'Ik hou van je, maar ik moet je onthoofden'

Icoon Buitenlands nieuwsMeer dan twee weken duurde zijn gijzeling. Gisteren werd de 46-jarige Filipijn Angelo de la Cruz vrijgelaten, minder dan 24 uur nadat alle Filipijnse soldaten uit Irak waren vertrokken, conform de eis van zijn gijzelnemers. ''Het is alsof me een nieuw leven is gegeven'', aldus De la Cruz, die zich na de hereniging met zijn vrouw sterk genoeg voelde om de pers te woord te staan.

Subheader
Angelo de la Cruz is inmiddels weer thuis,
terug bij zijn vrouw en acht kinderen


De la Cruz werd op vier juli ontvoerd toen hij in een konvooi van vrachtwagens vanuit Saudi-Arabië de grens met Irak overstak. Daar werd het konvooi overvallen door opstandelingen, die De la Cruz met geweld ontvoerden en zijn bewaker doodschoten. Hij zat vervolgens de in vier verschillende huizen vast. Zijn handen en voeten werden vastgebonden. Zes jonge, gewapende mannen verplaatsten hem vervolgens in de achterbak van een auto naar verschillende locaties. In geen van de huizen waar hij werd vastgehouden zag hij gijzelaars. Wel lag er in één van de huizen bloed op de vloer.

Hij sliep bijna niet en was constant aan het denken over zijn mogelijke executie. Hij vroeg zich af of die met een kogel of een zwaard zou gebeuren. Hij hoopte op de kogel, omdat dat hem minder pijnlijk leek. Zijn ontvoerders begonnen op een gegeven moment echter, voor zijn ogen, een zwaard te slijpen. Ook onderzochten ze De la Cruz' hals, om te kijken waar zij moesten snijden.

Ze vertelden De la Cruz dat als de Filipijnse militairen niet uit Irak werden teruggetrokken, dat hij dan onthoofd zou worden. Toen het zover leek te komen, omhelsde één van de gijzelnemers De la Cruz met de woorden: ''Ik hou van je, ik hou van je, maar ik moet dit doen.'' Toch kwam het niet zover. De Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo ging akkoord met de eis van de ontvoerders en haalde de troepen terug.

Toen de gijzelnemers doorhadden dat de president het meende, barstten zij in juichen uit. ''Allah wil dat je leeft'', riepen ze tegen De la Cruz. Nadat de laatste Filipijnse soldaat uit Irak was vertrokken, zetten de ontvoerders hem bij de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Bagdad af. ''Wij zullen jou nog op de televisie zien, maar jij zult ons nooit meer zien.''

Subheader
Angelo de la Cruz verlaat de Filipijnse
ambassade op weg naar huis
Submitter:  Bron: Het Limburgs Dagblad (geschreven versie)