FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 juni 2001

Nepal: Kroonprins doodt zijn familie (update)

De bloedige twist in de koninklijke familie van Nepal heeft minstens negen personen het leven gekost. Tijdens een verhitte discussie over het huwelijk van kroonprins Dipendra (30), zou de troonopvolger met een vuurwapen zijn familieleden hebben vermoord. Hij heeft zichzelf vervolgens neergeschoten en is zwaargewond.

Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo, dat zich baseert op ingewijden in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Onder de slachtoffers zijn ook het staatshoofd van Nepal, Koning Birendra en zijn echtgenote, Koningin Aiswarya.

Na het bloedbad zouden nog maar drie leden van de koninklijke familie in leven zijn, aldus een bron uit kringen rond de premier van Nepal. Prins Gyanendra, de broer van de doodgeschoten koning, was buiten het paleis. Ook een zuster is niet dood. Na de schietpartij heeft Dipendra geprobeerd zichzelf om het leven te brengen. Hij is daarbij zwaargewond geraakt en ligt momenteel in coma in het militair hospitaal van Kathmandu.

Grondwettelijk gezien is Dipendra nog steeds de toekomstige koning van het land, aldus de Nepalese premier. Prins Gyanendra zou het regentschap waarnemen. Verschillende buitenlandse leiders, waaronder Kofi Annan, hebben de Nepalese bevolking opgeroepen kalm te blijven. in Kathmandu is momenteel alles rustig.

Wijdverbreide speculatie wil dat ruzie over Dipendra's keuze van een bruid aanleiding was voor de moordpartij in het koninklijk paleis. Volgens waarnemers was er echter ook een machtsstrijd in de koninklijke familie gaande. De kroonprins en zijn vader verschilden van mening over de toekomst van de koninklijke familie. Dipendra vond dat het koningshuis invloed terug moest krijgen.

Koning Birendra bestuurde Nepal sinds zijn troonsbestijging in 1972 als een absoluut vorst. In 1990, na protesten in het hele land, zag hij zich gedwongen politieke partijen toe te staan. Een groot deel van zijn macht ging naar het parlement en een gekozen regering.

Beatrix

Koningin Beatrix is geschokt door de "afschuwelijke gebeurtenissen" in het koninklijk paleis in Nepal, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst verklaard.

Dipendra bracht drie jaar geleden een bezoek aan kroonprins Willem-Alexander. Hij noemde de Nederlandse prins een "jolly good fellow. Als ik zie hoe hij met mensen omgaat..." Ze kenden elkaar van de Olympische Spelen in Atlanta.
Dipendra mocht niet trouwen met het meisje van zijn keus, dat wel uit de hoogste kaste kwam. Hij maakte op bezoek in Nederland al gewag van de kwestie.

Demonstratie voor drugs met technomuziek

Ruim 2000 jongeren uit heel het land zijn zaterdagmiddag in Amsterdam begonnen aan een demonstratie tegen de internationale oorlog tegen drugs. Ze doen dat dansend en blowend op oorverdovende techno- en trancemuziek.

De demonstranten zijn voor legalisering van verdovende middelen. Ze willen niet alleen ongestoord kunnen blowen, maar ze protesteren ook tegen de Amerikaanse antidrugspolitiek. De betogers zijn ook tegen de plannen van de Nederlandse regering om de Verenigde Staten toestemming te geven de vliegvelden op de Antillen te gebruiken in de zogeheten 'war on drugs' in Latijns-Amerika.

Verantwoord gebruik

De demonstranten roepen de Nederlandse politici op hun verantwoordelijkheid te nemen door toe te geven dat het gevoerde drugsbeleid niet werkt. Een groot gedeelte van de gedetineerden in de VS en ook in Nederland is volgens de betogers drugsgevangene. ,,Niet hardere repressie en een escalatie van de drugsoorlog, maar een hervormingsbeleid, gericht op een verantwoord gebruik en beperking van de schade' is nodig, aldus de organisatie.

Mobiele gebruikersruimte

In de optocht van tientallen auto's met harde muziek reed ook een oude dubbeldekkerbus mee als mobiele gebruikersruimte voor verslaafden. De organisatie wil hiermee aangeven dat het gemeentelijke drugsbeleid beter moet. De gemeente werkt al lange tijd aan plannen voor een mobiele gebruikersruimte, maar een beslissing is nog steeds niet genomen. Volgens de organisatie is de afstand tussen de aankoop en gebruik van drugs te lang. Hierdoor moeten gebruikers nog steeds op straat 'scoren', hetgeen tot overlast leidt.

De optocht trekt van het Centraal Station naar de Dam, waar ze de rest van de middag blijven. Ze worden onder meer toegesproken door de Rotterdamse dominee Hans Visser, Simon Vinkenoog en Femke Halsema, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks.
Vervolgens gaat de tocht naar de Westerdoksdijk bij het IJ, waar 's avonds een groots dansfeest wordt gehouden.

Auto met slapende jongen (11) gestolen

Dieven hebben in Breda een auto met een slapende jongen op de achterbank gestolen. De jongen van elf was vrijdagavond in de Mercedes 280 van zijn ouders gaan slapen toen hij zich in een restaurant in de Bredase binnenstad niet lekker voelde.

Hij werd wakker langs de A58 bij Bavel. De dieven hadden de knaap uit de auto geduwd, nadat ze hem hadden ontdekt, aldus de politie. Hij raakte niet gewond. Toen tot de jongen doordrong wat er was gebeurd, belde hij met zijn mobiele telefoon zijn ouders. Die hadden hun kind en de auto nog niet gemist. Een voorbijganger bracht de jongen terug naar zijn ouders in het restaurant.
De politie gaat ervan uit dat de jongen de auto niet afsloot toen hij een dutje wilde doen.

Hennepplantage in kelders graansilo

De politie heeft vrijdagmiddag in Groningen een behoorlijk grote hennepplantage met 2000 planten in de kelders van een voormalige graansilo aan de Helsinkistraat ontmanteld.

De ondergrondse plantage was moeilijk te vinden en in eerste instantie alleen via een luik in een zeecontainer bereikbaar. Een op het oog onschuldig lijkende meterkast voor de elektriciteit elders in het pand bleek na onderzoek ook nog toegang tot de kwekerij te bieden. Het complex is vooral in gebruik voor de opslag van hardhout in tal van soorten en maten en overbodig stalen kantoormeubilair.

Het is nog niet duidelijk wie de eigenaar van de graansilo is. Het pand is ooit gebouwd door het graanbedrijf Geertsema dat nu nog een klein gedeelte van het sterk vervallen complex en een romneyloods op het terrein huurt voor de kweek en handel in maïs.
De waarde van 2000 volgroeide hennepplanten is zo'n 200.000 gulden.

Purmerend

Ook in Purmerend moest de politie een kwekerij opruimen. De politie trof daar vrijdagmiddag aan het Impuls op bedrijventerrein De Baanstee een hennepplantage aan. Een 38-jarige Purmerender werd aangehouden.

De politie ontdekte de hennepkwekerij in het gloednieuwe bedrijfspand bij toeval. Op de meldkamer kwam een bericht binnen van waterlekkage in het bewuste pand. Onderzoek wees uit dat onder de roldeur van het pand water wegstroomde.
De sleutelhouder van de loods - waarvan de ramen geblindeerd waren - werd gewaarschuwd, maar de 38-jarige Purmerender weigerde de politie nadrukkelijk toegang tot het pand. Dat wekte zoveel argwaan, dat de politie een onderzoek instelde.
Daarbij werden zoveel aanwijzingen gevonden voor een hennepplantage, dat de politie een inval deed in het pand. In een afgescheiden ruimte werd vervolgens een kleine hennepplantage gevonden.
De politie heeft enkele vuilniszakken vol met hennepplantjes, die nog in een vroeg ontwikkelingsstadium verkeerden, in beslag genomen. De plantjes worden vernietigd.
De Purmerender werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hij is na verhoor op vrije voeten gesteld.

Werkstraf jongeren na zware mishandeling

De kinderrechter in Alkmaar heeft vrijdag drie jongeren veroordeeld wegens hun aandeel bij het toetakelen van een leeftijdsgenoot bij het jongerencentrum Base in Warmenhuizen in de nacht van 5 op 6 mei 2000.

De ruzie was in het jongerencentrum begonnen in de vorm van een woordenwisseling. Buiten werd het slachtoffer door een groepje opgewacht. De jongen kreeg een klap en sloeg op de vlucht. Hij werd echter achterhaald, tegen de grond gewerkt en vele malen geslagen en geschopt. Hij hield onder meer een verschoven ruggenwervel, een kaakfractuur, een afgebroken tand en een hersenschudding aan de gewelddadigheden over. ,,Het is een feit van algemene bekendheid dat één flinke trap iemand al fataal kan zijn'', merkte de rechter bij het uitspreken van het vonnis op.

Hoofddader

M. B. (17) uit Warmenhuizen wordt gezien als de hoofddader. Hij kreeg gisteren wegens het medeplegen van poging tot doodslag tweehonderd uur onbetaalde arbeid en acht maanden voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd.
E. M. (15) speelde een initiërende rol bij de ruzie: in het jongerencentrum had hij het latere slachtoffer gesard en uitgedaagd. Daarna had hij hem buiten met een groep staan opwachten om de jongen te schoppen en te slaan. Medeplegen van mishandeling en een winkeldiefstal komen M. op honderd uur dienstverlening en drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie te staan.
De Schagense M. E. (16) had een klap uitgedeeld. Toen de jongen al zwaargewond op de grond lag, had ze hem ook nog eens een trap gegeven. E. werd door een psycholoog vanwege haar gemakkelijke beïnvloedbaarheid als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd. De rechtbank acht in haar geval een leerstraf in de vorm van een cursus omgaan met agressie en drie maanden voorwaardelijke jeugdetentie een passende straf.

Belg walgt van Groot Nederland

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden;

Voorzitter Herman De Croo van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers (vergelijkbaar met de Tweede Kamer) moet er niet aan denken dat Vlaanderen met Nederland zou samengaan. Hij reageert hiermee op voorstellen van oud-CDA-senator Postma.

Postma is al jaren voorstander van de vorming van een soort Groot-Nederland. De Croo, een Vlaamse liberaal, voelt hier niets voor. ,,Dan verhuis ik nog liever naar Wallonië, want wij hebben niets gemeen'', zegt hij in een gesprek met de Belgische krant De Standaard. De Croo kan wel wat ,,afstandelijke bewondering'' opbrengen voor zijn noorderburen, maar blijkt beslist geen liefhebber van het Nederlandse volkskarakter. ,,Die valse nederigheid, die vermeende efficiëntie, die verbale 'truut' die je over je hoofd krijgt, dat mag je Vlaanderen niet aandoen. Ik heb niet veel zin in mentale kolonisatie. En dan nog die hypocrisie.''

De Kamervoorzitter wijst er fijntjes op dat België betere regels voor vuurwerkopslag blijkt te hebben dan Nederland en bovendien over ,,drie keer meer bedden in brandwondencentra'' beschikt. Dat Nederland moeilijk doet over de IJzeren Rijn ,,omdat er ochot wat vogels en mollen in de weg liggen'' zint hem ook al niet. De Croo zou er overigens niets tegen hebben als Nederland Zeeuws-Vlaanderen en een stuk van Brabant en Limburg aan België zou afstaan. ,,Maastricht, dat is toch een Vlaamse stad.''

Postma vindt de uitspraken van De Croo vooral humoristisch en provocerend. ,,Hij doet alsof er geweldig grote verschillen zijn, maar op veel terreinen is er al vergaande toenadering tussen Nederland en Vlaanderen. De Croo verzet zich dus tegen een situatie die feitelijk al bestaat.''

Kort middagdutje beter dan lange nachtrust

Mensen die last hebben van vermoeidheid kunnen beter 's middags een kort dutje doen van tien minuten dan 's nachts twee uur langer slapen. Een langere nachtrust kan zelfs anti-productief werken, meldt de Britse krant The Times vrijdag.

Het onderzoek is uitgevoerd door Jim Horne van het slaaponderzoekinstituut in het Midden-Engelse Loughborough. Als mensen een week lang twee uur extra slapen, vermindert dit volgens Horne de productiviteit. Een paar uur langer slapen per nacht, ook al helpt het tegen vermoeidheid in de middag, zorgt er verder voor dat mensen moeilijker in slaap komen. Ook slapen mensen minder goed en worden ze vaker 's nachts wakker. De onderzoeker zegt verder dat televisiekijken, lezen of kletsen bijna net zo goed zijn als een goede nachtrust om vermoeide momenten tegen te gaan.

Duizenden popliefhebbers naar Pinkpop

Duizenden bezoekers van het popfestival Pinkpop in Landgraaf zijn vanmorgen begonnen met het opzetten van hun tenten op de vier festivalcampings.

De organisatie wilde de campings om 12 uur openen, maar vanwege de toestroom is besloten dat al om 09 uur te doen. Voor het driedaagse popfestival zijn 60.000 kaarten verkocht. 35.000 mensen zijn er alle drie de dagen. De Afgelopen nacht lagen al honderden jongeren nabij het Pinkpopterrein te slapen.

Het zwaartepunt ligt muzikaal op de maandag, met optredens van onder andere Radiohead, Manic Street Preachers, Anouk, Postmen en Limp Bizkit.

Van Nieuwenhoven: Eerste Kamer is overbodig

Voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven van de Tweede Kamer vindt de Eerste Kamer absoluut overbodig. 'Ik heb het idee dat men zich daar te vaak gemankeerde Tweede-Kamerleden voelt', aldus Van Nieuwenhoven. Ze heeft de indruk dat de senatoren vooral praten over amendementen die de Tweede Kamer heeft ingebracht en niet zozeer over hun grondwettelijke taak: het beoordelen van de juridische hooudbaarheid van wetsvoorstellen. 'Ze sleutelen aan de politieke compromissen die wij hebben gesloten. Ik zie de meerwaarde van de Eerste Kamer niet'.

Chinese boer mag weer naar stad trekken

De verplichting dat Chinese boeren hun dorp niet uit mogen, zal geleidelijk worden afgeschaft. Honderden miljoenen boeren, voor wie op het platteland geen werk is, zullen daardoor legaal kunnen verhuizen naar bestaande of nog te bouwen steden.

Naar schatting wonen 900 miljoen van de minstens 1,3 miljard Chinezen op het platteland. De exacte omvang van de bevolking is onbekend, mede doordat bij de volkstelling van vorig jaar veel plattelanders die illegaal in de steden wonen, zich voor de tellers verborgen hebben gehouden.

Bij gebrek aan werk zijn naar schatting 140 miljoen plattelanders naar de steden getrokken. Daar vinden ze banen waarvoor de stadsbewoners hun neus plegen op te halen: in de bouw of de stadsreiniging, als hulp in de huishouding of als prostituee.

Het systeem om de boeren op het land te houden, werd ingesteld in 1958. Het was vooral bedoeld om de controle van de communistische partij op de bevolking te verzekeren en de trek naar de steden te voorkomen, daar die anders onbestuurbaar zouden worden en niet meer te bevoorraden. Het gevolg was een sterk groeiende kloof tussen de relatief welvarende steden en het platteland. Het systeem is gebaseerd op de hukou, een soort binnenlands paspoort dat een legale Chinees bij zijn geboorte krijgt. Zonder dit document kunnen Chinezen niet naar school, kunnen ze niet trouwen, krijgen ze geen werk en geen uitkeringen en hebben ze geen recht op een huis of op medische hulp. Kortom, een Chinees zonder hukou kan niets en bestaat officieel niet.

Wellicht weer kauwgom in Singapore

Na een negen jaar durend verbod kunnen de burgers van Singapore binnenkort mogelijk weer kauwgum kauwen. Dat wil zeggen: alleen degenen die van het roken af willen. Want een eventuele versoepeling van het uit 1992 stammende verbod zal alleen voor nicotinekauwgum gelden, zei een woordvoerster van de gezondheidsautoriteiten in de stadstaat vrijdag.

De heroverweging volgt op een verzoek van het Amerikaanse bedrijf Pharmacia, dat nicotinekauwgum in de Singapore wil verkopen. Het import-, productie- en verkoopverbod op kauwgum werd afgekondigd omdat afgedankte stukken kauwgom moeilijk te verwijderen waren van de keurige straten van Singapore en tussen de deuren van de metro voor vertragingen zorgden.

Topsalarissen hard gestegen

De salarisverbetering voor de topmanagers in het Nederlandse bedrijfsleven is uitgekomen op 14 procent. Winsten uit opties zijn daar niet in meegenomen. Dit meldde de Volkskrant zaterdag aan de hand van de gegevens die de jaarverslagen hebben opgeleverd.

Uit het jaarlijks onderzoek van de krant komt naar voren dat bij de 25 bedrijven die het meest betalen het salaris ongeveer eenderde boven dat van 1999 lag. Gemiddeld kregen de bestuurders hier ruim meer dan f 2 miljoen. Koploper is het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Italiaanse modehuis Gucci. Een Nederlandse en een Italiaanse manager verdienden elk f 4,7 miljoen.

Het meest verdiende vorig jaar Don Shepard, de hoogste baas van verzekeraar Aegon in de Verenigde Staten. De Volkskrant becijferde zijn inkomen (plus winst uit opties) op f 22,2 miljoen. Shepard verzilverde vorig jaar een deel van zijn opties, wat hem een winst van f 15,6 miljoen opleverde.

200 gijzelaars op Filipijnen

Op het Filipijnse eiland Basilan zijn zaterdag nieuwe gevechten uitgebroken tussen moslimrebellen en regeringstroepen. De rebellen zochten hun toevlucht tot een kerk en een ziekenhuis en namen daar naar eigen zeggen nog eens tweehonderd mensen in gijzeling.

Bij de gevechten zouden aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen. Afgelopen zondag namen leden van de rebellenbeweging Abu Sayyaf op een ander eiland twintig mensen in gijzeling, onder wie drie Amerikanen. Ze namen hen mee naar Basilan, waar vrijdag ook was gevochten. Volgens de regering van de Filipijnen eisen de guerrillastrijders een losgeld, hoeveel is niet bekendgemaakt.

De nieuwe gevechten speelden zich af in de plaats Lamitan. Over het aantal slachtoffers bestaat onduidelijkheid. Een fotograaf van het persbureau Reuters zag op straat één lijk liggen. Andere bronnen melden dat verscheidene soldaten en rebellen om het leven zijn gekomen.

Een woordvoerder van Abu Sayyaf zei dat de rebellen de gijzelaars zullen doden als de militaire acties niet worden stopgezet. Hij verklaarde voor een plaatselijk radiostation dat de groepering de kerk en het belangrijkste ziekenhuis van Lamitan in handen heeft. Het Filipijnse leger heeft nog niet op de berichten gereageerd.

NASA test experimenteel vliegtuig

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA test zaterdag boven de Stille Oceaan een experimenteel vliegtuig dat zeven maal de geluidssnelheid haalt en intussen zelf de lucht voor zijn motor opsnuift uit de atmosfeer.

De 'scramjet'-motor van de X-43A verbrandt waterstof met behulp van de opgesnoven lucht. Het zo laten verbranden van waterstof wordt ook gebruikt voor het lanceren van ruimteveren, maar die hebben daarvoor dan een tank met vloeibare zuurstof nodig.

Als een toestel zelf 'lucht haalt', gaat het laadvermogen omhoog en kunnen herbruikbare lanceermiddelen fors goedkoper worden dan ruimteveren.

Een B-52-bommenwerper laat zaterdag, als de weersomstandigheden goed zijn, een X-43A los boven de Oceaan. Die wordt eerst aangejaagd door een Pegasus-raket, vliegt kort zelf met Mach-7 en stort na tien minuten in zee.

Kroonprins Nepal schiet familie dood

De kroonprins van Nepal heeft vrijdagavond een deel van zijn familie vermoord. In het koninklijk paleis in de hoofdstad Kathmandu schoot troonopvolger Dipendra (30) onder meer zijn ouders, koning Birendra en koningin Aishwarya, dood.

Uiteindelijk sloeg hij de hand aan zichzelf. De minister van Binnenlandse Zaken spreekt over een nationale ramp. De kroonprins kwam tot zijn daad tijdens een verhitte discussie over zijn huwelijk, meldt de landelijke krant Nepali Times. Koningin Aishwarya zou ontevreden zijn geweest over de beoogde bruid.

Volgens waarnemers was er echter ook een machtsstrijd in de koninklijke familie gaande. De kroonprins en zijn vader verschilden van mening over de toekomst van de koninklijke familie. Dipendra vond dat het koningshuis invloed terug moest krijgen.

Koning Birendra bestuurde Nepal sinds zijn troonsbestijging in 1972 als een absoluut vorst. In 1990, na protesten in het hele land, zag hij zich gedwongen politieke partijen toe te staan. Een groot deel van zijn macht ging naar het parlement en een gekozen regering.

Na het bloedbad zouden nog maar twee leden van de koninklijke familie in leven zijn, is vernomen uit kringen rond de premier van Nepal. Prins Gyanendra, de broer van de doodgeschoten koning Birendra, was buiten het paleis. Hij geldt nu als troonopvolger. Ook een zuster is niet dood.

Israël: Bloedige zelfmoordaanslag in Disco

Molletje had ons via de newssubmit het volgende te melden;

Bij het strand van Tel Aviv in Israel zijn bij een zelfmoordaanslag zeker 17 mensen omgekomen en zeventig anderen gewond geraakt.

De dader blies zich aan het eind van de avond op voor de ingang van een discotheek, tussen de vele jongeren die daar stonden. De terreurbeweging Hamas had "minstens tien" zelfmoordaanslagen aangekondigd. Tot nu toe heeft Hamas voor acht bommen de verantwoordelijkheid opgeeist.

De bomaanslag kwam enkele uren na de begrafenis van de Palestijnse voorman Faisal al-Husseini in Oost-Jeruzalem. De als gematigd bekend staande Husseini is in de Al-Aqsamoskee bijgezet.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #236 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1446
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
©FOK.nl e.a.