De zeven levens van Mental Theo

De zomer van 2004 zal de geschiedenis ingaan als het seizoen dat de komkommertijd voorgoed is afgeschaft. Vroeger was de komkommertijd vooral lekker voor de media. Even niet achter het nieuws aanhollen, maar wat verhalen publiceren die nog op de plank liggen. Niets-aan-de-hand-verhalen over een uit de kluiten gewassen spitskool, een burenruzie in de Bijlmer of de nieuwe CD van Gert Timmerman. Maar dat is nu allemaal verleden tijd want er is nieuws, teveel nieuws. En teveel vragen. Zoals: hoeveel levens heeft Mental Theo nog over?

De media komen om in het werk deze zomer. Op de lauweren rusten is er dan ook niet bij voor de journalisten. Het begon allemaal met klusjesman Nico die zijn blote, behaarde lijf opdrong aan zangeresje Bea Willemsen dat toevallig ook werkte voor Eigen Huis en Tuin. Een simpel berichtje op pagina zes dat Nico toch geen contract kreeg bij SBS6 mondde uit tot een loopgravenoorlog met aan de ene kant Rob en Nico en aan de andere kant Bea en Tineke de Nooij.

Vooral laatstgenoemde verschijnt ongevraagd op televisie waarbij ze Nico’s playboygedrag eens goed uit de doeken doet. Iets dat, als het al waar is, zich tien jaar geleden afspeelde. Op zulke momenten vraag ik me af waarom de Biostabiel niet dezelfde werking heeft als Nico Haaks gezondheidsarmband.

Theo Maassen

De running gag deze zomer zijn de doodsverwensingen, dat wil zeggen: kijken hoever je kunt gaan in je vrijheid van meningsuiting. En wat blijkt, vrijheid van meningsuiting is in navolging van landen als Irak, Israël en de Verenigde Staten ook in Nederland een zeer rekbaar begrip geworden. Rapgroep DHC maakte een Hirsi Ali Diss en de leden werden zonder pardon in de cel gegooid. Dit gebeurde pas ná dat de actualiteitenrubriek Nova hier aandacht aan besteedde. Over komkommertijd gesproken.

Het nummer, dat overigs louter via internet werd verspreid en inmiddels bovenaan in de download top 10 staat, hekelde de VVD-politica met wat ongenuanceerd taalgebruik. Woorden die je tegenwoordig ook al hoort op het schoolplein, dus je vraagt je af waar men zich druk om maakt.

Met een gevangenisstraf van een jaar boven hun hoofd wachten de Haagse rappers het proces af. Intussen heeft Theo Maassen het opgenomen voor de jongens. Hij maakte een eigen rap waarbij hij heel Nederland, inclusief Beatrix, Hirsi Ali en Balkenende met de dood bedreigt. Niet dat het enig resultaat heeft, Balkenende vindt de rap te flauw om er serieus op in te gaan. Typisch dat het een wordt gezien als doodsbedreiging en het ander als parodie.

Mental Theo

Over de dood gesproken. Hoeveel levens heeft Mental Theo nog over? Blijkbaar erg veel. De afgelopen jaren is de presentator/zanger/entertainer/idool/superheld ruim driehonderd keer aan de dood ontsnapt. Als er al een komkommertijd zou zijn, zou onze held er eigenhandig voor zorgen dat die in een keer is opgelost. Het is namelijk altijd lachen met Theo.
Vorig jaar werd hij door iemand bedreigd en moest hij vechten voor zijn leven. (lees: hij had een meisje beledigd in een discotheek en haar vriend kwam verhaal halen.) Ook werd hij opgepakt voor het aanranden van een zeventienjarig meisje. Iets wat 100% gelogen is omdat Theo helemaal niet valt op oudere vrouwen.

Dit jaar haalde Theo ook vele malen het serieuze nieuws, bijvoorbeeld tijdens Bobo’s in the Bush 2, waar hij als een echte Indiana Jones de rest van de groep door de jungle sleepte. Toen CN’ers als Cyndy Pielstroom, Robert Schumacher en Anouk (WIE????) Van Nes bijna doodgingen van de honger doodde Theo met zijn blote handen een varken. In de weken erna vocht Theo met krokodillen, pythons, een mierenkolonie en Henk Schiffmacher. En steeds wist Theo weer te overleven.

Nu is Mental Theo Nabuurs weer ontsnapt aan een vliegtuigramp. Tijdens een lijnvlucht vanuit Spanje vloog de motor in brand. De paniek was enorm, Theo dacht dat zijn laatste uur had geslagen en zijn leven trok in een flits voorbij. Wie de Best Off CD van Mental Theo & Charly Lownoise in huis heeft weet dat die flits niet snel genoeg kan zijn. Maar kijk, het lot is Theo goed gezind, want de piloot wist het toestel met een motor minder op de grond te zetten.

Mental Theo is de Nederlandse John McClaine, de Nederlandse Eddy the Eagle en de Nederlandse 50 Cents in één. Hij is niet stuk te krijgen. En de zomer duurt nog zo lang. Was het maar weer komkommertijd.