Sportjaar 2015: november & december

7. Doping, doping en nog eens doping in 2015

Het sportjaar 2015 leek meer dan ooit in het teken van dopingschandalen te staan. Dit keer ging het echter niet om wielrennen, maar vooral om atletiek. In december 2014 kwam de Duitser journalist Hajo Seppelt met een onthullende documentaire over staatsdoping in Rusland en de gevolgen daarvan bleven het hele jaar door de sportwereld sidderen. 

In januari kwam een volgende rode lijn van 2015 er al bij: de Russische snelwandelaars, veelvoudig olympisch- en wereldkampioenen, kwamen steeds meer in de problemen. Onder meer door dit grote doofpotschandaal waarna meer en meer wandelaars van het 'succescentrum' in Saransk geschorst bleken te zijn, vaak zelfs in het geheim. Veel van de Russische snelwandelaars raakten hun beste resultaten - olympische medailles - overigens niet kwijt, doordat de Russische antidopingautoriteit de periodes, waarin resultaten afgenomen werden, wel erg handig uitkoos. Daar loopt nog wel een zaak tegen bij sporttribunaal CAS.

In november werd uiteindelijk een vernietigend rapport gepubliceerd van wereldantidopingorganisatie WADA over de Russen. Zo kwamen er aantijgingen naar buiten over betrokkenheid van de Russische staatspolitie en een geheim 'schaduwlab' in Moskou, Oost-Duitsland-style. Het grootste nieuws was echter dat de Russische atletiek wel eens heel goed afwezig zou kunnen zijn op de Olympische Spelen van 2016, tenzij er flink wat zeer rigoreuze vernieuwingen plaatsvinden in de Russische atletiekwereld. 

2015 was natuurlijk niet alleen het jaar van de Russen, als het om doping gaat - hoewel ze daar wel stevig hun best voor deden. Een wereldtopper uit het zwemmen werd betrapt, maar ook de slechtste profrenner op aarde ging voor de bijl. Wat aantallen betrapte topatleten betreft was het echter vooral hét jaar van het gewichtheffen. Het begon al in het voorjaar, toen op één sporter na de voltallige Bulgaarse ploeg tijdens de EK-voorbereiding betrapt werd. Het gevolg: geen EK voor Bulgarije en, zo zou later in het jaar blijken, ook geen Olympische Spelen voor de Bulgaren.

Het WK gewichtheffen in Houston spande toch wel de kroon. De stoeltjes op de tribune waren bij wijze van spreken nog warm en de eerste positieve resultaten kwamen al binnen. Twee keer kwamen er een handvol namen naar buiten, tot het op 24 december losging: maar liefst zeventien gewichtheffers kwamen er nog bij, waardoor het totaal aantal tijdens het WK 2015 gepakte deelnemers op 24 komt. Een indrukwekkend rijtje, want samen waren zij goed voor zes keer goud, negen keer zilver en zeven keer brons. Het kan zeer grote gevolgen hebben, want naast een schorsing voor Bulgarije hebben acht (!) landen een grote kans dat ze minstens één olympisch startbewijs in moeten leveren. Roemenië is er al één kwijt en dat dreigt ook voor Oezbekistan, Wit-Rusland en Kazakhstan. Noord-Korea, Rusland, Moldavië en Azerbeidzjan dreigen er zelfs twee kwijt te raken. 

2015 was een zeer veelbewogen jaar in de dopingwereld, maar met de Spelen van Rio op komst lijkt het er op dat we ook volgend jaar weer het een en ander voor de kiezen gaan krijgen.