FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 juni 2001

Rustige tweede dag op pinkpop

De tweede dag van het popfestival Pinkpop in Landgraaf is rustig verlopen. De politie hoefde eerste pinksterdag nauwelijks op te treden en was tevreden over de gang van zaken op het festivalterrein.

De 35.000 popliefhebbers genoten ondanks het frisse weer van optredens van onder meer St Germain, Outkast en K's Choice. In de 3FM-tent had de Franse loungeformatie St Germain veel succes bij het publiek. Voor een band die alleen instrumentale nummers speelt, was de enthousiaste respons opvallend. Even later werd bij het Noordpodium de voorzichtig doorkomende zon met gejuich begroet.

K's Choice-zangeres Sarah Bettens zong en speelde tijdens het afsluitende concert op het Noordpodium met een kruk omdat ze een blessure had opgelopen tijdens een concert in Duitsland.

Organisator Jan Smeets waarschuwde na afloop van het concert van St Germain nog wel voor zakkenrollers die met name op de campings actief zijn. ,,Het lijkt wel of er een bende act! ief is'', schreeuwde Smeets. Uit de politierapporten blijkt dat niet. Er kwamen pas 18 aangiftes binnen, zegt een woordvoerder van de politie.

Pinkstermaandag is traditioneel de belangrijkste dag van Pinkpop. Dan staan onder meer Anouk, Offspring, Postmen en Limp Bizkit, de favoriete metalband van de aanwezige minister Vermeend (Sociale Zaken), op het podium. De reeks optredens wordt om 10.30 uur geopend door Semisonic. De Britse formatie Radiohead sluit het festival rond 22.30 uur af.

Claus weer thuis

Prins Claus is sinds zondag weer thuis op paleis Huis ten Bosch. Hij is een week opgenomen geweest in het algemene ziekenhuis van Barmbek bij Hamburg waar zijn linkernier werd verwijderd.

De operatie en het herstel verliepen voorspoedig. Volgens de rijksvoorlichtingsdienst zijn de behandelende artsen zeer tevreden over de snelle wijze waarop de 74-jarige prins herstelde. Direct na de operatie maandag 28 mei spraken de medici al de verwachting uit dat Claus na circa een week weer naar huis kon.

De verwijderde linkernier werkte al enige tijd slecht en de prins had in toenemende mate last van de twee drains die wegens afvoerproblemen in het orgaan waren geplaatst. De uroloog-chirurg Tauber voerde de operatie uit. Hij heeft Claus ook in 1998 behandeld wegens prostaatkanker.

Koningin Beatrix kan maar kort bij haar man zijn. Dinsdag vertrekt zij naar Rusland voor een staatsbezoek. Zijn slechte gezondheid maakt het Claus onmogelijk om mee te gaan. Daarom begeleidt prins Willem-Alexander de koningin.

Israëlisch leger begint offensief

Het Israëlisch leger is een offensief begonnen tegen de radicale Palestijnse organisaties Islamitische Jihad en Hamas. Het offensief richt zich ook op de Palestijnse Autoriteit.

Op de Israëlische publieke radio - die het offensief zondag bekend maakte - was te horen dat de acties effectief moeten zijn en dus niet op lege gebouwen zijn gericht. Het offensief is een gevolg van de zelfmoordaanslag van vrijdag in Tel Aviv, die twintig mensen het leven kostte. Minister Ben Eliezer van Defensie waarschuwde zondag de Palestijnse president Yasser Arafat dat "Israël de vinger aan de trekker heeft om de veiligheid van de burgers van Israël te verzekeren", aldus de bewindsman.

"Yasser Arafat, jij zult met geweld en terrorisme niets bereiken. Je zult de overgave van Israël niet bereiken en wij raden je aan naar de onderhandelingstafel terug te keren", aldus Ben Eliezer.

De radicale islamitische beweging Hamas heeft inmiddels de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag van vrijdag in Tel Aviv opgeëist. Dat maakte het televisiestation van de pro-Iraanse Hezbollah in Libanon zondag bekend. Het station ontving een telefoontje van de militaire tak van Hamas. Het station gaf geen details.

PlayStation 2 tot PC omgetoverd

Migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Tsjechische firma Blokman Trading hoopt in oktober een Linux-versie voor de eerste PlayStation op de markt te brengen. Daarop aansluitend verschijnen hardware-kits met geheugenuitbreidingen en poorten. Iets later brengt het softwarebedrijf een ontwikkelomgeving en een officepakket uit. De firma hoopt zo de console om te toveren tot een ultragoedkoop alternatief voor de pc. Later volgt een versie voor de PlayStation 2, in navolging van de Linux-software die Sony in mei in een beperkte oplage heeft uitgebracht.

Eind april besloot Sony onder publieke druk Linux uit te brengen voor de PlayStation 2. Het softwarepakket met een prijskaartje van 225 EUR werd slechts in een oplage van duizend stuks in Japan uitgebracht. Samen met de Linux-distrubutie bevatte het pakket een harde schijf van 40 GB, een Ethernetkaart, VGA-adapter en USB-aansluitingen.

200 dode puppies gevonden in VS

Meer dan 200 dode honden zijn gevonden in een schuur in de Verenigde Staten. De honden waren tussen de zes weken en acht maanden oud.

Een familie die een huis nabij de schuur had gehuurd werden gezocht, omdat ze misschien opheldering konden geven over de 200 hondenlijken, nadat een man (die door een makelaar was ingehuurd om de schuur op te ruimen in verband met de verkoop van het pand) melding maakte van de ontdekking. De man vond zakken gevuld met dode puppies in de ruimte van 12 bij 10 meter.

De eigenaar van het huis werd ingelicht over zowel deze zaak, alsmede dat zijn huis totaal verwaarloosd achter is gelaten door de huurders. Hij wist niet dat de huurders dieren hadden.

Wereld-djembé-record in Rotterdam

Het Rotterdamse Afrikaanderplein was zondagmiddag de plek waar een ritmisch wereldrecord werd gevestigd. Precies 580 mensen speelden vijf minuten lang tegelijk op hun djembé, een West-Afrikaanse trommel. Het record zal dan ook worden opgenomen in het Guinness Book of Records.

De wereldrecordpoging, welke nog nooit eerder was gedaan, maakte deel uit van het nieuwe festival Bang the Drums, een onderdeel van de campagne Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. Het festival koos speciaal voor het Afrikaanderplein, waarmee Rotterdam-Zuid een aansprekend onderdeel van 2001 kreeg. Vantevoren kregen wijkbewoners al de gelegenheid ook mee te doen aan de recordpoging. In de afgelopen weken hebben ongeveer honderd mensen geleerd de djembé te bespelen, met als doel mee te doen aan de poging.

De deelnemers speelden een half uur, waarvan vijf minuten voor het wereldrecord, onder regie van een van Nederlands bekendste djembé-spelers Ponda O'Bryan. Deze man had ook het stuk gecomponeerd wat gespeeld werd. Het startsein werd gegeven door standup-comedian Jörgen Raymann, die een rap improviseerde over het ritme van de stad.

De deelnemers kwamen uit heel Nederland, en zelfs een aantal uit België. De jongste was 7, de oudste 75. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 20.000 djembé-spelers. De belangstelling was vantevoren dan ook groot. Ongeveer 650 mensen hadden zich aangemeld, maar door de dreigende regen vielen er toch nog wat spelers af.

Ruim 4000 mensen waren naar het Afrikaanderplein gekomen voor het festival, dat behalve de recordpoging optredens van aansprekende djembé-groepen en workshops van bekende spelers had.

Eindexamens 2001


Zoals je waarschijnlijk al wel hebt gemerkt, heeft de crash van afgelopen week er ook toe geleid dat de door de FOK!kers ingezonden examenverslagen van de frontpage verdwenen zijn. Omdat een groot deel van die verslagen echter apart gebackuped was, zijn ze niet compleet verloren gegaan, en kunnen we ze vrolijk terugplaatsen.

Dat terugplaatsen doen we in deze review. Het is een verzameling van alle examenverslagen, chronologisch gerangschikt.

Bij deze namens FOK! veel dank aan de inzenders voor deze verslagen.

Claudia Schiffer als Eva in de Bijbel

Het Duitse fotomodel Claudia Schiffer zal gaan poseren in een nieuwe in hoogglans uitgevoerde bijbel.

De Amerikaanse modepersdienst 'Fashion Wire Daily' meldde vrijdag dat Schiffer als Eva gezelschap krijgt van haar Zweedse collega Markus Schenkenberg in de rol van Adam.
Vier Zweedse ondernemers willen de glossy bijbel dit jaar nog op de markt brengen. "Vergeet de oude bijbeltekeningen", aldus een van de initiatiefnemers. "In plaats van Adam en Eva in het paradijs te tonen, kan een jong paar al kussend door de straten van New York slenteren", zegt Gustaf-Wilhelm Hellstedt.

De meeste modellen zullen hun kleren aanhouden maar er zal natuurlijk ook huid te zien zijn. De bijbel is ten slotte 'een zeer zinneprikkelend boek'.

Engeland: aparte schoolklassen bepleit

Britse onderzoekers bepleiten dat in de laagste klassen van de basisschool gemengde groepen van jongens en meisjes worden opgeheven. Zij denken dat de jongens tekortkomen doordat veruit de meeste kleuters een vrouw als leraar hebben.

Omdat meisjes op zeer jonge leeftijd verbaal aanzienlijk begaafder zijn dan jongens, krijgen zij volgens kinderpsycholoog dr. Leonard Sax, een van de onderzoekers, een voorkeursbehandeling van hun lerares, wat vele jongetjes het gevoel geeft dat zij dom en minderwaardig zijn. Hij meent dat de kleuters meer tijd moeten krijgen voor non-verbale activiteiten als sport en spelletjes.

De onderzoekers volgden kleuters in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en een aantal andere westerse landen. "Jongetjes hebben op jonge leeftijd meer dan meisjes het gevoel dat zij niet geschikt voor de school zijn. Daardoor gaan zij in het begin van de leerplichtige leeftijd met een armzalig zelfvertrouwen naar school. Die wordt daardoor een last die zij moeten verdragen in plaats van een uitdaging waarvan je kunt genieten", meent Sax.

De onderzoekers stellen ook voor dat de leerplichtige leeftijd voor jongens een jaar hoger komt te liggen dan die van meisjes.

Ronnie Biggs in ziekenhuis opgenomen

De legendarische Britse treinrover Ronnie Biggs is zaterdag opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Volgens zijn familie zal hij enkele medische onderzoeken ondergaan.
Een woordvoerster van het ziekenhuis zei dat de toestand van Biggs stabiel is. Britse media meldden dat de 71-jarige Biggs voor de vierde keer is getroffen door een beroerte en op de intensive care ligt. De woordvoerster kon dat niet bevestigen.

Biggs werd wereldberoemd door de spectaculaire beroving van een posttrein in 1963. Hierbij werden miljoenen buitgemaakt. Biggs werd later opgepakt en veroordeeld tot dertig jaar cel. Na vijftien maanden wist hij te ontsnappen en vluchtte hij naar het buitenland.

Vorige maand keerde Biggs terug naar Groot-Brittannië, na een verblijf van meer dan dertig jaar in Brazilië. Bij aankomst werd hij direct opgepakt en overgebracht naar de gevangenis. Hij kreeg te horen dat hij de rest van zijn straf zal moeten uitzitten. Biggs' advocaten zijn daartegen in beroep gegaan.

Regent Nepal : Schietpartij was ongeluk

De regent van Nepal heeft gezegd dat het bloedbad vrijdag bij de koninklijke familie is veroorzaakt doordat een automatisch wapen per ongeluk afging.

De regent, prins Gyanendra, verklaarde zondag dat verscheidene leden van de familie gewond raakten en in het ziekenhuis zijn overleden. Artsen konden hen niet meer redden, aldus een verklaring. Het is het eerste officiële commentaar in Nepal over de toedracht van het drama.

De schietpartij kostte onder anderen de koning Birendra en koningin Aishwarya van Nepal het leven. Zaterdag verklaarde minister van Binnenlandse Zaken dat kroonprins Dipendra zijn familieleden had neergeschoten na een ruzie. Daarna zou hij het wapen op zichzelf hebben gericht. Er deden geruchten de ronde dat er binnen de koninklijke familie onenigheid bestond over de bruid van de troonopvolger.

Dipendra ligt nu in coma. Zaterdag werd hij tot koning benoemd, zoals de grondwet voorschrijft. Zijn oom neemt zijn taken nu waar. Het eerste officiële optreden van de regent was het leiden van de uitvaart van zijn familieleden. Als Dipendra overlijdt, wordt Gyanendra koning.

De premier van Nepal, Girija Prasad Koirala, heeft het volk opgeroepen kalm te blijven na de dramatische gebeurtenissen van vrijdag. Hij vroeg de Nepalezen te bidden tijdens de vijf dagen van nationale rouw die zijn afgekondigd.

Pleidooi verlenging abortustermijn

Geneesheer-directeur F. Willems van de Stimezo-abortuskliniek in Den Haag pleit voor een verlenging van de abortustermijn. Nu is volgens de wet abortus toegestaan tot en met de 24e week van de zwangerschap.

Willems wil deze termijn verlengen tot de 27e week, of zelfs nog iets langer, zo vertelde hij afgelopen zaterdag in de actualiteitenrubriek Nova.

De abortusarts vindt dat de zwangerschap later kan worden afgebroken omdat in het Leids Universitair Medisch Centrum de neonatologen de termijn waarop een foetus levensvatbaar wordt geacht opgetrokken hebben van 24 naar 25 weken. "Dan kan die voor abortus dus ook omhoog," aldus Willems.
De grens voor het afbreken van de zwangerschap zou ver volgens ook nog wat later kunnen worden gelegd, omdat een foetus "pas menselijk wordt als die kan denken". "Dat is bij 30 tot 32 weken."

Willems beaamde dat het in deze gevallen wel om extreem late abortussen gaat. Volgens hem zijn daarbij vooral jonge allochtone vrouwen betrokken en vrouwen die een huisarts hebben die tegen abortus is.

Jaarlijks wordt bij 23.000 vrouwen in Nederland de zwangerschap vroegtijdig afgebroken.

Shell begint ook onbemande pompen

Na het bedrijf Tango gaat ook Shell onbemande benzinepompen openen. De nieuwkomer Tango dook vorig jaar met een prijs die 15 cent lager lag dan die van de concurrenten de markt op. Het eerste station van Shell moet deze zomer nog in Rotterdam geopent worden.

Volgens de bestuurder van FNV Bondgenoten,Tineke Moleman, heeft de ondernemingsraad van het bedrijf reeds een protocol samengestelt met de directie wat betreft relingen voor het overplaatsen van personeel
"TEM Nederland, de maatschappij die meer dan 160 Shell-pompen exploiteert, zegt dat een aantal stations onbemand verder gaat. TEM heeft toegezegd dat niemand wordt ontslagen, want de mensen zijn keihard nodig op andere plaatsen."

Hoeveel onbemande tankstations er zullen komen door bestaande stations om te bouwen, is onduidelijk. TEM onthoudt zich van enig commentaar en verwijst naar de persdienst van Shell.
De oliemaatschappij zegt echter niet meer dan: "Wij doen nooit mededelingen over commerciële activiteiten. Ik weet dat onze concurrenten die dolgraag in de krant zouden willen lezen. Als wij iets te melden hebben, hoort u dat".

Een van de bepalingen in het protocol is dat pompmedewerkers een nieuwe functie aangeboden moeten krijgen die binnen een straal van tien kilometer ligt
Moleman, "Iemand in Rotterdam hoeft dus niet een job in Den Haag te accepteren".

Het besluit van Shell om met onbemande benzinestations te komen, is niet bepaald een verrassing.
Hoewel de marktleider altijd zweert bij het motto `meer service voor de klant' (pompshops) en spaarsystemen, melde president-directeur Henk Dijkgraaf van Shell-Nederland vorig jaar nog in dat Shell "wellicht onbemande pompen zou moeten introduceren". Dat zou het antwoord worden op de nieuwkomer tango op de markt. De komst van deze keten - die benzine verkoopt voor een prijs die beduidend lager ligt dan bij de concurrenten - leidde in onder meer Nijmegen, Goes, Breda en Maarsbergen tot een prijsoorlog bij de benzinestations.

Shell heeft als groot voordeel al het zogenoemde Easypay-systeem. In elke Easypay-sleutelhanger of -horloge zit een chip ingebouwd met alle relevante gegevens van de Shell-klant. De pomp herkent de klant en het verschuldigde bedrag wordt automatisch van zijn rekening afschrijven: "Dat past al uitstekend in het concept van een onbemand station", vertelde Dijkgraaf destijds.

Sex.com looft $ 50.000 beloning uit

De huidige eigenaar van de domeinnaam Sex.com, Gary Kremen, heeft een beloning van 50.000 USD (58.997 EUR) uitgeloofd voor degene die de veroordeelde domeinnaamdief Stephen Cohen weet te vinden. Cohen is de eigenaar van Sex.com nog 65 miljoen USD schuldig.

De populairste domeinnaam op het web blijft voor opschudding zorgen. In 1994 registreerde Kremen de domeinnaam. Het web moest toen nog goed en wel op gang komen en Kremen deed in eerste instantie niets met het domein. Het bedrijf dat de registratie beheerde ontving een brief dat Kremen de domeinnaam niet langer wilde. Cohen wist de naam te bemachtigen en verdiende veel geld aan de site. Hij zou de brief zelf hebben geschreven.

In november verloor Cohen een rechtszaak en moest hij de domeinnaam afstaan aan Kremen. Ook werd hij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 65 miljoen USD (76,7 miljoen EUR) aan de rechtmatige eigenaar voor gemiste inkomsten. Cohen moest in maart tijdens een verhoor langskomen, maar is nooit verschenen. De rechter vaardigde daarop een arrestatiebevel uit tegen hem.

Volgens de advocaten van Cohen wordt hij vastgehouden door de politie in Mexico, maar de rechter gelooft deze verklaring niet. In de hoop het geld wat hem toekomt te bemachtigen, heeft Kremer de beloning op de site bekend gemaakt. Informatie die leidt tot de arrestatie van Cohen kan de tipgever 50.000 USD opleveren. Als meerdere tips bruikbaar blijken, dan wordt het geld verdeeld. Tot nu toe heeft Kremer nog niet echt veel serieuze reacties gehad, behalve van een premiejager die hem adviseerde de beloning te verhogen.

Vrouw dankzij inbrekers flink rijker

Een oudere Britse dame schrok hevig toen ze zag dat er was ingebroken in haar buitenhuisje.

Vreemd was wel dat de dieven niet alleen spullen hadden meegenomen. Ze hadden ook iets voor haar in het huis achtergelaten. Op een van de kastjes vond de vrouw een hele oude beker. Ze wist niet goed wat ze ermee moest. Voor alle zekerheid liet ze de mok bekijken door een antiquair. Dat was erg slim van de Britse, want het bleek te gaan om een hele zeldzame Japanse kop van 400 jaar oud. De vrouw verkocht de beker en verdiende hiermee ruim 60.000 gulden.

16 maanden voor verkrachten 13 jarige

Het Amsterdamse gerechtshof heeft vrijdag de 33-jarige G.K. uit Purmerend wegens verkrachting en ontucht veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Dat is overeenkomstig de eis en het eerdere vonnis van de Haarlemse rechtbank.

K. pleegde van april 1999 tot en met juli 2000 seksueel misbruik met de nu dertienjarige dochter van zijn vriendin. Naast de gevangenisstraf bepaalde het hof dat K. als hij eind juni vrijkomt, naar de forensisch psychiatrische kliniek De Waegh in Utrecht moet. Die is gespecialiseerd in behandeling van zedendelinquenten.

De Purmerender zat overspannen thuis en reageerde zijn boosheid af op moeder en dochter, die hij geregeld in elkaar sloeg. Ook pleegde K. in juli vorig jaar ontucht met het slachtoffer, terwijl de moeder moest toekijken.

De moeder verklaarde ter zitting dat zij van plan is heel rustig het contact met K. weer op te bouwen, iets waar haar dochter het volgens haar mee eens is. Het hof vond echter dat als De Waegh het nodig acht dat het contact tussen K. en slachtoffer wordt verbroken, hij hier ook gehoor aan moet geven.

Vermiste man opgedregd

Het lichaam van de 41-jarige Urker die sinds woensdagavond op het Ketelmeer vermist werd, is zaterdagmiddag gevonden. Het stoffelijk overschot werd aangetroffen op honderd meter van de plaats waar woensdagavond zijn lege speedboot rondjes draaide.

Na de vondst van het bootje werd meteen een zoekactie op touw gezet, waaraan waterpolitie, kustwacht en de reddingsmaatschappij uit Urk deelnamen. Ook een helicopter werd ingezet. Alleen de jas van de vermiste man werd toen gevonden.

De zoektocht werd de volgende dagen voortgezet en ook boten van de Urker vissersvloot kwamen een handje helpen. Zaterdagochtend werd nog met honden en duikers van de brandweer gezocht, maar die werden uit het water gehaald toen steeds meer Urker vissersboten gingen meedoen aan de zoektocht. Uiteindelijk haalde een van de dertig schepen het lichaam van de Urker met een dreg uit het water.

Man doodt vriendin met grindtegel

Karagoz en Migi hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 40-jarige Tilburger heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de ernstige mishandeling met de dood tot gevolg van zijn zes jaar jongere vriendin in haar woning aan de Trompstraat in Tilburg-Zuid. De man ging donderdagochtend door het lint toen hij ontdekte dat ze een nieuwe vriend had.

De rechter-commissaris in Breda heeft gisteren voorlopige hechtenis gelast van de verdachte. De officier zal binnenkort bekijken of hij wordt vervolgd voor doodslag óf moord.

De vrouw werd met een grindtegel ernstig verwond aan hoofd en borst. Ze werd gisteren in zorgwekkende toestand opgenomen in het ziekenhuis, alwaar zij later overleed.

Graven vernield in 's Heerenhoek

Onbekenden hebben op een begraafplaats in 's Heerenhoek (gemeente Borsele) minstens honderd graven beschadigd. De vernielingen variëren van kapotte bloemvaasjes tot compleet afgebroken grafstenen.

Veel foto's, ornamenten, Christusbeeldjes en kruisen van graven op de begraafplaats aan de Deken Holtkampstraat zijn vernield. Dat gebeurde volgens de politie tussen vrijdagavond en zaterdagochtend.

Oranje door oog van de naald

Het Nederlandse Elftal is eerder op de avond ontsnapt aan een nederlaag tegen Estland, wat uitschakeling voor het wereldkampioenschap voetbal in Japan 2002 zou kunnen betekenen. Door de 4-2 overwinning is er echter nog hoop op een zgn. playoff-wedstrijd, waardoor Oranje zich alsnog kan kwalificeren voor het eindtoernooi.

Na een rommelige wedstrijd, deels te wijten aan de barre omstandigheden (stadion pas half afgebouwd, slecht veld) kwam Nederland pas in de slotfase aan de overwinning. Estland zorgde zo'n 20 minuten voor tijd voor een sensatie door Oranje op 1-0 achterstand te brengen. Nadat al snel door een van richting veranderd schot van Frank de Boer Nederland weer op gelijke hoogte zette, scoorden de Esten wederom. Vanwege het gebrek aan motivatie leek de taak om met 3 punten naar huis te gaan welhaast onmogelijk voor Nederland.

Door de inbreng van vers bloed (o.a. van Hooydonck en van Nistelrooij) wist Nederland in de allerlaatste minuten van de wedstrijd de 2-1 achterstand toch nog om te buigen in een 2-4 overwinning. Het miljoenenteam kwam er dus genadig af tegen de mindere helden van Estland.

Oranje moet de komende kwalificatiewedstrijden winnen, wil het aanspraak kunnen maken op de playoffwedstrijd. Vooral de wedstrijd tegen Ierland in september is van groot belang.

Orbital zegt af voor Pinkpop

De Britse dance-formatie Orbital heeft zich zaterdag afgemeld bij de organisatie van het driedaagse popfestival Pinkpop in Landgraaf. Dat heeft directeur Jan Smeets van Pinkpop bekendgemaakt. Het afzeggen van Orbital is een gevolg van familieomstandigheden.

De Nederlandse popgroep Johan is aangetrokken om het programma weer compleet te maken. Het kwartet uit Hoorn opent rond 13.00 uur de tweede festivaldag met een concert in de 3FM tent. Johan geniet bij het grote publiek nog niet al te veel bekendheid, maar kreeg onlangs wel zeer lovende kritieken voor zijn laatste cd, Pergola.

Op de tweede dag staan zondag ook bands als Outkast, Green Lizard, Zita Swoon, Ellen ten Damme en Papa Roach op het podium. De Franse lounge-act St Germain geeft na de afzegging van Orbital het afsluitende optreden in de 3FM tent en de Belgische publieksfavoriet K's Choice sluit de avond rond 22.30 uur af op het Noordpodium.

Test hypersonische vliegtuig mislukt

De test met het hypersonische vliegtuig X-43A, dat tot zeven maal de geluidsnelheid zou moeten halen, is volledig mislukt. Het vluchtleidingscentrum zou de controle hebben verloren over de pegasus-raket die het vliegtuig had moeten aanjagen.

De vluchtleiders moesten het vliegtuig vernietigen slechts enkele minuten voordat de 'scram-jet' in werking zou treden. Het is de bedoeling dat het toestel de lucht voor zijn motor opsnuift uit de atmosfeer. De 'scramjet'-motor van de X-43A verbrandt waterstof met behulp van de opgesnoven lucht om zo een snelheid van Mach-7 te halen.

Het zo laten verbranden van waterstof wordt ook gebruikt voor het lanceren van ruimteveren, maar die hebben daarvoor dan een tank met vloeibare zuurstof nodig. Als een toestel zelf 'lucht haalt', gaat het laadvermogen omhoog en kunnen herbruikbare lanceermiddelen fors goedkoper worden dan ruimteveren.

De eerste die sneller vloog dan het geluid, dus boven Mach-1, was de Amerikaan Chuck Yeager in 1946 met zijn Bell X 1. De voorloper van de X-43A, de X15 vliegt al sinds 1959, ook vanonder een B-52, en heeft het record voor een vliegtuig met piloot: Mach 6,7, 7300 kilometer per uur. Ter vergelijking: het Brits/Franse supersonische verkeersvliegtuig Concorde haalde in 1969 niet meer dan 2300 km/u.

De snelheid van het geluid bedraagt op de grond 1230 km/u, op een hoogte van 11.000 meter 1065 km/u.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.