Interview: Alter Bridge

Niet alleen als recensent en fotograaf was FOK! bij Pinkpop, er werden ook interviews met artiesten afgenomen. De eerste naam die we te spreken kregen wat Scott Phillips, de drummer van Alter Bridge.

Allereerst, welkom in Nederland. Hoe is jouw verblijf hier tot nu toe?

Het is hier fenomenaal. Het is en blijft een goed gevoel om weer terug te zijn. De vorige keer was in 2008, dus het werd tijd.

Pinkpop heeft natuurlijk enorm veel bezoekers en het podium is ook geheel anders dan bijvoorbeeld de Heineken Music Hall of een andere zaal. Wat is voor jullie het grootste verschil tussen beiden?

Naast dat het beiden erg gaaf is om te doen, is het natuurlijk logisch dat er bij een evenement zoals deze veel meer komt kijken. We kijken altijd wel erg uit naar het spelen op een festival, optredens zoals deze blijft ons scherp en vooral fris houden. Ook in de backstage is het altijd erg gezellig, je kan daar rondhangen met andere bands. Maar het mooie aan een kleine zaal is het publiek. Zij komen namelijk echt voo jou, jouw eigen fans. Het voelt meer als een familie. Dus een echte voorkeur heb ik niet.

Heb je al artiesten gezien hier waar jij graag een samenwerking voor Alter Bridge mee zou aan willen gaan?

De Foo Fighters. Ik ben er een zeer grote fan van, hopelijk gaat het in de toekomst nog eens gebeuren. Ik bedoel, uit de Foo Fighters en ons zijn al meerdere projecten ontstaan zoals Them Crooked Vultures en Myles en Slash, dus het zou zomaar nog eens kunnen gebeuren. Ik ga dit weekend nog wel kijken naar Coldplay en Lifehouse, ben erg benieuwd. Met laatstgenoemde heb ik al even gepraat, ik ben nu nieuwsgierig naar hun show.

Het album AB III kwam in de winter van 2010 uit. Vrijwel direct waren de reacties van de pers en fans enorm enthousiast. Hadden jullie van tevoren deze lovende reacties zien aankomen?

We hoopten het wel, maar we hadden het niet verwacht. Het mooie aan dit album is dat we na de derde labelwisseling echt iets hebben gemaakt wat van ons vieren is, waar we zelf ook plezier in hebben. Dat het zo goed is ontvangen is alleen maar nog mooier.

Hoe was AB III geschreven en geproduceerd?

We begonnen eind 2009/begin 2010, nadat we weer met Creed aan de slag gingen. Begin vorig jaar kwamen we met Alter Bridge weer bij elkaar in een kamer ergens in Orlando om te schrijven. In februari is het opnameproces gestart en in april was het album klaar.

Waren er ook problemen bij deze snelle opnames?

Totaal niet. De echte uitdaging was het erg kleine werkveld. In principe hadden we maar twee maanden om het album af te maken. Dat is toch iets totaal anders dan bij het Blackbird-album, waar we meer dan een jaar voor kregen om solo's en teksten nog te veranderen.

AB III is een stuk donkerder en zwaarder op het gebied van muziek en tekst in vegelijking met de vorige twee albums. Hoe zijn jullie tot deze keuze gekomen?

Dat lag volledig aan ons toenmalise situatie en denkpatroon. Privé gezien waren we in iets zwaarder weer, wat bijna natuurlijk overslaat op onze muziek. Veel nummers lijken of zijn daarom donkerder dan eerder, waaronder mijn favoriete nummer Words Darker Than Their Wings. Het is erg persoonlijk en slaat op mijn persoonlijkheid van die periode.

Pinkpop is natuurlijk een speciale gelegenheid, maar wat is voor jou de meest speciale plaats waar je een optreden hebt gehad?

Moeilijke vraag. Veel festivals zoals deze zijn natuurlijk leuk om te doen. Rock am Ring en Rock am Park blijf ik ook erg mooi vinden, maar ons optreden in de Heineken Music Hall van 2008 is in mijn ogen nog de beste. De vibe zat er zo goed in die avond, het ging fantastisch. Gelukkig werden er die avond opnames gemaakt voor onze dvd, dus ik kan het altijd terugzien.

Toen Alter Bridge een pauze had, waren er enkele kleine zijprojecten van de bandleden. Kunnen we vervolgen of nieuwe projecten verwachten in de nabije toekomst?

Dit jaar zeker niet, volgend jaar waarschijnlijk wel. Mark Tremonti gaat een soloproject starten in de lente van volgend jaar, namelijk een digitale cd. Ik weet niet waarom hij voor die keuze is gegaan, maar hij vond het een erg logische stap om het online te houden. Ook Myles Kennedy gaat weer in zee met Slash voor een volgend album waar hij de leadzanger van gaat worden. Verder zullen Brian en ik ons niet gaan bezig houden met uitstapjes, maar we gaan ons ook focussen op nieuwe Creed-nummers.

Werken jullie al aan een vierde Alter Bridge-album?

Nog niet. Ik weet zeker dat Mark en Myles druk aan het schrijven zijn, dat doen ze vrijwel altijd wel. Maar als geheel, als band, hebben we nog niet een begin gemaakt. Misschien beginnen we tijdens of na onze herfsttour. We zien jullie sowieso op 8 november van dit jaar weer terug in Eindhoven.