgebieden met zware concurrentie. Het klantenaantal en de gemiddelde besteding zijn evenredig toegenomen", zo zegt voorzitter Harry Bruijniks van de Hoofddirectie van Laurus. "Het aantal Edah-vestigingen dat onder de Edah Lekker & Laag formule draait wordt in de tweede helft van 2004 daarom fors uitgebreid. In het najaar vindt de verdere besluitvorming rond de plannen voor Edah in 2005 plaats."


De nieuwe formule van Edah leverde een flinke omzetstijging op

Het is niet de eerste keer dat Laurus winkels wil ombouwen. Het bedrijf wilde al haar winkels tot 'Konmar' maken. Deze actie werd echter in augustus 2001 stopgezet omdat Laurus flink in de rode cijfers dook door de operatie. De topmannen werden zelfs op straat gezet. Met de nieuwe ombouwoperatie hoopt het bedrijf uit Den Bosch eind 2007 weer helemaal financieel gezond te zijn.

[update] Politie vindt dode man in Utrechtse portiek

Icoon Binnenlands nieuwsIn Utrecht is vanmiddag een dode man in de portiek van een flat gevonden. Hoe de man is overleden wil de politie nog niet zeggen.

De vondst werd gedaan door de Utrechtse politie. Over de identiteit van de man is nog niets bekend. De politie meldt dat het levenloze lichaam allerlei verwondingen heeft, maar wil verder nog niets kwijt over de doodsoorzaak. De recherche zal de zaak onderzoeken.

Update 00:08 uur
De man is na een melding in het trappenhuis van een flat aan de Carry van Bruggenstraat bloedend aangetroffen. Duidelijk is dat de man om het leven is gebracht, hoe is echter nog onduidelijk. De politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden. Het gaat om een man die is aangehouden in hetzelfde trappenhuis. "Gelet op de feiten en omstandigheden hadden we voldoende redenen om de man aan te houden", aldus de politie.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.