Shell begint ook onbemande pompen

Na het bedrijf Tango gaat ook Shell onbemande benzinepompen openen. De nieuwkomer Tango dook vorig jaar met een prijs die 15 cent lager lag dan die van de concurrenten de markt op. Het eerste station van Shell moet deze zomer nog in Rotterdam geopent worden.

Volgens de bestuurder van FNV Bondgenoten,Tineke Moleman, heeft de ondernemingsraad van het bedrijf reeds een protocol samengestelt met de directie wat betreft relingen voor het overplaatsen van personeel
"TEM Nederland, de maatschappij die meer dan 160 Shell-pompen exploiteert, zegt dat een aantal stations onbemand verder gaat. TEM heeft toegezegd dat niemand wordt ontslagen, want de mensen zijn keihard nodig op andere plaatsen."

Hoeveel onbemande tankstations er zullen komen door bestaande stations om te bouwen, is onduidelijk. TEM onthoudt zich van enig commentaar en verwijst naar de persdienst van Shell.
De oliemaatschappij zegt echter niet meer dan: "Wij doen nooit mededelingen over commerciële activiteiten. Ik weet dat onze concurrenten die dolgraag in de krant zouden willen lezen. Als wij iets te melden hebben, hoort u dat".

Een van de bepalingen in het protocol is dat pompmedewerkers een nieuwe functie aangeboden moeten krijgen die binnen een straal van tien kilometer ligt
Moleman, "Iemand in Rotterdam hoeft dus niet een job in Den Haag te accepteren".

Het besluit van Shell om met onbemande benzinestations te komen, is niet bepaald een verrassing.
Hoewel de marktleider altijd zweert bij het motto `meer service voor de klant' (pompshops) en spaarsystemen, melde president-directeur Henk Dijkgraaf van Shell-Nederland vorig jaar nog in dat Shell "wellicht onbemande pompen zou moeten introduceren". Dat zou het antwoord worden op de nieuwkomer tango op de markt. De komst van deze keten - die benzine verkoopt voor een prijs die beduidend lager ligt dan bij de concurrenten - leidde in onder meer Nijmegen, Goes, Breda en Maarsbergen tot een prijsoorlog bij de benzinestations.

Shell heeft als groot voordeel al het zogenoemde Easypay-systeem. In elke Easypay-sleutelhanger of -horloge zit een chip ingebouwd met alle relevante gegevens van de Shell-klant. De pomp herkent de klant en het verschuldigde bedrag wordt automatisch van zijn rekening afschrijven: "Dat past al uitstekend in het concept van een onbemand station", vertelde Dijkgraaf destijds.