Caféprijzen met 20% gestegen sinds 2000

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat sinds 2000 de prijzen in de horeca fors zijn gestegen. Zo stegen de prijzen in café's met gemiddeld twintig procent, in restaurants met gemiddeld dertien procent en in snackbars met gemiddeld zestien procent. De cijfers blijken de horeca geen windeieren te hebben gelegd.

In café's was de consumptie op een lager niveau beland dan in 1997. Voor restaurants geldt hetzelfde. Alleen snackbars draaiden in 2003 dezelfde omzet in vergelijking met 1997.

Bron: CBS
Een grafisch overzicht van de jaarlijkse prijsstijgingen in de horeca


In hoeverre de prijsstijgingen verantwoordelijk zijn voor de daling van de consumptie is moeilijk vast te stellen. Ook andere factoren, zoals de laagconjunctuur en de ontwikkeling van de koopkracht, spelen een rol. In de Telegraaf gaf een woordvoerder van het Bedrijfsschap Horeca aan dat de cijfers kloppen. "Hier is weinig op af te dingen", zo liet hij weten.
_
Gedetailleerde cijfers vind je hier.