Bedenker Guinness Book of Records gestorven

Norris McWhirter, de man die samen met zijn tweelingbroer Ross het Guinness Book of Records bedacht en uitgaf, is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij werd tijdens een partijtje tennis op maandagavond getroffen door een hartaanval.

Samen met zijn broer bedacht hij de lijst met bizarre wereldrecords. Het Guiness Book of Records verscheen voor het eerst in 1955 en was direct een bestseller. In totaal zijn er sinds die eerste uitgave ruim 100 miljoen exemplaren in honderd landen en 37 talen verkocht.

Norris McWhirter was in de jaren '40 en '50 een bekend hardloper die in wedstrijden uitkwam voor Schotland en Groot-BritanniŽ. De broers McWhirter richtten later de Freedom Association op, een groepering die campagne voerde tegen Britse bemoeienis met de Europese Unie. Broer Ross werd in 1975 vermoord door de IRA, vanwege zijn uitgesproken mening over de situatie in Noord-Ierland. De moord kwam vlak nadat Ross een grote beloning uitgeloofd had voor informatie over IRA-bommenleggers.

Nadat McWhirter in 1986 zijn loopbaan als uitgever van het Guinness-boek beŽindigde bleef hij nog tien jaar erbij betrokken als adviseur.

Norris McWhirter, bedenker van het Guinness Book of Records
Norris McWhirter