Massale fraude bij taxi-examens

Bart (veekeend)
Op grote schaal wordt fraude gepleegd met de vakbekwaamheidsdiploma's in de taxibranche, zo laat voorzitter Max Gras van de Stichting Examenbureau Beroepsvervoer (SEB) weten. . "En dan hebben we het vooral over taxichauffeurs uit Amsterdam met een Marokkaanse achtergrond; bij anderen zien we dit niet of nauwelijks", zo zegt Gras.

De SEB, die de taak heeft om dergelijke examens af te nemen, heeft inmiddels een brandbrief gestuurd naar minister Peijs van Verkeer en Waterstaat, met daarin voorstellen om deze 'ernstige fraude' tegen te gaan. Bij de SEB moeten beginnende taxichauffeurs onder meer hun diploma algemene ondernemersvaardigheden halen, wat te vergelijken is met het vroegere middenstandsdiploma.

Op talrijke punten zou er, volgens de SEB, gefraudeerd worden door de Marokkaanse kandidaat-taxichauffeurs. Zo worden kant-en-klare taxidiploma's te koop aangeboden, wordt tijdens examens gefraudeerd met verborgen telefoons of laten kandidaten anderen voor zich optreden (met vervalste identiteitspapieren).

Gras: "De situatie is echt heel zorgelijk, de capriolen die ze uithalen zijn soms op het krankzinnige af. Het is verworden tot één grote valsspelende bende, en dat speelt zich vooral in de Marokkaanse wereld af. Dat is treurig om te moeten vaststellen, maar zulke grove fraude hebben we eigenlijk nooit eerder meegemaakt."

De omstreden liberlasering van de taximarkt heeft volgens Gras niets van doen met de massale fraude die momenteeel geconstateerd wordt. Als gevolg van die liberalisering mag iedereen zich vestigen als taxichauffeur. "Of er een verband is met die liberalisering, kan ik niet zeggen, want wij nemen deze examens voor taxichauffeurs pas sinds maart vorig jaar af. Maar we zien wel dat veel mensen als gevolg van die liberalisering op het idee komen maar taxichauffeur te worden, dat zij vervolgens naar dit examentraject worden gedreven, en dat zij daarin tot het besef komen dat zij geen woord Nederlands kunnen lezen. En dus wordt er maar gefraudeerd," aldus Gras.