Israëlisch leger begint offensief

Het Israëlisch leger is een offensief begonnen tegen de radicale Palestijnse organisaties Islamitische Jihad en Hamas. Het offensief richt zich ook op de Palestijnse Autoriteit.

Op de Israëlische publieke radio - die het offensief zondag bekend maakte - was te horen dat de acties effectief moeten zijn en dus niet op lege gebouwen zijn gericht. Het offensief is een gevolg van de zelfmoordaanslag van vrijdag in Tel Aviv, die twintig mensen het leven kostte. Minister Ben Eliezer van Defensie waarschuwde zondag de Palestijnse president Yasser Arafat dat "Israël de vinger aan de trekker heeft om de veiligheid van de burgers van Israël te verzekeren", aldus de bewindsman.

"Yasser Arafat, jij zult met geweld en terrorisme niets bereiken. Je zult de overgave van Israël niet bereiken en wij raden je aan naar de onderhandelingstafel terug te keren", aldus Ben Eliezer.

De radicale islamitische beweging Hamas heeft inmiddels de verantwoordelijkheid voor de zelfmoordaanslag van vrijdag in Tel Aviv opgeëist. Dat maakte het televisiestation van de pro-Iraanse Hezbollah in Libanon zondag bekend. Het station ontving een telefoontje van de militaire tak van Hamas. Het station gaf geen details.