Sportjaar 2015: november & december

9. FIFA-soap gaat door

Ook in november en december ging de grote FIFA-soap onverminderd door. We zetten voor jullie de belangrijke berichten op een rij, klik voor de volledige berichten op de titels:

'Blatter getroffen door zenuwinzinking'
De geschorste FIFA-baas Sepp Blatter is volgens diverse Britse media onlangs getroffen door een kleine zenuwinzinking. De verwachting is dat de 79-jarige Zwitser daarvan volledig zal herstellen.

FIFA-voorzitter Blatter uit het ziekenhuis
Sepp Blatter heeft het ziekenhuis verlaten. De geschorste voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA is weer thuis, liet zijn woordvoerder weten. Blatter (79) werd een week eerder opgenomen in het ziekenhuis omdat hij zich niet goed voelde. Hij zou getroffen zijn door een kleine zenuwinzinking. "Blatter rust nog een paar dagen uit, begin volgende week is hij terug", aldus zijn zegsman.

Henzler: "Altijd betalingen bij WK-toewijzing"
Dat Duitsland betaald heeft om het WK van 2006 te mogen organiseren is niets bijzonders. Volgens Herbert Henzler, prominent lid van de raad van advies van Bayern München, is er er bij de toewijzing van WK's altijd wel sprake van geldstromen in de een of andere vorm.

FIFA wijst beroep Blatter en Platini af
De beroepscommissie van de wereldvoetbalbond FIFA handhaaft de schorsingen van zijn voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini. Beider beroep tegen hun uitsluiting van negentig dagen is afgewezen.

Sancties gevraagd tegen Blatter en Platini
De onderzoekskamer die namens de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA mogelijk illlegale praktijken van voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini heeft onderzocht, vraagt om sancties tegen beide bestuurders. "Over de inhoud van het afgeronde rapport en over de gevraagde strafmaatregelen worden geen mededelingen gedaan", valt te lezen op de website van de FIFA.

Voor Platini was het niet makkelijk (Pro Shots / Action Images)
Voor Platini was het niet makkelijk (Pro Shots / Action Images)

Blatter: "Was bijna dood"
Sepp Blatter is  naar eigen zeggen ontsnapt aan de dood. De geschorste voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA belandde in het ziekenhuis vanwege een kleine zenuwinzinking, als gevolg van alle perikelen van de laatste maanden. "De druk op mij was enorm. Op een gegeven moment zegt het lichaam: stop. Genoeg is genoeg", vertelt Blatter in gesprek met de Zwitserse tv-zender RTS Info

Blatter en Platini formeel in beklaagdenbank
De ethische commissie van de FIFA heeft officieel de procedure geopend die moet leiden tot een definitieve beslissing over de beschuldigingen tegen voorzitter Sepp Blatter en vice-voorzitter Michel Platini. De wereldvoetbalbond maakte bekend dat de tuchtkamer van de ethische commissie de definitieve bevindingen van de onderzoekskamer heeft ontvangen en bestudeerd en heeft besloten de formele procedure te beginnen tegen de voetbalofficials, die worden verdacht van corruptie. De onderzoekskamer heeft om sancties gevraagd maar welke dat zijn, werd niet bekendgemaakt.

'Blatter vroeg om Duitse onderscheiding'
Sepp Blatter heeft als FIFA-baas het Kruis van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland op een dubieuze manier verkregen. De Süddeutsche Zeitung (SZ) onthult dat de Zwitser, momenteel geschorst voor alle voetbalactiviteiten, de Duitse regering zelf heeft ingefluisterd hem deze hoge onderscheiding te verlenen. Blatter kreeg de versierselen aan het eind van het WK van 2006 in Duitsland.

Hoge FIFA-officials gearresteerd in Zürich
De Zwitserse politie heeft opnieuw mensen gearresteerd in verband met het corruptieschandaal bij de wereldvoetbalbond FIFA. Volgens de New York Times zou in opdracht van de Amerikaanse justitie een inval zijn gedaan in een hotel in Zürich, de stad waar het hoofdkantoor van de FIFA is gevestigd.

FIFA-bestuur omarmt hervormingen
Het bestuur van wereldvoetbalbond FIFA heeft zich unaniem geschaard achter de voorgestelde hervormingen. Er komt onder meer een nieuwe organisatiestructuur en een maximale zittingstermijn van twaalf jaar (drie termijnen van vier jaar) voor de FIFA-voorzitter en de leden van het nieuw te vormen bestuur.

'200 miljoen aan steekpenningen in FIFA-zaak'
In de nieuwe corruptiezaak bij de FIFA is voor meer dan 200 miljoen dollar (ruim 180 miljoen euro) aan steekpenningen aangenomen door zestien verdachten. Dat meldde de New York Times. De krant citeert uit de aanklacht tegen de verdachten.

'FBI heeft ook Blatter op de korrel'
De FBI onderzoekt de rol van FIFA-baas Sepp Blatter in de beruchte ISL-zaak. Dat meldde de BBC zondagavond.

Het waren zware tijden voor Blatter (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Het waren zware tijden voor Blatter (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Zwitsers hebben 133 verdachte transacties WK's 2018 en 2022
De Zwitserse autoriteiten zijn in het bezit van 133 verdachte financiële transacties rond de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 in Rusland en Qatar. Ze hebben die gekregen van de inlichtingendienst van het land waar de FIFA zijn hoofdkantoor heeft.

Blatter uitgeroepen tot Zwitser van het jaar
Soms maakt het niet uit hoe er over je wordt gesproken, als er maar over je wordt gesproken. Met dat in het achterhoofd besloot de redactie van de conservatieve krant Weltwoche Sepp Blatter uit te roepen tot Zwitser van het jaar. Niet op 1 april 2016 maar in de editie van 17 december 2015.

Blatter en Platini 8 jaar geschorst door FIFA
De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft de bestuurders Sepp Blatter en Michel Platini voor acht jaar uitgesloten van activiteiten binnen het voetbal. Beiden werden ook beboet voor fraude. Blatter moet 50.000 Zwitserse francs betalen, omgerekend 43.500 euro. Platini krijgt een boete van zo'n 70.000 euro. Beiden waren al voorlopig geschorst op verdenking van corruptie.

Blatter gaat in beroep tegen schorsing
Sepp Blatter gaat zijn schorsing van acht jaar aanvechten bij sporttribunaal CAS. Dat meldde Sky Sports News. De gevallen FIFA-president kondigde eerder al aan dat hij in beroep gaat als de ethische commissie van de wereldvoetbalbond hem een straf op zou leggen.

Ook Platini naar sporttribunaal CAS
Na Sepp Blatter heeft ook Michel Platini aangekondigd zijn door de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA opgelegde straf aan te vechten bij sporttribunaal CAS. De Franse voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA bevestigde daarmee zijn eerdere voornemen.