Kennis parlementair journalisten mager

Onderzoekers van de Universiteit Groningen concluderen dat het met de kennis van parlementaire journalisten maar magertjes gesteld is. Jan Vis en Wijbrandt van Schuur van de universiteit onderzochten hoe het stond met het informatiezoekgedrag en de beroepsopvattingen onder het Nederlandse parlementair journaille.

De onderzoekers stelden de journalisten een reeks vragen over drie verschillende gebieden: recente parlementaire geschiedenis, politiek-staatsrechtelijke kennis en statistische kerncijfers. Omgerekend komen de heren journalisten tot een mager zesje. Vrouwelijke journalisten en net afgestudeerden van de school voor journalistiek scoorden een onvoldoende: een vijf.

Links
Uit het onderzoek blijkt ook wat velen al dachten: de parlementaire journalisten zijn politiek vooral links georiënteerd.

Overigens meent ruim 80% van de journalisten dat zij zelf net als politici te veel de waan van de dag volgen. Een kleine meerderheid spreekt daarnaast ook nog eens van een cultuur van napraten, een ''papegaaiencircuit''.