Engeland: aparte schoolklassen bepleit

Britse onderzoekers bepleiten dat in de laagste klassen van de basisschool gemengde groepen van jongens en meisjes worden opgeheven. Zij denken dat de jongens tekortkomen doordat veruit de meeste kleuters een vrouw als leraar hebben.

Omdat meisjes op zeer jonge leeftijd verbaal aanzienlijk begaafder zijn dan jongens, krijgen zij volgens kinderpsycholoog dr. Leonard Sax, een van de onderzoekers, een voorkeursbehandeling van hun lerares, wat vele jongetjes het gevoel geeft dat zij dom en minderwaardig zijn. Hij meent dat de kleuters meer tijd moeten krijgen voor non-verbale activiteiten als sport en spelletjes.

De onderzoekers volgden kleuters in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en een aantal andere westerse landen. "Jongetjes hebben op jonge leeftijd meer dan meisjes het gevoel dat zij niet geschikt voor de school zijn. Daardoor gaan zij in het begin van de leerplichtige leeftijd met een armzalig zelfvertrouwen naar school. Die wordt daardoor een last die zij moeten verdragen in plaats van een uitdaging waarvan je kunt genieten", meent Sax.

De onderzoekers stellen ook voor dat de leerplichtige leeftijd voor jongens een jaar hoger komt te liggen dan die van meisjes.