Boek: Kavita Daswani - De ring

De ringFBM uitgevers brengt onder het label Pimento boeken uit voor kinderen en jeugd. Ditmaal kreeg FOK! De ring van Kavita Daswani om te reviewen, waarin een Indiaas meisje worstelt met haar gevoelens en afkomst.

Afkomst vs toekomst
De vader van de veertienjarige Indiase Shalini krijgt een belangrijke baan aangeboden in Amerika en besluit samen met zijn vrouw en twee dochters voor twee jaar te emigreren. Shalini vindt het spannend: zo’n groot ander land met nieuwe mensen en gebruiken. Het is dan ook erg onwennig voor het gezin, dat gewend is om met alle ooms, tantes en grootouders in een huis te wonen. Ook mist Shalini haar vriend Vikram, met wie ze al vanaf haar derde jaar verloofd is. Shalini en haar zusje worden in het begin flink gepest op school, maar in de loop van het jaar buigen ze het zelf positief om en beginnen ze vrienden te maken. Tijdens een liefdadigheidsconcert ontmoet Shalini Toby, op wie ze op slag verliefd wordt. Ze worstelt met haar gevoelens, want er wacht een al even lieve jongen op haar in India. Kiest ze voor haar afkomst, of haar toekomst?

Ideale schoonzoon
Het thema ‘onmogelijke liefde’ is natuurlijk helemaal goed voor (bijna) tieners. Vanaf het begin voel je aankomen dat Shalini een ander tegen het lijf zal lopen, terwijl de ideale schoonzoon Vikram aan de andere kant van de wereld lieve woordjes door de telefoon blijft fluisteren. Shalini’s eergevoel is mooi verwoord, waardoor de lezer haar tweestrijd goed kan begrijpen. De ring is een redelijk traag boek, maar wel traag met een doel. Dankzij de terugblikken op situaties binnen de familie in India, krijg je een mooi beeld van de leef- en denkwijze daar en is het boek mede door de Indiase woorden die sporadisch worden gebruikt zeer leerzaam. Er mist wel enige spanning; er gebeurt niet zoveel in het verhaal. Wanneer dan eindelijk het punt komt dat Shalini Toby ontmoet, is het boek alweer bijna afgelopen. Maar het educatieve element van een andere cultuur en het mooie – zij het korte – einde maken De ring tot een interessant boek voor de jeugd.