FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 januari 2001

Puff Daddy moet zijn mond houden

Rapster Puff Daddy mag van een Amerikaanse rechter niets meer zeggen over het beruchte schietincident waar hij bij betrokken was. Edelachtbare Solomon heeft iedereen die iets met de zaak te maken had een spreekverbod opgelegd.

De rechter kwam tot dit besluit naar aanleiding van de vele interviews die Puffy de afgelopen week gaf om zijn onschuld te bewijzen. Ook heeft Solomon Puff Daddy's rechtszaak een week opgeschort.
De media volgt de zaak van het beruchte schietincident op oudejaarsnacht 1999, op de voet.

Bij het schietincident in een nachtclub in Ney York raakten drie mensen gewond. Puff Daddy, voor de rechter bekend als Sean Combs, werd samen met twee andere rappers gearresteerd op verdenking van wapenbezit en poging tot omkoperij. Als Puff schuldig wordt bevonden, kan hij 15 jaar gaan zitten.

Hotel aan voet van Mount Everest

Een hotelkamer met uitzicht op de Mount Everest. Als het aan de Nieuw-Zeelandse alpinist Russel Brice ligt, wordt dat binnen afzienbare tijd werkelijkheid. Hij is van plan om aan de voet van de hoogste berg ter wereld, 8850 meter, een hotel neer te zetten.

Het onderkomen is niet alleen bestemd voor bergbeklimmers. Ook kunnen er toeristen terecht die van het natuurschoon willen genieten maar niet naar boven willen. Het hotel komt te staan aan de Tibetaanse kant van de berg, op grondgebied dat onder controle staat van China. Tal van autoriteiten moesten hun fiat geven voor de bouw van het hotel, dat 52 bedden zal tellen.

De bouw van het hotel kost ongeveer 7 miljoen gulden, geld dat Brice nog niet bij elkaar heeft. Zelf heeft hij al enkele tonnen in het project geïnvesteerd en hij vertrouwt erop dat geldschieters met de rest zullen komen, zodat de eerste spade in 2002 de grond ingaat.

Jaarlijks trekken 20.000 toeristen van Nepal naar de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, een tocht die onderweg bij helder weer prachtig uitzicht biedt op de Mount Everest. Veel bergbeklimmers zijn bang dat het hotel nog veel meer mensen zal trekken, terwijl ze de grote massa het liefst weg willen houden.

Maar er zijn ook andere geluiden te horen, onder anderen van Sir Chris Bonington die de berg in 1975 beklom. Hij noemt de bouw betreurenswaardig, maar onvermijdelijk. "Er is al een enorm afvalprobleem en dat moet worden opgelost", zo zegt hij in The Sunday Times. Veel mensen die de berg bestijgen laten onderweg hun rotzooi achter.

De aankomende eigenaar van het nog naamloze hotel, zal in elk geval proberen het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en afval zal in speciale tanks worden omgezet in energie. Het hotel richt zich op rugzaktoeristen en het moet zeker geen sjieke toestand worden.

Je pc schoonmaken met Glorix

Bij Glorix denk je niet gelijk aan je pc. Alhoewel wc en pc natuurlijk maar één letter schelen. Die gelijkenis is waarschijnlijk de aanleiding geweest voor de reclamestunt van Glorix. Ze bieden op hun site de virusscanner PC-aktiv aan om ook je pc met Glorix schoon te kunnen maken.

De virusscanner is in feite gewoon van Trend Micro wat door het Duitse Glorix in een ander jasje is gestoken. In Duitsland heet Glorix Domestos op deze site kun je de download dus vinden. Om het je gemakkelijker te maken, kun je de probeerversie hieronder ook downloaden. Deze versie werkt 180 dagen, is geschikt voor Windows 95 en 98 en is ongeveer 8,0 MB groot. Op de site is het programma ook op cd-rom te bestellen. Nu alleen hopen dat je pc niet net zo gaat ruiken als een wc na behandeling met Glorix.

Houseparty beëindigd wegens brandgevaar

De politie heeft zaterdagavond een illegale houseparty in een kraakpand aan de Schiekade in Rotterdam beëindigd in verband met brandgevaar. In het gebouw hingen brandgevaarlijke versieringen en er waren geen nooduitgangen.

De vijftig house-liefhebbers die aanwezig waren op de derde verdieping van het pand werden naar buiten gestuurd. De situatie in het pand kwam aan het licht tijdens een controle door een preventiemedewerkler van de brandweer.

Sinds nieuwjaar laat de politie zich in de nachten van donderdag, vrijdag en zaterdag meer zien op straat in het district Rotterdam-Centrum. Met deze extra inzet wil de politie geweld en overlast op straat beter aanpakken.

In de afgelopen drie nachten werden in totaal 30 mensen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging, wildplassen, openbare dronkenschap, inbraken en rijden onder invloed. Ruim 200 automobilisten kregen een bekeuring wegens verkeerd parkeren.

Gemeente Volendam wel te vervolgen

Jorrit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemeente is wel te vervolgen voor gemaakte fouten in het overheidsbeleid. Dat zei hoogleraar strafrecht aan de Vrije Universiteit prof. T. Schalken zondag in Buitenhof naar aanleiding van de cafébrand in Volendam. Volgens de hoogleraar geeft het tweede Pikmeer-arrest daar ruimte voor.

De conclusie van het eerste Pikmeer-arrest luidt dat de gemeente niet vervolgbaar is. Vrijdag nog verklaarde het Openbaar Ministerie tijdens een persconferentie in Zaanstad dat de gemeente Volendam op basis van die uitspraak niet vervolgd kon worden.

Volgens Schalken komt de Hoge Raad daar in een tweede arrest op terug, "tenzij het om een exclusieve overheidstaak gaat". Dat zijn taken die niet geprivatiseerd kunnen worden. Schalken vindt dat brandweertaken in principe wel te privatiseren zijn. "Als de eigenaar van café De Hemel wordt vervolgd voor dood door schuld, dan is er alle reden om aan te nemen dat de gemeente ook medeverdachte is", zo zei hij.

Schalken vindt dat ook de strafbaarheid van de overheid in het onderzoek moet worden meegenomen, als de gemeente zelf toegeeft dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Tijdens een personcerentie vrijdagavond nam het Volendamse college van b en w de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de gebreken in de vergunningenverstrekking aan café De Hemel.

Schalken vindt het raar dat ministers en overheden nooit betrokken worden in de schuldvraag. "Het staat in de wet dat politici vervolgd kunnen worden. Alleen is het in anderhalve eeuw nog nooit gebeurd". De hoogleraar pleit daarom voor een debat over de strafbaarheid van overheden. "De discussie hierover is nog niet gesloten".

E-zineverkiezing gewonnen door OP

[Efink] / Joost had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Zal het beste, het grootste of het e-zine met de meest fanatieke aanhang winnen", zo vroeg Robert zich een week geleden op het forum van SmallZine af. Met de eerste plaats voor de mailinglist van de rapgroep Osdorp Posse lijkt het antwoord voor de hand te liggen: dit jaar gaat de titel 'e-zine van het jaar' naar het e-zine met de fanatiekste aanhang.

De OP Maillist heeft nauwelijks meer dan 5.000 abonnees. Maar 818 daarvan brachten hun stem uit op het e-zine over de nederhopgroep. Daarmee kreeg de OP Maillist niet de meeste stemmen, maar wel de meeste punten. DeCURSOR kreeg 921 stemmen, ruim 100 meer dan de OP Maillist. Omdat deCURSOR echter vaker op een lagere plaats werd gezet
(op de tweede of derde plaats), eindigde het Belgische internetzine dit jaar op de tweede plaats. In 1998 en 1999 eindigde deCURSOR nog wel op de eerste plaats.

De OP Maillist, die onregelmatig uitkomt en onder meer aandacht besteedt aan concerten van de Osdorp Posse, deed vorig jaar niet mee aan de verkiezingen. Een ander e-zine gewijd aan de Osdorp Posse, het Osdorp Posse e-zine, eindigde vorig jaar op de 134e plaats.

Klik hier voor meer uitslagen...

Gevaar overstroming Maas geweken

Breuls had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het waterpeil in de Maas is weer aan het zakken. Dat meldt het crisiscentrum in Maastricht, dat zaterdag was ingericht na de enorme stijging in de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens een woordvoerder is het gevaar op overstroming nu geweken.

Afgelopen nacht steeg het water onverwacht nog van 44,37 naar 44,85 meter. Hoewel het water bij Eijsden, aan de grens met België al zakte, was er nog steeds een risico omdat het in Limburg bleef regenen. Inmiddels is het droog. Bij Eijsden is het water al veertig centimeter gezakt. De voorzorgsmaatregelen die het waterschap Roer en Overmaas had getroffen blijven nog van kracht.

Voor de zekerheid worden de reddingsmiddelen nog even achter da hand gehouden. De zandzakken en pompen bij Elsloo, Geulle aan de Maas, Itteren en Borgharen blijven nog even liggen, en ook de demontabele kademuur bij Itteren blijft voorlopig staan. De nooddijk werd zondagochtend uit voorzorg opgebouwd.

Vader negen pleegkinderen moet solliciteren

De gemeente Groningen handelt niet onrechtmatig door van een vader van negen pleegkinderen uit die stad te eisen dat hij een deeltijdbaan zoekt. Dat heeft de bestuursrechter in Groningen vrijdag bepaald.
De 54-jarige Hiehle is werkloos sinds hij vijf jaar geleden door een reorganisatie zijn baan als docent kwijtraakte. In die afgelopen jaren kreeg hij steeds meer pleegkinderen waardoor hij vindt dat hij geen tijd meer heeft voor een baan.

Hiehle stapte naar de rechter nadat de Sociale Dienst in juni een strafkorting van 10 procent op zijn bijstandsuitkering toepaste, omdat hij weigert een baan voor 20 uur te zoeken.

De oud-docent vindt de maatregel principieel onjuist. De staat zou veel duurder uit zijn als de -voor een deel gehandicapte- kinderen voor wie hij zorgt in een tehuis moeten worden opgevangen, redeneert hij. Bovendien meent hij dat, gezien zijn leeftijd, de kans op een baan gering is.

De Sociale Dienst vindt echter dat het gezin al tegemoet gekomen is omdat Hiehle's echtgenote vrij is gesteld van de sollicitatieplicht.

Bestuursrechter G. Laman stelde vast dat Hiehle niet voldoet aan de criteria voor uitzonderingsgevallen zoals die in het gemeentelijk beleid zijn vastgelegd. Zij vindt de opstelling van de gemeente niet onredelijk omdat Hiehle's vrouw voor een belangrijk deel de zorg voor de -allen schoolgaande- kinderen op zich kan nemen.

Naar aanleiding van deze zaak heeft Tweede-Kamerlid O. Vos (VVD) eerder kritiek geuit jegens Jeugdzorg die 'roofbouw' op het gezin Hiehle zou plegen door er meer dan drie kinderen onder te brengen. Ook heeft hij minister Borst van WVC om opheldering gevraagd.

Politie ontruimt herkraakte Cineac

De Mobiele Eenheid (ME) heeft zaterdagavond omstreeks middernacht de voormalige Cineac aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam opnieuw ontruimd. Krakers hadden eerder op de avond weer bezit genomen van het pand dat op 19 december al een keer was ontruimd. Ook deze keer greep de politie in op grond van lokaalvredebreuk.

De ME voerde een korte, maar hevige charge uit om de krakers en hun sympathisanten te verdrijven en deelde rake klappen uit. De politie op haar beurt werd bekogeld met onder andere verfbommen. Zij hield vier mensen aan wegens openlijke geweldpleging. De ME haalde even na middernacht de vijf overgebleven krakers uit het pand. Zij zijn opgepakt wegens lokaalvredebreuk.

De politie houdt nieuwsgierigen op een afstand, de oude Cineac staat pal tegenover bioscoopcomplex Tuschinski en vlakbij het Rembrandtplein waar het op zaterdagavond erg druk is. De ME houdt een waterkanon achter de hand.

De kraakactie begon zaterdag omstreeks 21.00 uur toen een groep van vijftig krakers de twee bewakers van het pand overrompelde. De gezamenlijke Amsterdamse kraakgroepen zeiden met de herkraak te protesteren tegen 'de verdere ondermijning van het recht'.

Krakers vestigden zich op 10 december voor het eerst in het pand, waarin tot ruim een jaar geleden café-restaurant Planet Hollywood was gevestigd. Zij wilden er 'een broedplaats' voor jonge kunstenaars van maken.

Planet Hollywood werd in november 1999 failliet verklaard. Volgens de politie stond het pand in december nog niet leeg en was er onder meer nog geluids- en projectieapparatuur aanwezig. Zij ontruimde het gebouw op grond van lokaalvredebreuk.

De krakers zeiden zaterdag in een verklaring "niet te accepteren dat de meest elementaire rechtsbeginselen om de haverklap door Amsterdam met de voeten worden getreden". Zij doelden op het feit dat hoofdofficier van justitie Vrakking hen niet in staat heeft gesteld om het ontruimingsbesluit van december door de rechter te laten toetsen. 'De gemeente is op de stoel van de rechter gaan zitten', menen de krakers.

Kou eist levens in Bangladesh

Een koudegolf heeft de afgelopen dagen in Bangladesh zeker 31 mensenlevens geëist. Volgens lokale media stierven in het noorden van het land alleen al 23 mensen door temperaturen van vijf graden onder nul.

In de buurt van de hoofdstad Dhaka vroren vier islamitische pelgrims dood. Vooral ouderen en arme mensen hebben last van de koudste winter in jaren.

Het openbare leven wordt ernstig gehinderd door de lage temperaturen. Ook in buurland India zijn tientallen mensen gestorven door de kou.

Congres roept Bush uit tot president

Tijdens een turbulente zitting van het Congres is George W. Bush zaterdag uitgeroepen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. De bijeenkomst werd verstoord door dertien democratische afgevaardigden, die protesteerden tegen de uitslag van de verkiezingen in de staat Florida.

De gezamenlijke vergadering van het Huis van Afgevaardigeden en de Senaat werd ironisch genoeg voorgezeten door Bush' tegenstander bij de presidentsverkiezingen, de Democraat Al Gore. Die wees op formele gronden de dertien afgevaardigden terug. Hij nam de bezwaren niet in behandeling omdat de vereiste steun van minimaal één senator ontbrak.

Gore riep tijdens de vergadering uiteindelijk Bush tot winnaar uit van de verkiezingen. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de beëdiging van de Republikein tot president, op 20 januari. "Moge God de nieuwe president zegenen", zei Gore ter afsluiting.

De verkiezingen werden op 7 november gehouden, maar het bleef wekenlang onduidelijk wie er had gewonnen. Het draaide allemaal om de uitslag in Florida, waar de stembusgang uitmondde in een wekenlange juridische strijd over de vraag wie daar de meeste stemmen had gekregen.

De Democraten drongen voor de rechter aan op het handmatig hertellen van stembriefjes die door de automaat als blanco waren aangemerkt. Volgens hen is Gore daardoor veel stemmen misgelopen, met name van bejaarden en zwarten. Een uitspraak van het hooggerechtshof maakte een hertelling uiteindelijk praktisch onmogelijk, waardoor Bush de verkiezingen won.

Tijdens de bijeenkomst in het Congres spraken verscheidene democratische afgevaardigden van kiezersbedrog dat de zwarten nog lang zal heugen. Bush zelf was niet aanwezig tijdens de zitting van het Congres. Hij bevond zich op zijn boerderij in Texas.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.