Masker voor uitgezette spugende illegaal

ayse241073, Bloemkool en ArieDeKnaller hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Koninklijke Marechaussee is op zoek naar een masker waarmee uitgeprocedeerde agressieve illegalen en asielzoekers tijdens hun uitzetting in bedwang gehouden kunnen worden.

Het masker moet voorkomen dat marechaussees met bloed en speeksel worden bespuugd of worden gebeten, zo meldt een woordvoerder. Tot voor kort was het wettelijk niet toegestaan om tijdens uitzetting gebruik te maken van hulpmiddelen als mondkapjes, piepschuim helmen of maskers.

Maar in mei dit jaar werden de richtlijnen uitgebreid met een aantal nieuwe voorschriften die dit nu wel mogelijk maken. Deze kwamen tot stand nadat marechaussees een betere bescherming hadden geëist tegen met hiv besmette illegalen en asielzoekers.

Naar verwachting zullen dit jaar zo’n 24.000 uitzettingen plaatsvinden. In ongeveer tien procent van de gevallen gaat dit gepaard met spugen, bijten, schoppen, slaan, zichzelf verwonden of met het smeren van eigen uitwerpselen. Marechaussees moeten zich nu nog regelmatig laten controleren op besmetting met het hiv virus.

Momenteel wordt bij fabrikanten, gevangenissen en collega’s in buitenland nog gezocht naar het meest geschikte masker, ook wel schermmasker genoemd, dat de kans op besmetting en verwonding bij marechaussees aanzienlijk moet gaan verkleinen.