Regent Nepal : Schietpartij was ongeluk

De regent van Nepal heeft gezegd dat het bloedbad vrijdag bij de koninklijke familie is veroorzaakt doordat een automatisch wapen per ongeluk afging.

De regent, prins Gyanendra, verklaarde zondag dat verscheidene leden van de familie gewond raakten en in het ziekenhuis zijn overleden. Artsen konden hen niet meer redden, aldus een verklaring. Het is het eerste officiële commentaar in Nepal over de toedracht van het drama.

De schietpartij kostte onder anderen de koning Birendra en koningin Aishwarya van Nepal het leven. Zaterdag verklaarde minister van Binnenlandse Zaken dat kroonprins Dipendra zijn familieleden had neergeschoten na een ruzie. Daarna zou hij het wapen op zichzelf hebben gericht. Er deden geruchten de ronde dat er binnen de koninklijke familie onenigheid bestond over de bruid van de troonopvolger.

Dipendra ligt nu in coma. Zaterdag werd hij tot koning benoemd, zoals de grondwet voorschrijft. Zijn oom neemt zijn taken nu waar. Het eerste officiële optreden van de regent was het leiden van de uitvaart van zijn familieleden. Als Dipendra overlijdt, wordt Gyanendra koning.

De premier van Nepal, Girija Prasad Koirala, heeft het volk opgeroepen kalm te blijven na de dramatische gebeurtenissen van vrijdag. Hij vroeg de Nepalezen te bidden tijdens de vijf dagen van nationale rouw die zijn afgekondigd.