Sportjaar 2015: maart & april

11. De voorjaarsklassiekers

In maart en april kwam het wielerseizoen goed op gang. Met de traditionele voorjaarsklassiekers konden de liefhebbers weer genieten van veel mooie wedstrijden. Gent - Wevelgem hebben we enkele pagina's eerder besproken, hier kijken we naar de andere grote klassiekers van het voorjaar (als je op de titel klikt krijg je de volledige nieuwsberichten):

Degenkolb eerste in Milaan-San Remo
John Degenkolb wist Milaan-San Remo te winnen. Nadat hij moeite had om te winnen in de rittenkoers Parijs-Nice won hij nu in de sprint van de eerste echte voorjaarsklassieker. De Duitser versloeg Alexander Kristoff, die van ver aanging.

Geraint Thomas won E3 Harelbeke
Geraint Thomas behaalde de overwinning in de Belgische semiklassieker E3 Harelbeke. De Britse wielrenner van Team Sky reed in de slotfase van de ruim 215 kilometer lange koers, ontsierd door tal van valpartijen, weg bij zijn medevluchters Zdenek Stybar uit Tsjechië en de Slowaak Peter Sagan. Hij kwam solo over de finish.

Kristoff eerste in Ronde van Vlaanderen, Terpstra tweede
De Noorse wielrenner Alexander Kristoff won de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen. De coureur van Katusha versloeg Niki Terpstra in de sprint en boekte zo, na zijn overwinning in Milaan - San Remo van vorig jaar, zijn tweede klassieke zege.

Degenkolb de beste in Parijs-Roubaix
De Duitser John Degenkolb won de wielerklassieker Parijs - Roubaix. De renner van Giant - Alpecin versloeg in de sprint van een kopgroep van zeven de Tsjech Zdenek Stybar en de Belg Greg van Avermaet. De Nederlander Lars Boom werd vierde.

De laatste kilometer van de Amstel Gold Race (Bron: YouTube/inCycle)

Kwiatkowski snel en slim in Gold Race
De vijftigste Amstel Gold Race zal niet de boeken ingaan als de meest swingende aflevering, maar de jubileumrace kreeg wel een gedroomde winnaar met wereldkampioen Michal Kwiatkowski. De Pool van Etixx-QuickStep gaf na een zuinig gereden koers de Spanjaard Alejandro Valverde en de Australiër Michael Matthews het nakijken in de sprint. "Deze wedstrijd kun je alleen winnen door heel gedoseerd om te springen met je energie. De Gold Race is namelijk de hele dag, van start tot finish, vechten voor je positie en gefocust blijven", aldus de gelukkige coureur.

Valverde won opnieuw Waalse Pijl
De Waalse Pijl kreeg dezelfde winaar als vorig jaar. Alejandro Valverde wist zijn concurrenten te verslaan. Met een grote groep kwam de Spanjaard onderaan de Muur van Huy aan, alwaar hij de concurrentie te machtig was.

Valverde won ook Luik-Bastenaken-Luik
Alejandro Valverde pakte de overwinning in de wielerklassieker Luik - Bastenaken - Luik. De Spanjaard van Movistar won de sprint van een eerste groep voor de Fransman Julian Alaphilippe en Joaquim Rodriguez, eveneens afkomstig uit Spanje. Valverde won woensdag al de Waalse Pijl. Het is de derde keer dat hij Luik - Bastenaken - Luik wint. Pieter Weening was de beste Nederlander. De renner van Orica - GreenEdge bereikte als veertiende de finish in Ans.

Valverde kwam als eerste over de streep in Luik (Pro Shots / George Deswijzen)
Valverde kwam als eerste over de streep in Luik (Pro Shots / George Deswijzen)