Sportjaar 2015: november & december

3. FC Twente-soap

Het seizoen verliep al moeizaam bij FC Twente maar in november barste de bom toen documenten van de deal tussen Twente en Doyen Sports uitlekten. Het werd een soap, waarbij intrekking van de licentie dreigde en misschien nog steeds wel dreigt. We hebben voor jullie al het belangrijke nieuws nog eens op een rij gezet, als je op de titels klikt dan je het volledige bericht lezen:

Contracten FC Twente en Doyen uitgelekt, mogelijk zware sancties
FC Twente heeft een serieus probleem. De Tukkers sloten in november 2014 een contract met investeringsmaatschappij Doyen, maar deze overeenkomst is uitgelekt, zo meldt AD Sportwereld. Onbekenden hebben het document naar de anonieme redactie van FootballLeaks gestuurd.

Twente-voorzitter Van der Laan opgestapt
Aldo van der Laan is per direct opgestapt als voorzitter van FC Twente, zo meldde de club uit Enschede. Aanleiding hiervoor zijn de uitgelekte documenten die de Tukkers vandaag in grote problemen hebben gebracht. "Van der Laan heeft aangegeven dat het clubbelang altijd voorop staat bij hem en dat is nu in het geding."

De mannen die er een zooitje van maakten bij FC Twente, Aldo van der Laan en Joop Munsterman (Pro Shots / Peter Lous)
De mannen die er een zooitje van maakten bij FC Twente, Aldo van der Laan en Joop Munsterman (Pro Shots / Peter Lous)

'Twente wist van hack bij Doyen'
FC Twente wist dat het computersysteem van investeringsmaatschappij Doyen Sports gehackt is en dat "er binnen afzienbare tijd iets op internet zou verschijnen". Eerder stapte voorzitter Aldo van der Laan op, nadat contracten tussen de club en Doyen online verschenen. Daaruit zou blijken dat Doyen invloed heeft op het transferbeleid bij de eredivisionist uit Enschede.

Bestuur FC Twente onaangenaam verrast
Het bestuur van FC Twente is "onaangenaam verrast" door documenten die dinsdag zijn opgedoken over de samenwerking met investeringsmaatschappij Doyen. De clubleiding heeft dat laten weten in een verklaring.

Doyen ontkent invloed op transfers FC Twente
Investeringsmaatschappij Doyen Sports ontkent dat het bedrijf invloed had of heeft op het transferbeleid van FC Twente. "Ik zou zeggen dat die bewering onjuist is", zei een woordvoerder van het internationale bedrijf.

'Twente kocht investeerder Doyen af'
FC Twente heeft het contract van investeerder Doyen mogelijk voor 3.344.519 euro afgekocht, zo blijkt uit een nieuw document dat door de website FootballLeaks gepubliceerd is. De club wil daar niets over zeggen, de woordvoerder van Doyen kwam de afkoop niet bekend voor.

FC Twente: "Mogelijkheid intrekken licentie bestaat ook"
Fans van FC Twente moeten vrezen voor het ergste scenario voor hun club - uitsluiting van betaald voetbal. Maar dat verwacht directeur Gerald van den Belt niet. Er ontstond er chaos bij de club na het uitlekken van documenten van investeringsmaatschappij Doyen. "De grote vraag is nu of die documenten echt zijn", vertelde Van den Belt op een persconferentie. "Er is een hoop onduidelijk. Ook voor onszelf."

College Enschede wil FC Twente helpen
Het college van Enschede wil het noodlijdende FC Twente te hulp schieten. Het stadsbestuur heeft maandag de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met een herfinanciering van de huidige lening aan de eredivisieclub. Het voorstel van B&W zal waarschijnlijk op 14 december in de raad in stemming worden gebracht.

FIFA onderzoekt handelswijze Doyen Sports
De FIFA doet onderzoek naar een aantal deals die investeringsbedrijf Doyen Sports sloot met verschillende voetbalclubs. Een van die deals met FC Twente leidde tot een onderzoek van de licentiecommissie van de KNVB en het opstappen van Twente-voorzitter Aldo van der Laan.

FC Twente bereikt akkoord met schuldeisers
FC Twente heeft een principeakkoord bereikt met zijn schuldeisers. Dat was een voorwaarde voor het verkrijgen van een garantie van de gemeente Enschede voor 32 miljoen euro. Het bestuur, vertegenwoordigd door Ton Heerts en Hein Trebbe, heeft dat bekendgemaakt tijdens een ingelaste vergadering van de stedelijke commissie.

De supporters bleven achter de club staan en betaalden zelfs de boete (Pro Shots / Peter Lous)
De supporters bleven achter de club staan en betaalden zelfs de boete (Pro Shots / Peter Lous)

FC Twente 3 jaar geen Europees voetbal
Na de schermutselingen bij FC Twente het afgelopen jaar is er opnieuw een hard oordeel gevallen voor de club. Weliswaar ontsnappen de Tukkers aan een mogelijk intrekken van de licentie, maar daarvoor zal de club er wel voor moeten zorgen dat zij meewerken aan de voorwaarden van de licentiecommissie. Bovendien zal Twente 3 jaar geen Europees voetbal mogen spelen.

Supportersvereniging betaalt boete FC Twente
FC Twente kreeg eerder vandaag een boete opgelegd naar aanleiding van de problemen met de Doyen-contracten. Deze boete hoeven ze echter niet te betalen. De Vriendenkring, een supportersvereniging van de Tukkers, heeft besloten het bedrag van 42.250 euro als gift over te maken.

Gemeenteraad Enschede redt FC Twente
De gemeenteraad van Enschede heeft vrijdag ingestemd met het reddingsplan voor FC Twente. Van de 39 raadsleden schaarden er 28 zich achter de gevraagde garantstelling van 32 miljoen euro, die nodig is om de voetbalclub te behoeden voor een faillissement. Hierdoor kan Twente de gemeentelijke lening van 17 miljoen euro direct aflossen en andere schulden herfinancieren. In ruil voor die garantstelling doet FC Twente afstand van het stadion De Grolsch Veste, dat wordt ondergebracht in een nieuwe stichting die losstaat van de club. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde deze constructie.