Pleidooi verlenging abortustermijn

Geneesheer-directeur F. Willems van de Stimezo-abortuskliniek in Den Haag pleit voor een verlenging van de abortustermijn. Nu is volgens de wet abortus toegestaan tot en met de 24e week van de zwangerschap.

Willems wil deze termijn verlengen tot de 27e week, of zelfs nog iets langer, zo vertelde hij afgelopen zaterdag in de actualiteitenrubriek Nova.

De abortusarts vindt dat de zwangerschap later kan worden afgebroken omdat in het Leids Universitair Medisch Centrum de neonatologen de termijn waarop een foetus levensvatbaar wordt geacht opgetrokken hebben van 24 naar 25 weken. "Dan kan die voor abortus dus ook omhoog," aldus Willems.
De grens voor het afbreken van de zwangerschap zou ver volgens ook nog wat later kunnen worden gelegd, omdat een foetus "pas menselijk wordt als die kan denken". "Dat is bij 30 tot 32 weken."

Willems beaamde dat het in deze gevallen wel om extreem late abortussen gaat. Volgens hem zijn daarbij vooral jonge allochtone vrouwen betrokken en vrouwen die een huisarts hebben die tegen abortus is.

Jaarlijks wordt bij 23.000 vrouwen in Nederland de zwangerschap vroegtijdig afgebroken.