Politie ontruimt herkraakte Cineac

De Mobiele Eenheid (ME) heeft zaterdagavond omstreeks middernacht de voormalige Cineac aan de Reguliersbreestraat in Amsterdam opnieuw ontruimd. Krakers hadden eerder op de avond weer bezit genomen van het pand dat op 19 december al een keer was ontruimd. Ook deze keer greep de politie in op grond van lokaalvredebreuk.

De ME voerde een korte, maar hevige charge uit om de krakers en hun sympathisanten te verdrijven en deelde rake klappen uit. De politie op haar beurt werd bekogeld met onder andere verfbommen. Zij hield vier mensen aan wegens openlijke geweldpleging. De ME haalde even na middernacht de vijf overgebleven krakers uit het pand. Zij zijn opgepakt wegens lokaalvredebreuk.

De politie houdt nieuwsgierigen op een afstand, de oude Cineac staat pal tegenover bioscoopcomplex Tuschinski en vlakbij het Rembrandtplein waar het op zaterdagavond erg druk is. De ME houdt een waterkanon achter de hand.

De kraakactie begon zaterdag omstreeks 21.00 uur toen een groep van vijftig krakers de twee bewakers van het pand overrompelde. De gezamenlijke Amsterdamse kraakgroepen zeiden met de herkraak te protesteren tegen 'de verdere ondermijning van het recht'.

Krakers vestigden zich op 10 december voor het eerst in het pand, waarin tot ruim een jaar geleden café-restaurant Planet Hollywood was gevestigd. Zij wilden er 'een broedplaats' voor jonge kunstenaars van maken.

Planet Hollywood werd in november 1999 failliet verklaard. Volgens de politie stond het pand in december nog niet leeg en was er onder meer nog geluids- en projectieapparatuur aanwezig. Zij ontruimde het gebouw op grond van lokaalvredebreuk.

De krakers zeiden zaterdag in een verklaring "niet te accepteren dat de meest elementaire rechtsbeginselen om de haverklap door Amsterdam met de voeten worden getreden". Zij doelden op het feit dat hoofdofficier van justitie Vrakking hen niet in staat heeft gesteld om het ontruimingsbesluit van december door de rechter te laten toetsen. 'De gemeente is op de stoel van de rechter gaan zitten', menen de krakers.