FOK!toen: The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

15. De wereldberoemde platenhoes

De wereldberoemde hoes

fotoshoot Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 1

Op donderdag 30 maart gaan The Beatles in de namiddag naar de Chelsea Manor Studios om daar aanwezig te zijn bij een fotoshoot voor de hoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. In de voorafgaande acht dagen hadden de Amerikaanse kunstenares Jann Haworth en de Brit Peter Blake een prachtige collage gemaakt van 57 foto's en een negental wassen beelden. De kunstenaars hadden daarvoor een lijst gekregen van McCartney met namen van personen van wie foto's moesten worden gebruikt. Deze lijst (inclusief een aantal schrijffouten) was: Yoga's, Marquis de Sade, Hitler, Neitch, Lenny Bruce, Lord Buckley, Alistair Crowley, Dylan Thomas, James Joyce, Oscar Wilde, William Burroughs, Robert Peel, Stockhausen, Auldus Huxley, H.G. Wells, Izis Bon, Einstein, Carl Jung, Beardsley, Alfred Jarry, Tom Mix, Johnny Weissmuller, Magritte, Tyrone Power, Carl Marx, Richard Crompton, Tommy Hanley, Albert Stubbins en Fred Astaire.

fotoshoot Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 2

Met deze lijst en een aantal sketchen van Lennon en McCartney mochten Haworth en Blake het concept uitwerken. Van de keuzes van Lennon voor de afbeeldingen van Hitler en Jezus werd afgezien. Ook een afbeelding van Mahatma Ghandi mocht niet voor de platenhoes worden gebruikt omdat Sir Joseph Lockwood, de grote baas van EMI, bang was voor problemen in India waar EMI in die tijd de hoezen van hun platen liet drukken. Ook de acteurs Sophia Loren, Marcello Mastroianni en Leo Gorcey zouden de hoes uiteindelijk niet halen. Wie ook niet op de hoes te zien was de in die tijd razend populaire Elvis Presley. McCartney zou in een later interview uitleggen dat ze dat bewust niet hadden gedaan omdat ze Elvis toch wel als de koning van de popmuziek zagen, die boven de rest van de artiestenwereld uit hoorde te steken. De totale productiekosten van het ontwerp voor Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band bedroegen zo'n 3.000 pond. Dat was ongeveer zestig keer zoveel als de kosten van een normale platenhoes.

Fotoshoot Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 3

Het had maar heel weinig gescheeld of de platenhoes van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band had ook nog een Nederlands tintje gehad. Voor het ontwerp van de binnenhoes hadden The Beatles de Nederlandse kunstenaars Simon Posthuma en Marijke Koger uitgenodigd om naar de Abbey Road Studios te komen. Simon en Marijke waren erbij toen het aanzwellende orkest uit ’A Day in the Life’ werd opgenomen. Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull en Patti Harrison waren ook aanwezig bij deze sessie. Het kunstenaarsduo, dat produceerde onder de artiestennaam The Fool, kwam met een droomlandschap met bergtoppen, vogels, pauwen, sterren en kometen. Helaas vond men het eindresultaat niet tijdloos genoeg en bleef het ontwerp van de Nederlanders nog vele jaren verborgen in een stoffig archief.

De ongebruikte Nederlandse binnehoes voor Sgt. Pepper
De ongebruikte Nederlandse binnehoes voor Sgt. Pepper