Gemeente Volendam wel te vervolgen

Jorrit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemeente is wel te vervolgen voor gemaakte fouten in het overheidsbeleid. Dat zei hoogleraar strafrecht aan de Vrije Universiteit prof. T. Schalken zondag in Buitenhof naar aanleiding van de cafébrand in Volendam. Volgens de hoogleraar geeft het tweede Pikmeer-arrest daar ruimte voor.

De conclusie van het eerste Pikmeer-arrest luidt dat de gemeente niet vervolgbaar is. Vrijdag nog verklaarde het Openbaar Ministerie tijdens een persconferentie in Zaanstad dat de gemeente Volendam op basis van die uitspraak niet vervolgd kon worden.

Volgens Schalken komt de Hoge Raad daar in een tweede arrest op terug, "tenzij het om een exclusieve overheidstaak gaat". Dat zijn taken die niet geprivatiseerd kunnen worden. Schalken vindt dat brandweertaken in principe wel te privatiseren zijn. "Als de eigenaar van café De Hemel wordt vervolgd voor dood door schuld, dan is er alle reden om aan te nemen dat de gemeente ook medeverdachte is", zo zei hij.

Schalken vindt dat ook de strafbaarheid van de overheid in het onderzoek moet worden meegenomen, als de gemeente zelf toegeeft dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Tijdens een personcerentie vrijdagavond nam het Volendamse college van b en w de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de gebreken in de vergunningenverstrekking aan café De Hemel.

Schalken vindt het raar dat ministers en overheden nooit betrokken worden in de schuldvraag. "Het staat in de wet dat politici vervolgd kunnen worden. Alleen is het in anderhalve eeuw nog nooit gebeurd". De hoogleraar pleit daarom voor een debat over de strafbaarheid van overheden. "De discussie hierover is nog niet gesloten".