Hotel aan voet van Mount Everest

Een hotelkamer met uitzicht op de Mount Everest. Als het aan de Nieuw-Zeelandse alpinist Russel Brice ligt, wordt dat binnen afzienbare tijd werkelijkheid. Hij is van plan om aan de voet van de hoogste berg ter wereld, 8850 meter, een hotel neer te zetten.

Het onderkomen is niet alleen bestemd voor bergbeklimmers. Ook kunnen er toeristen terecht die van het natuurschoon willen genieten maar niet naar boven willen. Het hotel komt te staan aan de Tibetaanse kant van de berg, op grondgebied dat onder controle staat van China. Tal van autoriteiten moesten hun fiat geven voor de bouw van het hotel, dat 52 bedden zal tellen.

De bouw van het hotel kost ongeveer 7 miljoen gulden, geld dat Brice nog niet bij elkaar heeft. Zelf heeft hij al enkele tonnen in het project geïnvesteerd en hij vertrouwt erop dat geldschieters met de rest zullen komen, zodat de eerste spade in 2002 de grond ingaat.

Jaarlijks trekken 20.000 toeristen van Nepal naar de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, een tocht die onderweg bij helder weer prachtig uitzicht biedt op de Mount Everest. Veel bergbeklimmers zijn bang dat het hotel nog veel meer mensen zal trekken, terwijl ze de grote massa het liefst weg willen houden.

Maar er zijn ook andere geluiden te horen, onder anderen van Sir Chris Bonington die de berg in 1975 beklom. Hij noemt de bouw betreurenswaardig, maar onvermijdelijk. "Er is al een enorm afvalprobleem en dat moet worden opgelost", zo zegt hij in The Sunday Times. Veel mensen die de berg bestijgen laten onderweg hun rotzooi achter.

De aankomende eigenaar van het nog naamloze hotel, zal in elk geval proberen het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en afval zal in speciale tanks worden omgezet in energie. Het hotel richt zich op rugzaktoeristen en het moet zeker geen sjieke toestand worden.