Sportjaar 2015: november & december

2. Nederlandse handbalsters tweede van de wereld

De Nederlandse handbalsters wisten na een historisch verlopen WK niet te stunten tegen Noorwegen in de finale. Na een zware eerste helft wist Nederland het gat met Noorwegen behoorlijk te dichten, maar de Europees kampioen wist stand te houden en het gat in de slotfase nog uit te breiden naar 31-23. Desondanks heeft het team, dat tot dit toernooi nooit verder kwam dan een vijfde plaats, geschiedenis geschreven.

Nederland miste aan het begin van de wedstrijd de vechtlust dat het team eerder tijdens het toernooi wel toonde, al snel keek Oranje tegen een 10-5 achterstand aan. De aanvallen van Nederland kwamen regelmatig niet verder dan de Noorse keepster, terwijl Noorwegen wel keer op keer wist te scoren. Bij het ingaan van de rust keek Nederland tegen een zo goed als kansloze 20-9 achterstand aan.

In de tweede helft wist het team echter sterk terug te komen, wat de Noren flink onder druk zette. De doelpunten volgden elkaar in een hoog tempo op, terwijl Noorwegen niet aan scoren toe kwam. Uiteindelijk wist Oranje het gat te verkleinen tot een 26-21 met nog tien minuten te spelen, wat de hoop weer terug bracht. De Noorse speelsters wisten zich echter te herpakken en nog enkele doelpunten op rij te scoren, terwijl aan de Nederlandse kant gaten vielen in zowel de verdediging als de aanval.

De Noorse dames gingen als regerend wereldkampioen het toernooi in en hebben op zowel het Europese kampioenschap als op de Olympische spelen goud behaald, wat ze absoluut favoriet voor dit toernooi maakte. Door de overwinning van Noorwegen is Spanje, de nummer twee van het vorige EK, direct geplaatst voor de Olympische Spelen van 2016. Nederland is nog niet direct gekwalificeerd, maar zal naar verwachting weinig moeite hebben op het Olympisch Kwalificatietoernooi dat in maart gehouden wordt.

De handbaldames op het podium (Pro Shots / Polfoto)