Amerikanen verwijderen mp3-bestanden

johnny_bravo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De acties van de Amerikaanse muziekbrancheorganisatie RIAA tegen het illegaal verspreiden van mp3-bestanden lijken succes te hebben. Amerikanen blijken massaal hun mp3-bestanden te verwijderen om juridische vervolging te voorkomen.

Vanaf mei, toen de RIAA juridische stappen tegen mp3-aanbieders begon, tot september zouden meer dan twee miljoen Amerikanen hun computers van mp3-bestanden hebben verschoond. Ook blijkt het aantal gebruikers van peer-to-peer-netwerken, zoals Kazaa en Grokster, fors af te nemen. De NDP Group heeft becijferd dat in september het aantal gebruikers vandeze programma's met elf procent is afgenomen. In dezelfde periode daalde het aantal aangeboden muziekbestanden met negen procent. Desondanks hebben nog altijd 35 tot 40 miljoen Amerikaanse huishoudens gemiddeld 250 muziekbestanden op hun harde schijf opgeslagen.

In september zorgde de RIAA voor opschudding door onder andere een meisje van twaalf en een oma van 65 jaar oud aan te klagen wegens het schenden van copyrights. Ze zouden meer dan duizend mp3-bestanden via Kazaa hebben aangeboden. Uiteindelijk heeft de RIAA de aanklacht tegen de oma laten vallen, omdat bleek dat Kazaa helemaal niet op haar Apple Macintosh kan draaien.