Wereld-djembé-record in Rotterdam

Het Rotterdamse Afrikaanderplein was zondagmiddag de plek waar een ritmisch wereldrecord werd gevestigd. Precies 580 mensen speelden vijf minuten lang tegelijk op hun djembé, een West-Afrikaanse trommel. Het record zal dan ook worden opgenomen in het Guinness Book of Records.

De wereldrecordpoging, welke nog nooit eerder was gedaan, maakte deel uit van het nieuwe festival Bang the Drums, een onderdeel van de campagne Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. Het festival koos speciaal voor het Afrikaanderplein, waarmee Rotterdam-Zuid een aansprekend onderdeel van 2001 kreeg. Vantevoren kregen wijkbewoners al de gelegenheid ook mee te doen aan de recordpoging. In de afgelopen weken hebben ongeveer honderd mensen geleerd de djembé te bespelen, met als doel mee te doen aan de poging.

De deelnemers speelden een half uur, waarvan vijf minuten voor het wereldrecord, onder regie van een van Nederlands bekendste djembé-spelers Ponda O'Bryan. Deze man had ook het stuk gecomponeerd wat gespeeld werd. Het startsein werd gegeven door standup-comedian Jörgen Raymann, die een rap improviseerde over het ritme van de stad.

De deelnemers kwamen uit heel Nederland, en zelfs een aantal uit België. De jongste was 7, de oudste 75. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 20.000 djembé-spelers. De belangstelling was vantevoren dan ook groot. Ongeveer 650 mensen hadden zich aangemeld, maar door de dreigende regen vielen er toch nog wat spelers af.

Ruim 4000 mensen waren naar het Afrikaanderplein gekomen voor het festival, dat behalve de recordpoging optredens van aansprekende djembé-groepen en workshops van bekende spelers had.