'Israël ronselde in NL voor spionagezaken'

Mutant01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gedurende vele jaren heeft Israël zich schuldig gemaakt aan ronselpraktijken in Nederland voor spionageactiviteiten. Hierbij werd ook chantage toegepast. Israël liet met succes Nederlandse VN-officieren voor zich spioneren. Dit alles zou gebeurd zijn tijdens de hoogtepunten van de Nederlands-Israëlische vriendschap.

Bovenstaande beweringen zijn te lezen in het zojuist verschenen boek 'Waarnemers op heilige grond, Nederlandse officieren bij UNTSO 1956-2003'. In het boek noemt de auteur, Arthur ten Cate van het Instituut voor Militaire Geschiedenis, de namen van twee Israëlische ronselaars en van Nederlanders die op hun aanbod ingingen.

Zo was één van de personen was majoor G. J. Schüssler, die commandant was van het Noord-Israëlische hoofdkwartier van UNTSO, in Tiberias. Schüssler kwam in aanraking met de Israëlische veearts Uzi Ghanoch. De Israëlier had gestudeerd in Utrecht en sprak vloeiend Nederlands. Ghanoch vroeg Schüsseler of hij voor de Israëlische inlichtingendienst wilde komen werken. Schüssler ging op zijn aanbod in met de voorwaarde dat hij 'geen enkele vergoeding' kreeg.

De verdiensten die Schüssler Israël leverde was onder meer cruciale informatie over de plaatsing van luchtdoelraketten in Syrië en over Palestijnse strijders in Jordanië. Volgens Ten Cate werd iedere Nederlandse officier die in die tijd werkte vanuit Tiberias, benaderd door Ghanoch.

De andere Nederlandse spion was majoor IJsbrand Smit van de Koninklijke Luchtmacht. Hij is getrouwd met een agente van de Israëlische geheime dienst. Smit was ook participant ook mee aan de ronselpraktijken van de Israëliërs.