The Croods

Nicolas Cage was ooit een zeer gerespecteerd acteur met goede titels als Adaptation. en Face/Off op zijn naam, maar het is weer even een tijd geleden dat de Amerikaan in een echt goede film speelde. Hersenloze actiefilms als Stolen, Seeking Justice en Drive Angry leveren je niet tot nauwelijks grote filmprijzen op. Dus maakte hij een verstandige beslissing, de overstap naar animatiefilms. En niet zomaar een animatiefilm, want hij mag als holbewoner het doek delen met de stemmen van Emma Stone, Ryan Reynolds en Catherine Keener in The Croods.

The Croods draait om de allereerste familie uit de prehistorie. De familie met de overbeschermende vader Grug (Cage) aan het hoofd, leeft in een grot en daar voelen zij zich veilig. Totdat een aardbeving hun vertrouwde leefomgeving verwoest en ze op zoek moeten naar een nieuw onderkomen.

Onderweg ontmoeten ze de zwerver Guy (Reynolds) die het einde van de wereld aan ziet komen. De nieuwsgierig ingestelde Guy botst nogal met de orthodoxe Grug, die vooral zijn familie wil beschermen en alle nieuwe dingen slecht vindt. De ergernis van de bezorgde vader wordt nog groter als hij erachter komt dat zijn dochter voor de charmes van de nieuweling valt.

Het is een meer dan prima beginsel voor een animatiefilm met een originele insteek. Waar het in de basis wellicht lijkt op Ice Age, is het toch veel te weinig eer voor The Croods om het te vergelijken met een andere animatie. Het steekt vooral boven de anderen uit door een hoog tempo aan te houden. Er wordt niet heel lang bij stilgestaan wat het verhaal precies is, maar je begint meteen in de actie. Hierdoor blijft de aandacht er goed bij en maakt het ook niet uit als een grapje of situatie niet goed werkt, want door het hoge tempo stuit je meteen op iets wat wel leuk is.

Tevens is het een feit dat animatiefilms de laatste jaren steeds mooier worden en The Croods is hierbij een perfect voorbeeld van. Prachtige omgevingen worden haarscherp in beeld gebracht en ook de vele beestachtige wezens en de gezichten van de personages blijven fascinerend om naar te kijken. Vooral die opmerkelijke wezens blijven een glimlach op je gezicht toveren. De makers spelen ook goed in op de hype door een luiaard in de film te stoppen, die een van de meest grappige en leukste animatiedieren van de laatste tijd is.

The Croods doet als animatiefilm eigenlijk alles goed wat goed kan gaan. Leuke personages, lekker tempo en goede humor zorgen voor een meer dan vermakelijke film met een origineel script.  De 3D is niet heel opvallend, dit is niet storend, maar meer dan een grappige toevoeging wordt het niet. Maar dat mag de pret niet drukken in deze beste Nicolas Cage-film sinds jaren. Een goed begin voor een leuke serie die de nu wel uitgekauwde Ice Age-reeks zeker kan vervangen.