Sportjaar 2015: november & december

5. Formule 1 in november en december

Het jaar 2015 was ontegenzeggelijk ook het jaar van Max Verstappen. De Nederlandse coureur schreef geschiedenis door als jongste coureur ooit punten te pakken. Ondanks de soms onbetrouwbare Renaultmotor wist Verstappen indruk te maken. Met bijzondere inhaalacties en volwassen races maakte hij indruk op de eerst sceptische Formule 1-wereld. In november en december waren er drie wedstrijden, een korte terugblik (klik op de grand prixnamen voor een uitgebreid verslag):

Grand Prix van Mexico

Kwalificatie:
Max Verstappen begint vanaf de achtste plek aan de Grand Prix van Mexico in de Formule 1. De achttienjarige Nederlander bereikte zaterdag tijdens de kwalificaties op het vernieuwde circuit van Mexico-Stad de laatste sessie met de tien snelste coureurs. Daarin klokte Verstappen een snelste ronde van 1.20,710, ruim 1,2 seconde langzamer dan de Duitser Nico Rosberg die poleposition veroverde met 1.19,480.

Race:
Rosberg heeft de terugkeer van de Grand Prix van Mexico op de Formule 1-kalender opgeluisterd met een zege. De Duitser zegevierde met de Mercedes voor teamgenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton en de Williams van Valtteri Bottas. Verstappen haalde er met een negende plaats het maximale uit.

Grand Prix van Brazilië

Kwalificatie:
Verstappen begint de Grand Prix van Brazilië vanaf de negende startplek. De achttienjarige Limburger noteerde zaterdag in de kwalificatie op Interlagos met 1.12,739 de tiende tijd maar schuift door een straf voor de Australiër Daniel Ricciardo een plek naar voren. Ricciardo reed in de kwalificatie de negende tijd maar moet tien plaatsen naar achteren in de startopstelling omdat de Renault-motor in zijn Red Bull is gewisseld.

De poleposition zondag is voor de Rosberg, die 0,078 seconde sneller was dan zijn Britse ploeggenoot en wereldkampioen Hamilton. Voor de Duitser van Mercedes is het zijn vijfde pole op rij en de 21e uit zijn loopbaan. De derde plek was zaterdag voor Sebastian Vettel (Ferrari).

Race:
Rosberg heeft na de race in Mexico ook de Formule 1 Grand Prix van Brazilië gewonnen. De Duitser vertrok met de Mercedes van poleposition en bleek nipt te sterk voor teamgenoot en wereldkampioen Hamilton. Vlak daarachter eindigde Ferrari-coureur Vettel als derde. Verstappen haalde er met een tiende plaats het maximale uit.

Fantastische inhaalactie van Verstappen in Brazilië (Bron: YouTube)

Grand Prix van Abu Dhabi

Kwalificatie:
Rosberg mag voor de zesde maal op rij van pole position vertrekken. De Duitser was met een 1:40.237 ruim drie tienden sneller dan teamgenoot Hamilton. Kimi Räikkonen pakte de derde plek op acht tienden, gevolgd door Sergio Perez, Ricciardo, Valtteri Bottas en Nico Hülkenberg. Verstappen kwam niet verder dan een elfde plek, maar is niet geheel ontevreden na de moeizaam verlopen vrije trainingen.

Race:
Rosberg heeft het Formule 1-seizoen 2015 afgesloten met zijn derde zege op rij. De Mercedes-coureur bleef in Abu Dhabi zijn teamgenoot en wereldkampioen Hamilton makkelijk voor. Räikkönen maakte van zijn seizoen nog wat goed door met de Ferrari als derde te eindigen. Verstappen kende een rommelige race en eindigde na twee straffen als zestiende.