Contracten FC Twente en Doyen uitgelekt, mogelijk zware sancties

FC Twente heeft een serieus probleem. De Tukkers sloten in november 2014 een contract met investeringsmaatschappij Doyen, maar deze overeenkomst is uitgelekt, zo meldt AD Sportwereld. Onbekenden hebben het document (mirror) naar de anonieme redactie van FootballLeaks gestuurd.

FootballLeaks openbaart met regelmaat contracten met een bijzondere inhoud uit de voetbalwereld. In de overeenkomst tussen FC Twente en Doyen staat onder meer tot in detail beschreven wat het belang van de investeerders in Luc Castaignos (mirror), Quincy Promes, Bilal Ould Chikh, Youness Mokhtar, Shadrach Eghan, Kyle Ebecilio en Dusan Tadic (mirror) is.

Van het genoemde zevental zijn alleen Ebecilio en Eghan nog niet verkocht. Slagen de Tukkers daar voor het einde van het seizoen niet in, dan mag de club een 'boete' van 1,4 miljoen euro ophoesten.

Inmiddels is ook de KNVB op de hoogte van de uitgelekte contracten en heeft aan de bel getrokken. Volgens de bond zijn de overeenkomsten, die op het wereldwijde web staan, niet gelijk aan de documenten die zij in bezit hebben. "Want het heeft er alle schijn van dat de gepubliceerde documenten echt zijn. De licentiecommissie gaat nu contact opnemen met de club hierover", laat men aan Quote weten.

Hans van Kastel, persvoorlichter van de KNVB, heeft in datzelfde blad aangegeven dat de bond niet heeft zitten slapen. "Onze juridische afdeling heeft de hele middag hiernaar gekeken. De documenten die Twente bij ons destijds heeft aangeleverd zijn vergeleken met die welke nu online staan. De conclusie is dat Twente andere documenten bij ons heeft aangeleverd."

Van Kastel refereerde met name naar de 'additionele voorwaarden', die Quote eerder al op een rijtje zette. "Deze waren bij ons niet bekend, het heeft er schijn van dat deze later zijn toegevoegd", liet hij weten. De licentiecommissie zal nu contact gaan zoeken met FC Twente. Een voorlichter wilde niet op de zaken vooruit lopen, maar het is niet uitgesloten dat de ploeg uit Enschede de licentie door dit ernstige voorval verliest.

En sportief gezien gaat het de Tukkers al niet voor de wind. De ploeg staat in de Eredivisie op een teleurstellende vijftiende plaats en pakte tot dusver maar negen punten. Daarmee is de club vooralsnog een serieuze degradatiekandidaat. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.