FOK!toen: The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

10. Getting Better

Getting Better

Getting Better

Zes dagen na het voltooien van 'Lucy In The Sky With Diamonds' begonnen The Beatles met de opnames voor 'Getting Better'. 'Getting Better' was een liedje dat ontstond toen McCartney aan het wandelen was met zijn schaapshond Martha. McCartney wou een liedje maken waarvan de luisteraar blij zou worden bij het beluisteren ervan. Ook 'Getting Better' was een goed voorbeeld van de sterke samenwerking van Lennon en McCartney.

'Getting Better' was een liedje dat was geschreven in het kader van het eerste concept voor de elpee Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, waarbij The Beatles nummers zouden maken over gebeurtenissen uit hun jeugdjaren, zoals ze eerder ook al hadden gedaan in de liedjes 'Strawberry Fields Forever' en 'Penny Lane'. Voor de titel van het nummer liet McCartney zich inspireren door een vaste uitspraak van invaldrummer Jimmy Nichol die in 1964 tijdelijk de drumstokjes over mocht nemen van de toen zieke Ringo Starr. 'Getting Better' was evenwel ook een liedje dat een duistere kant had.

John Lennon: "Getting Better was een liedje dat zich laat beluisteren als iets wat je in een dagboek schrijft. Het 'I used to be cruel to my woman, I beat her and kept her apart from the things that she loved' ging over mij. Ik was gemeen tegenover mijn vrouw en ook tegen andere vrouwen. Ik wist niet hoe ik op sommige gebeurtenissen moest reageren en dan sloeg ik van mij af. Ik vocht met kerels en sloeg vrouwen. Dat is waarom ik me nu zo inzet voor een vreedzame wereld, weet je wel? Het zijn vaak de gewelddadigste mensen die zich uiteindelijk het meest inzetten voor het bewaren van de vrede. Alles is tegengesteld. Ik geloof nu heilig in liefde en vrede. Ik ben een gewelddadig mens die heeft geleerd om niet agressief te zijn en die spijt heeft van zijn kwaadaardige verleden".

I used to be cruel to my woman.
I beat her and kept apart from the things that she loved.
Man I was mean but I'm changing my scene.
And I'm doing the best that I can.

'Getting Better' werd verspreid over vier dagen opgenomen door The Beatles in de Abbey Road Studios in Londen. Op 9 maart 1967 werd begonnen met het opnemen van een zevental takes van de backing track van het lied. Op 10 maart werden er enkele overdubs aan de opname toegevoegd: een stuk op de tambura gespeeld door George Harrison, basgitaar door McCartney en wat extra drums van Starr. Op 21 maart namen McCartney, Lennon en Harrison de zangpartijen van het nummer op, maar The Beatles waren niet tevreden met het eindresultaat. Dit kwam mede omdat John Lennon op weg naar de studio een verkeerd pillendoosje had gepakt en zodoende per ongeluk onder invloed van LSD was. Uiteindelijk zou de zang op 23 maart opnieuw worden opgenomen en was het liedje klaar voor de elpee.