[update] 20 Jaar cel en tbs voor Paul S.

Icoon Binnenlands nieuwsDe rechtbank in Maastricht heeft Paul S. veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging voor viervoudige moord. Twee weken geleden werd tegen de 38-jarige ex-marinier nog levenslange gevangenisstraf geŽist. De man schoot in oktober vorig jaar zijn ex-vriendin, haar ouders en haar broer in Kerkrade dood.

In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie, die Paul S. onbehandelbaar acht, is de rechter van mening dat de dader 'per definitie perspectief moet hebben op terugkeer in de maatschappij'. Ook nam de rechter het advies van het Pieter Baan Centrum (PBC) over om tbs op te leggen. Het PBC stelt dat Paul S. tijdens de vier moorden sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Tijdens de rechtszitting van twee weken geleden betuigde de voormalige marinier zijn spijt tegenover de rechters en werd hij herhaaldelijk door emoties overmand.

Paul S.
Paul S.


Update 16.22 uur
Een uur na de uitspraak heeft het Openbaar Ministerie aangekondigd dat het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. De familie van het gezin Vromen drong na de uitspraak bij de officier van justitie erop aan om in hoger beroep te gaan. Tijdens de uitspraak werd de familie bijgestaan door Slachtofferhulp.

Overigens waren bij de uitspraak strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Vijf parketwachters en drie bewakers in kogelvrije vesten waren paraat om in te grijpen als de emoties uit de hand zouden lopen. Paul S. zwaaide naar zijn familie op de publieke tribune, toen hij de rechtszaal werd binnengebracht en voordat hij weer werd afgevoerd. In een aparte zaal werd de uitspraak door de familie Vromen bijgewoond. Ook daarbij waren medewerkers van Slachtofferhulp aanwezig. Enkele tientallen mensen waren naar de rechtbank gekomen om de uitspraak te horen.
--

De volledige tekst van de uitspraak