[update] Veel doden bij treinongeluk in Turkije

Bij een treinongeluk in het noorden van Turkije zijn vandaag zeker zeventig mensen omgekomen. Ook zijn er tientallen gewonden. Dit heeft de gouverneur van de provincie Sakarya gemeld. Er wordt zelfs gevreesd voor meer dan honderd dodelijke slachtoffers.

"We weten niet precies hoeveel mensen bij het ongeluk zijn gestorven, maar wij schatten dat er meer dan honderd mensen zijn gedood", aldus Feridun Turan, burgemeester van Pamukova.

De trein, die op weg was van hoofdstad Ankara naar Istanbul, ontspoorde in de buurt van Pamukova in de provincie Sakarya, 125 kilometer ten oosten van Istanbul. Vier wagons sloegen over de kop. Het gaat om een nieuw soort trein, die pas sinds een maand in Turkije wordt gebruikt. Soldaten zijn ter plaatse om hulp te verlenen. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Er zaten circa 230 passagiers in het voertuig.

Door experts was van tevoren gewaarschuwd dat het spoor van dit traject niet geschikt was voor deze trein.

Update 22:03
Het aantal dodelijke slachtoffers is inmiddels opgelopen tot 128. Zeker 57 mensen zijn bij de treinramp gewond geraakt. Dit heeft het Turkse ministerie van Volksgezondheid bevestigd.


Televisiebeeld van de verongelukte trein


Update 23:17
Inmiddels is het dodental opgelopen tot zeker 139 doden. In de trein waren negen werknemers en 243 passagiers aanwezig.

Update 23:59
Het NOS journaal meldt dat het dodental door het Turkse ministerie wordt geschat op 36. Er heerst vooralsnog veel chaos. Meer informatie over het dodental volgt.